En Sıcak Konular

KIBRIS'TA ''TÜRKİYEYİ KKTCYE KARŞI KIŞKIRTMA EYLEMLERİ''NDE HADDİ AŞAN GÖRÜNTÜLER

8 Nisan 2011 12:30 tsi
KIBRIS'TA ''TÜRKİYEYİ KKTCYE KARŞI KIŞKIRTMA EYLEMLERİ''NDE  HADDİ AŞAN GÖRÜNTÜLER Kuzey Kıbrıs’ta Ankara’nın talebiyle açıklandığı iddia edilen kemer sıkma politikalarını protesto etmek için KKTC Sendikal Platformu tarafından başlatılan eylemlerin 3’üncüsü dün gerçekleşti.

Provokasyon

Başbakan Erdoğan’ın sert tepki gösterdiği “Toplumsal Varoluş” mitinglerinin 3’üncüsü dün KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da yapıldı. Mitingde Türkiye Büyükelçiliği önünde açılan Ankara karşıtı pankartlar ve elçilik binasına Rum bayrağı asılması nedeniyle büyük olaylar çıktı

Kuzey Kıbrıs’ta Ankara’nın talebiyle açıklandığı iddia edilen kemer sıkma politikalarını protesto etmek için KKTC Sendikal Platformu tarafından başlatılan eylemlerin 3’üncüsü dün gerçekleşti. 28 Ocak’ta 25 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen eylemde Rum bayrakları ve Türkiye’yi protesto eden pankartlar açılması üzerine Başbakan Erdoğan büyük tepki göndermiş, hatta Türkiye’nin KKTC Büyükelçisi değişmişti. Bu tepkilerin ardından ikinci eylem 2 Mart’ta daha sakin bir atmosferde gerçekleşmiş ve 10 bin kişi katılmıştı. Dün ise bu kez 2500 kişilik bir grup KKTC Cumhuriyet Meclisi ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği önünde sloganlar atarak yürüdü. Mitingde, bazı gruplar tarafından açılan “İşgalci TC Kıbrıs’tan defol” yazılı pankarta polis müdahale etti. Pankartı almak isteyen polise eylemciler tepki gösterdi. Polisi, eylemcilerin arasından, olaya müdahale eden diğer polisler kurtardı.


Cadde trafiğe kapandı

Bazı siyasi partilerin de destek verdiği eylem nedeniyle, Cumhuriyet Meclisi ile Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği önünden geçen yol iki taraflı trafiğe kapatılarak, eylemciler buraya alınmadı. Şehitler Abidesi’nin bulunduğu Şehitler Meydanı’nda toplanan kalabalık, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Ankara elini yakamızdan çek”, “Polis devleti olmayacağız”, “Paketi getireni paket yaparız” gibi sloganlar attı. Meclis yanında, ekonomik uygulamayı temsilen paket, hükümeti temsilden de kukla maketi yakıldı.

Meclis’ten tepki geldi

Bazı gruplar, eyleme katılan, ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve eski başbakan Ferdi Sabit Soyer ile Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı’ya sert tepki gösterdi. Gruptakiler, CTP’li yetkililere ve TDP Genel Başkanı’na karşı, “işbirlikçiler dışarı”, “barra (defolun)” sloganları atarak tepki gösterdi. Bazı eylemciler ile CTP Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu arasında ise arbede yaşandı. Kalyoncu’yu göstericelerin elinden polis kurtardı. KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı, mitingin ardından yayınladığı açıklamada Meclis önünde düzenlenen eylemde Türk askerini “işgalci” gösteren, Türk hükümetini, siyasi parti başkanlarını, milletvekillerini ve parlamentoyu hedef alan pankart ve söylemleri şiddetle kınadı. Yazılı açıklamada şöyle denildi: “Kıbrıs Türk halkının demokrasi anlayışı, hoşgörüsü bu değildir. Bu tür davranışları gerçekleştirenler halktan tasvip görmeyeceklerini bilmelidirler. Ayrıca bilmelidirler ki bu tür söylem ve eylemler sendikal hareketlere zarar verdiği gibi kabul edilmesi de mümkün değildir.”

