En Sıcak Konular

SÜTTE KRİZ SİNYALLERİ

16 Mayıs 2011 10:53 tsi
SÜTTE KRİZ SİNYALLERİ Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hayvancılıkta ve özellikle de süt fiyatlarında yaşanan sıkıntıların çözüm beklediğini ifade etti.

Sütte krizin ilk sinyalleri alındı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hayvancılıkta ve özellikle de süt fiyatlarında yaşanan sıkıntıların çözüm beklediğini ifade etti. Ekonomik bir hayvancılık için 1 litre süt satıldığında 1.5 litre yem alınabilmesi gerektiğini belirten Bayraktar, bir çok yerde üreticilerin bir kilo yem bile alamadığını vurguladı. Sütte krizin ilk sinyallerinin alındığına dikkat çeken Bayraktar, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde yeni bir süt hayvanı katliamının kaçınılmaz olacağını ifade etti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hayvancılıkta ve özellikle de süt fiyatlarında yaşanan sıkıntıların çözüm beklediğini ifade etti. Ekonomik bir hayvancılık için 1 litre süt satıldığında 1.5 litre yem alınabilmesi gerektiğini belirten Bayraktar, bir çok yerde üreticilerin bir kilo yem bile alamadığını vurguladı. Sütte krizin ilk sinyallerinin alındığına dikkat çeken Bayraktar, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde yeni bir süt hayvanı katliamının kaçınılmaz olacağını ifade etti. Türkiye'nin, süt fiyat düşüşleri nedeniyle yakın zamanda yaşanan acı tecrübeden ders çıkarmak durumunda olduğunu kaydeden Bayraktar, Türkiye hayvancılığının kaybının, ülkenin kaybı olduğunun unutulmamasını istedi.
 
Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, makamında "Dünya Çiftçiler Günü" dolayısıyla tarım sektörünün durumuna ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda 1984 yılından bu yana, her yıl tüm dünyada "Dünya Çiftçiler Günü" olarak, çeşitli etkinlikler ile kutlanan 14 Mayıs günü Türkiye'de de, TZOB tarafından düzenlenen toplantılar ve etkinliklerle kutlandığını hatırlatan Bayraktar, bu münasebetle, Türk çiftçilerin ve tüm dünya çiftçilerinin "çiftçiler gününü" kutladı.

Tarımın Türkiye için sosyal ve ekonomik bakımdan en önemli ve stratejik sektörlerin başında geldiğine dikkat çeken Bayraktar, tarım sektöründe yapısal sorunların çözümlenmesinin, üretim ve verimliliğin artırılmasının, çiftçilerimizin gelirlerinin istikrara kavuşturulmasının ve kırsal refahın artması, tarım sektörü politikalarının istihdam ve sosyal politikalar içinde yer almasının ve tarım ürünlerinin dünya pazarlarına erişiminin teşvik edilmesinin, tarımsal kalkınmada önemli yol alınmasını sağlayacağını dile getirdi. Konuşmasında son yıllarda önemli sorunları olan hayvancılığa da değindi. 2007-2008 döneminde tüm dünyada yaşanan girdi artışlarının, Türkiye'de kuraklıkla birlikte etkisini daha şiddetli hissettirdiğine işaret eden Bayraktar, bu dönemde süt ve et gibi ürün fiyatlarının da yerinde sayması, yüksek maliyet baskısına dayanamayan birçok işletmenin tasfiye olmasına neden olduğunu belirtti.

2008'in son çeyreğinde süt arzının en düşük olduğu dönemde süt fiyatlarının düştüğünü, 2009 yılının ortalarına kadar da düşmeye devam ettiğini aktaran Bayraktar, "Neticede, yüksek maliyet baskısı ile düşük fiyat kıskacı arasında kalarak, üretimi devam ettiremeyen birçok süt işletmesi hayvanlarını kesime sevk etmiştir. Bu dönemde yaklaşık 250 binden fazla damızlık hayvan kesilmiştir. Girdi maliyetlerindeki artışlar üretici et maliyetlerinin ve dolayısıyla fiyatların artmasında önemli rol oynamıştır. Ağustos 2009-Eylül 2010 döneminde, yani bir yıllık süreçte Arpa yüzde 45, Kepek yüzde 150, ayçiçeği tohumu küspesi yüzde 117 ve besi yemi ise yüzde 58 oranında artmıştır" dedi.

- "YENİ BİR SÜT HAYVANI KATLİAMI KAÇINILMAZ" -
 
Ekonomik bir hayvancılık için 1 litre süt satıldığında 1.5 litre yem alınabilmesi gerektiğini belirten Bayraktar, bir çok yerde üreticilerin bir kilo yem bile alamadığını ifade etti. Bayraktar çiftçilerin alım gücünün her geçen gün düştüğünü aktardı.

Bayraktar, "Genel itibariyle yem fiyatlarının yükselmesine bağlı olarak süt/yem paritesinin, yani alım gücünün birçok ilde 1'in altında olduğu görülmektedir. Bunda yem fiyatlarının ciddi oranda yükselmesinin etkisi de inkar edilemez. Şöyle bir baktığımızda 1 litre süt satan çiftçimizin; bazı illerimizde 1 kilo bile yem alamadığı yani, paritenin 1'in altında olduğu görülmektedir. Yani sütte krizin ilk sinyalleri alınmıştır, eğer gerekli tedbir alınmayacak olursa maalesef, yeni bir süt hayvanı katliamı kaçınılmaz olacaktır" dedi.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=20078}



Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,817 µs