En Sıcak Konular

SEÇİMDE ''EVET MÜHRÜ'' YERİNE ''EVET KAŞESİ'' KULLANILACAK

8 Nisan 2011 22:55 tsi
SEÇİMDE ''EVET MÜHRÜ'' YERİNE ''EVET KAŞESİ'' KULLANILACAK Türkiye 12 Haziranda ilklerle dolu bir seçim yaşayacak. Sandık başına giden seçmen bu yıl "evet mührü" yerine "evet kaşesi" kullanacak. Partilerin oy pusulasındaki amblemleri ise renkli basılacak.

'Evet' mührü tarih oluyor

Türkiye 12 Haziranda ilklerle dolu bir seçim yaşayacak. Sandık başına giden seçmen bu yıl "evet mührü" yerine "evet kaşesi" kullanacak. Partilerin oy pusulasındaki amblemleri ise renkli basılacak.

12 Haziran’da sandık başına gidecek seçmeni birçok yenilik bekliyor. Kuralarla partilerin oy pusulasındaki yerlerini belirleyen Yüksek Seçim Kurulu, 12 Nisanda bu sene ilk kez kullanılacak şeffaf sandıkların dağıtımına başlayacak. İl ve İlçe Seçim Kurulu’na gönderilecek sandıkların dağıtımının 5 günde tamamlanması bekleniyor. Sandık dağılımı ise, askıdaki seçmen sayısına göre yapılacak. 12 Haziran’da Türkiye genelinde yaklaşık 200 bin sandığın kullanılacağı öğrenildi. Seçim sembolü tahta sandıklar ise tarih olacak. Oy sandıkları ısıya ve kırılmaya dayanıklı sert şeffaf içi gözüken plastikten olacak.

-İTİRAZLAR RAFA KALKACAK-

12 Haziran’da ilk kez sürekli tartışmalara neden olan "evet mührü" kullanılmayacak. Mührünün yerini bu sene "evet kaşesi" alacak. Edinilen bilgiye göre, kaşelerin içinde mürekkep bulunacak ve üstten bastırıldığında "evet" yazısı oy pusulaya çıkacak. Daha önce evet yazının bulunduğu mühür mürekkepli süngere bastırılıyor ve seçmen oy pusulasındaki tercihini yapıyordu. Bu sırada mürekkebin fazlalığı pusuladaki başka alanları da boyayabiliyordu. Hemen hemen her seçimde itiraz ve tartışma konusu olan bu durum yeni kaşelerin kullanılmasıyla artık engellenmiş olacak.

-ZARFTA YSK LOGOSU OLACAK-

12 Haziran seçimlerinde oy pusulaları yine sarı zarfın içine konulacak. Zarfın ebadı ise 15x21 olacak. Zarfın üzerinde ise, Yüksek Seçim Kurulu’nun logosu olacak. Oy kullandıktan sonra parmak boyama işlemi yapılmayacak.

-PARTİ AMBLEMLERİ RENKLİ OLACAK-

12 Haziran seçimlerinde seçmeni şaşırtacak bir diğer gelişme ise oy pusulasındaki partilerin amblemleri olacak. Sandık başına giden seçmen oy pusulasında partilerin amblemlerini renkli görecek. Yüksek Seçim Kurulu, oy pusulasında yer alacak partilerin amblemlerinin tüzüklerinde belirtilen renklerin kullanılmasına karar verdi. Böylece pusula renga renk olacak.

-BORDO PARAVAN YAPILIYOR-

12 Haziran seçimlerinde okul sıralarının üzerine konulan karton paravanlar da tarihe karışacak. YSK, seçim paravanlarının tamamını yeniledi. Metal olan paravanlar sıra üstüne konulmayacak. Tüm sırayı kaplayacak şekilde yerleştirilecek metal paravanların üzerinin bordo kumaşla kaplanacağı öğrenildi. Bu şekilde seçmenlerin oy kullanırken daha rahat hareket etmesi sağlanacak.

-PUSULANIN UZUNLUĞUNU BAĞIMSIZLAR BELİRLEYECEK-

Oy pusulasının henüz belirlenmiş sabit bir boyu yok. Her bağımsız aday pusulanın boyunu uzatacak. 22 Temmuz 2007’deki seçimlerde Türkiye genelinde 700 bağımsız aday bulunuyordu. Benzer bir ilginin olması halinde oy pusulasının da 3 metreye kadar uzayabileceği kaydedildi. Bağımsız adayların yoğunluğuna göre oy pusulasında alacakları yer de değişecek. Yetkililer, bağımsız adayların partilerin altında yer alabileceğine dikkat çekti.

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://www.milliyet.com.tr/-evet-muhru-tarih-oluyor/siyaset/sondakika/08.04.2011/1375185/default.htm?ref=haberici}



Bu haber 1,745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,667 µs