YİNE O PANKART

Eylemin gerçekleştiği bölgede bulunan Afrika gazetesi merkezinde de Başbakan Erdoğan’ı kızdıran “Ha...tir” pankartı ile Rum bayraklarının asılı olması dikkat çekti.

MAKET YAKILDI

Bazı siyasi partilerin de destek verdiği eylem nedeniyle, Cumhuriyet Meclisi ile Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği önünden geçen yol iki taraflı trafiğe kapatıldı. Şehitler Meydanı’nda toplanan kalabalık, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Ankara elini yakamızdan çek”, “Polis devleti olmayacağız”, “Paketi getireni paket yaparız” gibi sloganlar attı. Meclis yanında, ekonomik uygulamayı temsilen paket, hükümeti temsilden de kukla maketi yakıldı.

‘Yaseminler’ astı, polis indirdi

“Yaseminler” olarak bilinen gruptan bir kişi, elindeki salladığı Rum bayrağını Türkiye Büyükelçiliği bahçesinin tellerine asınca polis müdahale etti. Bayrağı alan polis ile eylemciler arasında yine arbede çıktı.

KKTC Devlet TV’si ile ajansı da destek verdi

Sendikalar, eyleme katılımı artırmak için birçok işyeri, daire ve okullarda değişik saatlerde greve gitti. Eyleme destek amacıyla Basın Sen, örgütlüğü olduğu, Bayrak Televizyonu (BRT) ve Türk Ajansı-Kıbrıs’ta (TAK) grev uyguladı. Sendikal Platform, eylem nedeniyle dağıttığı broşürlerle “Şimdi kavgayı büyütme zamanı” ifadesine yer vererek, kavganın, “demokrasi, ekonomik ve sosyal hakların korunması, özelleştirme adı altında Kıbrıslı Türklere ait kamusal alanların peşkeş çekilmemesi, çocukların geleceğine sahip çıkılması” için olduğu belirtildi. Eylem gerekçeleri arasında, “vatandaşlık dağıtma uygulamalarının derhal durdurulması, Kıbrıslı Türklerin ekonomik, sosyal ve kültürel yapılarına uymayan yaptırımlardan kurtulmak, toplumsal yok oluşa karşı durmak, Kıbrıs sorununu çözmek, Kıbrıslı Türklerin uluslararası alanda yerini almasını sağlamak ve siyasi eşitlik” de sayıldı.

DEV-İŞ BAŞKANI SEYİS: ‘Kıbrıslı Türkler, kendi kendini yönetmek istiyor’

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Başkanı Mehmet Seyis, mitingin sonunda yaptığı açıklamada, “Bazı küçük grupların, ne zaman bir kalabalık görseler, kendi görüşlerini yansıtmayı bir alışkanlık haline getirdiğini” belirterek, “O kitlenin önüne 5 kişi, 10 kişiyle girip, sanki bütün kitle onların görüşlerindeymiş gibi yansıtmaya çalışıyorlar” dedi. Bu konuda basını, kitleler yerine bu tür pankart açanları göstermekle suçlayan Seyis, şunları söyledi: “Olay ortadadır. Bizim sendikalarımızın tepkisi çok açık bir şekilde, Türkiye’deki yönetimin buraya yaptığı dayatma ve buradaki yönetimin de bu kadar edilgen olması. Kıbrıslı Türkler kendi kendini yönetme kavgası veriyorlar. Hiç kimseyi rencide etme, rahatsız etme niyetinde değildirler. Dolayısıyla marjinal grupların yaptıkları kendilerini bağlar.” (Emre DİNER /VATAN LEFKOŞA)

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/provokasyon/369744/1/Gundem}



Bu haber 927 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,255 µs