En Sıcak Konular

OBAMA LİBYA'DAKİ ''HALK'' İSYANININ ''İPUCUNU'' VERDİ

30 Mart 2011 09:15 tsi
OBAMA LİBYA'DAKİ ''HALK'' İSYANININ ''İPUCUNU'' VERDİ Obama, "Eğer Irak örneğinde olduğu gibi, Libya lideri Muammer Kaddafi'yi askeri yolla devirmeye kalkarsak, uluslararası koalisyon paramparça olur" dedi.

Obama: Libya Irak değil

ABD'nin öncülüğünde sürdürülen "Şafak Yolculuğu" operasyonun komutası bugün NATO'ya devredilecek. Günlerdir konuşulan komuta devrinin hangi gün yapılacağı ABD Başkanı Barack Obama tarafından açıklandı. Obama yaptığı açıklamada, "Irak'taki hataya düşmemeliyiz. Eğer Irak örneğinde olduğu gibi, Libya lideri Muammer Kaddafi'yi askeri yolla devirmeye kalkarsak, uluslararası koalisyon paramparça olur" dedi. Libya lideri Muammer Kaddafi ise ülkesine yönelik "barbarca saldırıya" son verme çağrısında bulundu.

Televizyondan halka hitap eden ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin Irak'ta düştüğü hataya düşmemesi gerektiğini söyledi.

Obama yaptığı açıklamada, "Eğer Irak örneğinde olduğu gibi, Libya lideri Muammer Kaddafi'yi askeri yolla devirmeye kalkarsak, uluslararası koalisyon paramparça olur" dedi.

ABD'nin başkenti Washington'daki Ulusal Savunma Üniversitesinden hitap eden Obama, "Kaddafi'yi devirmek için bir kara gücü göndermek gerek, bu da orduda görev yapan askerlerimiz için çok tehlikeli ve devletimiz için çok masraflı olur ve sonradan sorumululuk açısından çok ağır sonuçlar doğurabilir" şeklinde açıklamada bulundu.

Irak'ta ABD'nin kara harekatı yaptığını hatırlatan Obama, "Irak'ta rejim değişikliği 8 yıl sürdü, binlerce Amerikan askerinin ve Iraklı sivilin hayatına ve ABD'ye yaklaşık bin milyar dolara maloldu" dedi.

Obama, "Irak'ta yapılan hatalara düşmememek için 'lideri tarafından tehdit edilen bir halkı korumak amacıyla, o ülkeyi işgal etme hariç, gerekli bütün önemleri almayı'öngören BM Güvenlik Konseyinin 1973 nolu kararının çerçevesinin dışına çıkmayacağız ve Libya'ya kara gücü yollamayacağız" dedi.

"GEREKTİĞİ ZAMAN MÜDAHALE KAÇINILMAZ OLUR"

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye karşı operasyonu savunan Obama, ABD'nin "çıkarları ve savunduğu değerlerin" tehlikeye girdiği zaman müdahale kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.

Obama, "Tabii ki, her baskı rejimine karşı orduyu kullanamayız, sadece doğru olanın yapılması gerektiği bir durum ortaya çıkınca müdahale etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Obama konuşmasında, "Bir askeri harekatın risk ve maliyetinin farkındayız ve elbette uluslararası sorunları çözmek için güce başvurmaktan da çekiniriz ama gerektiğinde, yani çıkarlarımız ve savunduğumuz değerler tehdit edilince, harekete geçme sorumluluğumuz doğar" dedi.

"Libya'da da böyle bir durum meydana geldi" diyen Obama, ABD'nin yıllarca uluslararası güvenliği sağlamada ve özgürlükleri korumada önemli rol oynadığını söyledi.

"ABD TEK BAŞINA HAREKET ETMİYOR"

Libya'daki misyona dair çabada ABD'nin tek başına hareket etmediğini, güçlü ve büyüyen bir koalisyonunda kendilerine katıldığını ifade eden Obama, "buna, yıllardır bizim tarafımızda savaşan ve yakın müttefiklerimiz olan İngiltere, Fransa, Kanada, Danimarka, Norveç, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Türkiye gibi ülkeler de dahil" dedi.

Libya'ya karşı askeri müdahalenin bir katliamın önüne geçtiğini anlatan Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendisine karşı ayaklanan halkını 'sıçan'olarak nitelendirerek, 'kapı kapı dolaşıp, hiç kimseye acımayacağını ve herkesi cezalandıracağı'yönünde tehdit yağdıran Kaddafi'nin karşısında bazı ülkeler durumu görmezden gelmiş olabilirler. Fakat ABD farklı bir ülke ve ben bu ülkenin başkanı olarak görmezden gelmeyi reddettim. Katliam yapılmasını, toplu mezarları engellemek için harekete geçmeye karar verdim."

Obama, "Sivilleri korumak için ABD ve uluslararası ortakları geniş bir koalisyon kurdular, Kaddafi güçlerini durdurdular, bir katliamın önüne geçtiler ve Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge ilan ettiler" dedi.

"NATO çarşamba günü Libya'ya yönelik operasyonun komutasını devralacak"

Barack Obama konuşmasında, NATO'nun bugün Libya'ya yönelik askeri operasyonu yürüten uluslararası koalisyonun komutasını devralacağını da duyurdu.

Libya'ya yönelik silah ambargosu uygulaması ile uçuşa yasak bölge uygulamasının sorumluluğunu yürüten NATO'nun yeni bir sorumluluk üstlendiğini belirten Obama, "Şimdi de, NATO Libyalı sivilleri koruma sorumluluğunu da üstlendi ve ABD komutayı Çarşamba günü NATO'ya devredcek" dedi.

Obama, koalisyonun Kaddafi'den geri kalan güçlerin üzerine baskı uygulamasında başarılı olmaya devam edeceği yönündeki inancını da koruduğunu belirtti.

"LİBYA'DA DEMOKRASİYE GEÇİŞ ZOR İŞ"

Libya'da demokrasiye geçişin "zor bir iş" olacağını söyleyen Obama, uluslararası çabaların ve yardımın yanısıra bu geçişin daha çok Libyalıların göstereceği çaba ile mümkün olacağını kaydetti.

Obama ayrıca, Kaddafi'nin, iktidardan uzaklaştıktan sonra da, diktatörlüğü yüzünden, arkasında çatlamış ve güçlü sivil kurumları olmayan bir Libya bırakacağı yönünde uyarıda bulundu.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=19501}

 



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,507 µs