En Sıcak Konular

OCAKBAŞINDA ''TÜRK DÜNYASI'NIN ORTAK TARİHİ'' ÜZERİNE SOHBET EDİLDİ

9 Mayıs 2011 14:42 tsi
OCAKBAŞINDA ''TÜRK DÜNYASI'NIN ORTAK TARİHİ'' ÜZERİNE SOHBET EDİLDİ Türk Ocakları Genel Merkezi’nde düzenlenen Ocakbaşı Sohbeti’nde bu hafta Türk Ocakları Genel Sekreteri Prof. Dr. Orhan Kavuncu “Türk Dünyasının Ortak Tarihi” üzerine sohbet etti.

Ocakbaşı Sohbeti’nde Prof. Dr. Orhan Kavuncu “Türk Dünyasının Ortak Tarihi” üzerine sohbet etti

Türk Ocakları Genel Merkezi’nde düzenlenen Ocakbaşı Sohbeti’nde bu hafta Türk Ocakları Genel Sekreteri Prof. Dr. Orhan Kavuncu “Türk Dünyasının Ortak Tarihi” üzerine sohbet etti.

Programın açılışını yapan Osman Oktay; Türk Yurdu Dergisi’nin 100. yılı münasebetiyle yayınlamış olduğu özel sayıların Türk Milliyetçiliği tarihinin hazinesi niteliğinde eserler olduğunu vurgulayarak sözü Prof. Dr. Orhan Kavuncu’ya bıraktı.

Kavuncu konuşmasına ’21. asır Türklerin asrı olacaktır’ diyen ilk kişi olan Gumilyov’la ilgili bir hatırasını aktararak başladı. Kavuncu, Türk dünyası çalışmalarından ötürü Gumilyov Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Türkologlar Sempozyumu’na katıldığını, Orta Asya’da devletin Türkologları çalışmaya teşvik ettiğini ve onlara çalışma imkânı sağladığını ifade ederek şu sözlerle konuşmasına devam etti:

“Sempozyumda yayımladığım tebliğde müşterek Türk tarihine ibret almak için bakmamız gerektiğini vurguladım. Tarihi değerlendirirken bugünkü ölçülerle değil, o dönemdeki teamüllere göre değerlendirmek gerekir. Yoksa yanılgıya düşeriz.

Bizler Türk tarihine Dündar Taşer’in bakış açısıyla bakmalıyız. Taşer’in “sarkaç teorisi”ne göre milletlerin tarihi iniş ve çıkışlarla doludur. Bizim tarihimiz için de bu geçerlidir. Bizler de tarihimizi değerlendirirken bu hususu göz önünde bulundurmalıyız.

Tarihimize baktığımızda Türkistan’ı da içine alan geniş bir coğrafya görmekteyiz. Burada bulunan kalıntılar ve yapılar da bu bölgenin Türklere ait olduğunun kanıtıdır.”

Türk tarihinin başlangıcı hakkında değerli bilgiler veren Kavuncu; “İlk büyük Türk devletinin M.Ö. 220-M.S.216 tarihlerinde varlığını sürdüren Hun Devleti” olduğuna değinerek günümüz tarihçilerinin bu devleti ‘İlk Büyük Türk Hakanlığı’ olarak nitelendirdiğini ve bizim de bu nitelendirmeyi kabul etmemiz gerektiğini vurguladı. Bu bilgilerin devamında da Hun Devleti’nden sonra gelen Türk hakanlıklarından bahsetti.

Selçukluların Anadolu’ya gelmesiyle Anadolu Coğrafyası’nda bir Türk kültürü doğduğunu belirten Kavuncu, Türklerde bazı değişimlerin olduğunu fakat bu değişimlerin hiçbir zaman kopmalara sebebiyet vermediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Malazgirt Zaferi’yle başlayan göç dalgaları Cengiz’le birlikte daha da artmıştır. Osmanlı Devleti’ni kuran aşiretlerin Türkiye Coğrafyası’na gelişi de bu sayede olmuştur. Dolayısıyla doğudan batıya Türk’ün göçü gerçekleşmiştir. Dünyanın dört bir tarafındaki muzdarip soydaşlarına bazen aleni bazen de el altından kucak açmıştır. Türkistan’dan ve Balkanlar’dan ülkemize gelen soydaşlarımız vardır. 1922’den itibaren ortaya çıkan bağımsız Türkiye Cumhuriyeti bunları yapmak zorundaydı. Çünkü başka bağımsız Türk Devleti yoktu.”

