En Sıcak Konular

JAPONYA'DA KORKULAN OLDU

24 Mart 2011 09:25 tsi
JAPONYA'DA KORKULAN OLDU İçme suyu ve deniz suyunun ardından Tokyo'da su arıtma şebekesinde de insan sağlığını tehdit edebilecek seviyede radyasyona rastlandı.

Şebeke suyunda radyasyon çıktı

JAPONYA'daki Fukuşima nükleer santrali risk oluşturmaya devam ediyor.Fukuşima nükleer santralinin 2 ve 3 numaralı reaktörlerinden yer yer dumanlar yükseliyor. Radyasyon seviyesi de korkutuyor. İçme suyu ve deniz suyunun ardından Tokyo'da su arıtma şebekesinde de insan sağlığını tehdit edebilecek seviyede radyasyona rastlandı. Radyasyonun ABD'de California'dan sonra Avrupa'da İzlanda'ya ulaştığı dabelirtildi. Ölenlerin sayısı ise 9 bin 400'ü geçti. 

Tokyo'nun şebeke suyundaki radyoaktif iyot oranının bebekler için kabul edilebilir yasal sınırın iki katını aştığı bildirildi. Tokyo'daki hükümet yetkilileri, şebeke suyundan alınan numunelerdeki iyot miktarının 210 bekerel olarak ölçüldüğünü, bebekler için kabul edilebilir yasal sınırınsa 100 bekerel olduğunu belirtti.

Yetkililer, bebeklere şebeke suyunun verilmemesini veya biberonlarını hazırlamak için bu suyun kullanılmamasını tavsiye etti.

NÜKLEER SANTRALİNİN 3 NUMARALI REAKTÖRÜNDEN DUMAN YÜKSELİYOR

Japonya'da Fukuşima-Daiçi nükleer santralinin 3 numaralı reaktörünü barındıran binadan siyah duman yükseldiği, çalışanların tahliye edildiği bildirildi. Tokyo Elektrik İşletmesi'nin sözcüsü, dumanın türbinin bulunduğu binadan mı yoksa reaktörün olduğu bölgeden mi geldiğini bilmediklerini belirtti. 

Sözcü, 3 numaralı reaktörün kontrol odasındaki görevlilerin tahliye edildiğini kaydetti.

RADYASYON AVRUPA'YA DA ULAŞTI

Öte yandan İlk kez radyasyonun ABD'de California'dan sonra Avrupa'da İzlanda'ya ulaştığı dabelirtildi.

Viyana kaynaklı diplomatlara göre miktar çok küçük ve insan sağlığı için herhangi bir tehdit oluşturmuyor.

Reuters ajansına konuşan kaynağa göre, "İzlanda'nın başkenti Reykjavik, Avrupa'da radyoaktif izinin bulunduğu ilk yer". Merkezi Viyana'da bulunan Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütü (CTBTO), 63 istasyonun dünya çapında küçük partiküllerin incelenmesi için çalıştığını açıkladı.

ABD JAPONYA'DAN SÜT, MEYVE VE SEBZE İTHALATINI DURDURDU

Öte yandan ABD, Japonya'da 9 büyüklüğündeki depremden sonra ortaya çıkan nükleer krizin ardından bu ülkeden süt, meyve ve sebze ithalatını durdurdu.

Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi, radyoaktif kirlilik endişesiyle Japonya'nın kuzeydoğusunda radyasyonun yayıldığı dört bölgeden süt, meyve ve sebze alımının durdurulmasına karar verildiğini belirtti.

EN BÜYÜK KRİZ

Bu arada Japon hükümet sözcüsü Yukiyo Edano, gıda ürünlerinde radyasyon miktarının artmakla birlikte insanlar için tehlike oluşturmadığını belirterek, uluslararası toplumdan aşırı tepki göstermemesini talep etti.

Japonya için İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük kriz olduğu bildirilen deprem ve tsunaminin bu ülkeye verdiği zararın 309 milyar dolar civarında olduğu kaydediliyor. 250 binden fazla Japon ise barınaklarda yaşıyor.

Fukuşima nükleer santralinde 11 Mart'taki depremden sonra arızalanan 6 reaktörde ise çalışmalar devam ediyor. Mühendisler, yakıt çubuklarının bulunduğu bölümlerin erimemesi ve daha fazla radyasyon yayılmaması için soğutma çalışmalarını sürdürüyor.

JAPONYA'DAKİ FELAKETİN MALİYETİ 309 MİLYAR DOLARI BULABİLİR

Japon hükümeti, 11 Mart'ta ülkede meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin yol açtığı doğrudan zararın 15-25 trilyon yen (185-309 milyar dolar/138-217 milyar avro) aralığında olacağını bildirdi.

Hükümetin tahminlerine göre, bu rakam, Japonya'nın kuzey doğusundaki altyapı, konut ve fabrika gibi alanların yeniden yapılanmasının maliyetini kapsıyor. Felaketten kaynaklanan zararın ülkenin gayri safi yurt içi hasılasındaki (GSYH) büyüme üzerinde ise 0,5 puanlık bir düşüşe neden olması bekleniyor.

 Nihai maliyetin ise çok daha yüksek olacağı çünkü söz konusu rakam içinde nükleer ve termik santrallerdeki faaliyetlerin askıya alınması nedeniyle Tokyo bölgesindeki elektrik kesintisinin etkisi bulunmuyor.

Hükümetin öngördüğü rakam, 1995 yılında yaşanan Kobe depreminde ortaya çıkan 10 trilyon yen zararın çok üzerinde bulunuyor. 

Dünya Bankası pazartesi günü açıkladığı tahminlerinde, felaketin maliyetinin 235 milyar doları bulabileceğini belirtirken, yatırım bankası Goldman Sachs, yaklaşık 200 milyar dolarlık bir maliyet tahmini ortaya koymuştu.

JAPONYA'DA ÖLENLERİN SAYISI 9 BİN 400'Ü GEÇTİ

Japonya'da deprem ve tsunami felaketlerinin ardından ölenlerin sayısının 9 bin 400'ü geçtiği bildirildi. Polis, felaketlerden sonra toplanan cesetlerin 9 bin 408'e ulaştığını, bununla birlikte 14 bin 716 kişinin kayıp olduğunu belirtti.

Öte yandan, deprem ve tsunaminin en fazla zarar verdiği yerlerden biri olan Miyagi bölgesinin polis sözcüsü, sadece kendi bölgelerinde ölü sayısının 15 bini aşacağını tahmin ettiklerini söyledi.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=19433}

 



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,135 µs