En Sıcak Konular

EL FETİH VE HAMAS BARIŞ ANLAŞMASI İMZALADI

5 Mayıs 2011 22:49 tsi
EL FETİH VE HAMAS BARIŞ ANLAŞMASI İMZALADI Filistin’de dört yıl önce Hamas ve El Fetih arasında başlayan ve zaman zaman silahlı çatışmaya dönüşen ayrışma, dün Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen törenle son buldu.

Bölünmenin kara sayfasını geçtik

El Fetih ve Hamas, barış anlaşması imzaladı. Tarihi anlaşmayla, Filistin’de 4 yıl önce patlak veren ayrışmanın sona ermesi umuluyor. Anlaşmanın ardından El Fetih Lideri Mahmud Abbas, “Bölünmenin kara sayfasını sonsuza kadar geçtik” dedi.

FİLİSTİN’de dört yıl önce Hamas ve El Fetih arasında başlayan ve zaman zaman silahlı çatışmaya dönüşen ayrışma, dün Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen törenle son buldu. El Fetih ile Hamas başta olmak üzere 13 Filistinli grup arasında sağlanan birlik anlaşması, dünkü tarihi törende imzalandı. Anlaşmaya göre bir yıl içinde genel seçimlerin yapılmasını sağlayacak geçici teknokratlar hükümeti kurulacak. 

Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’nın katıldığı törende protokol krizi yaşandı. Hamas Lideri Halid Meşal’in nerede oturacağı, törende konuşma yapıp yapmayacağı konusunda çıkan anlaşmazlık etkinliğin bir buçuk saat gecikmeli başlamasına yol açtı.

Savaşımız İsrail’le

Protokolde istediği yeri alamasa da kürsüde konuşmasını yapabilen Meşal, “Bizim savaşımız düşman İsrail’le, Filistinli örgütlerle değil. Filistinliler arasında bir uzlaşma için her türlü bedeli ödemeye hazırız. Amacımız Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde başkenti Kudüs olan, tamamen egemen bir Filistin devletinin kurulmasıdır” dedi. Törende Meşal’le el sıkışan El Fetihli Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise “Filistinlilerin sonsuza kadar bölünmenin kara sayfasını geçtiğini ilan ediyoruz” diye konuştu.

Netanyahu: Barışa darbe

İsrail’e “İçişlerimize karışmayın” mesajı veren Abbas, kısa zamanda Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’ni ziyaret edeceğini de söyledi. Hamas’ı “terörist örgüt” olarak kabul eden İsrail tarafı ise anlaşmaya büyük tepki gösterdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Yönetimi ile Hamas arasındaki anlaşmayı, barış sürecine “ağır bir darbe” olarak nitelendirirken, “Bugün Kahire’de yaşananlar terörizm için büyük bir zafer” dedi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon’un ofisinden yapılan açıklamada ise Avrupa Birliği’ne Hamas’ın İsrail’i tanımayıp şiddete devam etmesi durumunda Filistin Yönetimi’ne yapılan yardımları kesmesi çağrısında bulundu.  

Barış balonları
ANLAŞMA töreninde yıllardır araları açık olan Hamas Lideri Meşal ve El Fetih Lideri Abbas el sıkıştı. 1967 savaşında İsrail’in işgal ettiği bölgede bağımsız bir devlet kurma özlemi kuran binlerce Filistinli dün sokağa döküldü. Batı Şeria’nın Cenin kasabasında göstericiler, ellerinde “Happy Birthday” (İyi ki doğdun) yazılı balonlarla anlaşmayı kutladı.(HÜRRİYET DIŞ HABERLER )

 

KAYNAK: HÜRRİYET {http://www.hurriyet.com.tr/planet/17710272.asp}



Bu haber 886 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,217 µs