Kavuncu, konuşmasının akabinde Türk tarihini incelerken 16. asra kadar olan dönemi bir tarafta inceleyip 16. asır sonrasındaki dönemi de ayrıca değerlendirmek gerektiğini belirtti ve bu gerekçeyi şu sözlerle açıkladı:
“Bizim tarihimizin önemli bir dönüm noktası da 1552 tarihinde Kazan’ın Ruslar tarafından işgalidir. O dönemde Anadolu sahasında Osmanlı Devleti ve İran’da da Safeviler vardı. İran ve Osmanlı Devletleri birbirlerini rakip olarak görmüşler ve mücadele etmişlerdir. O dönemde Rusları tehlike olarak görmemişler ve küçümsemişlerdi. Bu işgalden sonraki dönemlerde Ruslar, İdil-Ural ve Türkistan’da yayıldılar.”

Kavuncu, konuşmasında Rusların Kazan’ı almadan önceki durumu hakkında şunları söyledi:

“Ruslar Kazan’ı alana kadar Altınordu’ya ve Kazan’a vergi veriyorlardı. Rus tarihçileri Kazan’a kadar ki dönemi ‘Tatar boyunduruğu’ diye adlandırdılar. Aslında Tatar hâkimiyetinin bir boyunduruk olarak nitelendirilmesi doğru değildir. Çünkü biz hâkimiyet altına aldığımız devletleri müşfik davranırız. Bu da bizim adaletli hâkimiyetimizin Osmanlı Coğrafyası’nın dışındaki bir coğrafyada karşımıza çıkan tezahürüdür.”

Kavuncu, ‘Komünist Dönem’le ilgili olarak Rusların milyonlarca Müslüman’ı katlettiğini ve Çinlilerin de Doğu Türkistan’daki iç çekişmelerden istifade ederek 1750’lerden itibaren Doğu Türkistan’da hâkimiyetlerini perçinlediğini belirtti. Kavuncu, bu bilgilerin ardından Türk tarihinde günümüze uyarlanacak bazı tespitlerin olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

“Tarihi değerlendirirken ihtiyatlı olmamız çok önemlidir. Tarihimizdeki insanların birbirini nasıl katlettiğini eleştirmek doğru değildir. Çünkü o dönemde sadece bizim içimizde değil Avrupa’da da çok büyük savaşlar olmuştur. Dolayısıyla bizler Şah İsmail’e de Yavuz Sultan Selim’e de Fatih’e de Uzun Hasan’a da saygı duymalıyız. Çünkü bunların hepsi bizim atalarımızdır. Bu yüzden ‘Büyük Türk Hakanlığı’ görüşünü yaygınlaştırmalıyız.

Türk devletleri aralarındaki problemleri halletmek için başkalarından medet ummamalıdır. Çünkü onlar çıkar peşindedir. Ayrıca ne kadar güçlü olursanız olun, önemsemediğiniz düşman bir gün sizden daha güçlü hâle gelebilir. Bizler Rusları tehlike olarak görmedik ve neticesinde büyük sıkıntılar yaşadık.

Ne kadar zayıf olsanız da öz kültürünüze ve halkınızın azim ve cesaretine güvenmeniz gerekir. Gayret içerisinde güçlü olmak için çalışmak bir gün muradınıza ermenizi sağlar. Hedefi görmeli ve ona aşkla iştiyakla yürümeliyiz.

Tarihimizdeki ortak büyükler gibi ‘ortak günler’i de geliştirmeliyiz. Örneğin; 21 Mart Nevruz, 29 Mayıs İstanbul’un Fethi, dinî bayramlar… Tabi ki Hocalı Katliamı, Kerkük Katliamı, Ahıska nüfusunun boşaltılması gibi kederli günlerimizi de unutmamalıyız.”

Kavuncu ilgiyle takip edilen konuşmasına bu sözlerle son verdi. Ocakbaşı Sohbeti misafirlerin sorduğu sorulardan sonra Osman Oktay tarafından sona erdirildi. (Haber: Fidan UĞUR, Ebru AKAY - Türk Ocakları)

 

Kaynak: turkocagi.org.tr {http://www.turkocagi.org.tr/modules.php?name=News&file=article&sid=4172}



Bu haber 1,062 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,268 µs