En Sıcak Konular

''HADIM YASASI'' KOMİSYONDAN GEÇTİ

5 Nisan 2011 10:00 tsi
''HADIM YASASI'' KOMİSYONDAN GEÇTİ ''Tecavüz ve cinsel istismara ağır cezalar getiren'' kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi

Hadım yasası kabul edildi

''Tecavüz ve cinsel istismara ağır cezalar getiren'' kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi

“Tecavüz ve cinsel istismara ağır cezalar” öngören “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. Teklifin görüşülmesi sırasında sert tartışmalar yaşandı, AKP’li vekiller bölündü. Önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’na getirilmesi beklenen teklife CHP destek vereceğini açıkladı. Teklifine göre, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı veya reşit olmayanla cinsel ilişki suçundan mahkum olanlar, testosteron etkisini önemli ölçüde azaltıcı tedaviye tabi tutulabilecek. Cinsel saldırı ve istismar suçu sonucu mağdur, bitkisel hayata girerse veya ölürse ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek.

 TECAVÜZE 18 YIL: Teklife göre, cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişinin alacağı ceza 2-7 yıldan 5-10 yıla çıkarılıyor. Suçun ani ve kesik hareketlerle işlenmesi halinde verilecek ceza 3’te 1’ine kadar indirilebilecek. Fiilin, vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle işlenmesi durumunda verilecek ceza 7-12 yıldan 10-18 yıla çıkarılıyor. Bu fiilin eşe karşı işlenmesi halinde soruşturma ve kovuşturmanın yapılması, mağdurun şikayetine bağlı olacak. Mağdur, bu suç nedeniyle eğitimini, işini, ailesini veya oturduğu yerleşim bölgesini terk etmek ya da eğitim gördüğü kurumu veya çalıştığı işyerini değiştirmek zorunda kalmışsa verilecek ceza 3’te 1’ine kadar artırılacak. Cinsel saldırı suçu işlenirken mağdurun direncinin kırılmasını sağlamanın ötesinde cebir kullanılması durumunda, kişi ayrıca kasten yaralama suçundan dolayı cezalandırılacak. Suç sonucu mağdur bitkisel hayata girerse veya ölürse ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek.

İSTİSMARA AĞIR CEZA: Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye verilen ceza da 3-8 yıldan 6-15 yıla çıkartılıyor. “15 yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış, diğer çocuklara karşı sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar” cinsel istismar olarak kabul edilecek. Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda verilecek ceza, 8-15 yıldan 12-20 yıla çıkartılıyor. Suçun; 12 yaşını doldurmamış veya bedensel engelli çocuğa karşı işlenmesi halinde yarı oranında artırılacak.

ENSESTE 12 YIL: Suçun, mağdur ile evlenme yasağı bulunan kişi arasında işlenmesi halinde, şikayet aranmaksızın faile 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişiye, mağdurun şikayeti üzerine 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Fiilin, çocuğa karşı işlenmesi halinde şikayet aranmaksızın ceza yarı oranında artırılacak.

ZORLA EVLİLİĞE 3 YIL: Evlenme yaşına ulaşmış bir kimseye, istemediği bir kişiyle evlenmesi yönünde cebir veya tehdit kullanan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bu nedenle kişi intihara teşebbüs ederse ve sonuçta yaralanır veya sağlığı bozulursa verilecek ceza 3 yıldan, intihar etmiş ise 7 yıldan az olamayacak.

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/hadim-yasasi-kabul-edildi/369161/1/Gundem}



Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,389 µs