En Sıcak Konular

CHP'NİN BEDELLİ ASKERLİK TEKLİFİ MECLİS'TE

16 Mart 2011 13:54 tsi
CHP'NİN BEDELLİ ASKERLİK TEKLİFİ MECLİS'TE CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bedelli askerlikle ilgili düzenlemeler getiren yasa teklifini TBMM Başkanlığına sunduklarını söyledi.

CHP'nin bedelli teklifi Meclis'te    
 
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bedelli askerlikle ilgili düzenlemeler getiren yasa teklifini TBMM Başkanlığına sunduklarını söyledi.

Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, teklife ilişkin bilgi  verdi. Hamzaçebi, teklifte belirli gelir düzeylerine göre bedel ücreti  öngörüldüğünü, ekonomik durumu uygun olmayanlar için de temel eğitim süresi  belirlendiğini kaydetti.

CHP, bedelli askerlik düzenlemesini öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklife göre, bedelli askerlik düzenlemesi için yaş sınırı 28 olacak. Yıllık geliri 12 bin TL’den az olanlar veya hiç geliri olmayanlar herhangi bir bedel ödemeyecek. 25 bin TL’den az ve 12 bin TL’den fazla olanlar 7 bin 500 TL ödeyecek. 25 bin TL’den fazla olanların ise 15 bin TL ödeyecek. Bedelli askerlik düzenlemesinden yararlananlar 21 gün askerlik yapacak. 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bedelli  askerlikle ilgili yasa teklifinin gençlerin iş yaşamından koparılmamasını  amaçladığını söyledi.

Hamzaçebi, düzenlediği basın toplantısında, teklifin Askerlik Kanunu'na  geçici bir madde eklenmesini öngördüğünü ifade etti.

Bugüne kadar bedelli askerlik ile ilgili 3 düzenleme yapıldığını  anımsatan Hamzaçebi, bunların birikimin eritilmesi, beklentilerin karşılanması ve  çalışma hayatında yer alan gençlerin bu hayatlarına ara vermemesini amaçladığını  söyledi. Hamzaçebi, tekliflerinin ise “gençlerin çalışma hayatından  koparılmamasını” amaçladığını vurguladı.

Türkiye'nin askerlik süresini kısaltmak zorunda olduğunu ifade eden  Hamzaçebi, şunları kaydetti:

“Karşımıza, TSK'nın terörle mücadele ettiği gerekçesi çıkıyor. Bu,  şüphesiz kimsenin elinin tersiyle bir tarafa atacağı gerekçe değildir. Ancak  sözleşmeli er düzenlemesiyle birlikte terörle mücadelede yeni safhaya  girilmiştir. CHP olarak olumlu baktığımız bu düzenleme ile artık terörle  mücadelede daha profesyonel, daha eğitimli, bölgenin şartlarını daha iyi bilen  birlikler yer alacaktır. Böyle bir aşamaya girilmişken Türkiye askerlik süresini  kısaltma ile karşı karşıyadır. Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin  (TSK) görüşü şüphesiz önemlidir, ancak konuyu çözecek olan parlamento, sivil  iradedir. Sivil irade bu konuyu çözmeye muktedirdir. Yeter ki mecliste gurubu  bulunan siyasi partiler bu konuya ilgi duysun, destek versin.”

Hamzaçebi'nin verdiği bilgiye göre, 1 Ocak 1983'den önce doğanlardan  kişisel geliri 12 bin TL'nin altında olanlar bedel ödemeden, yıllık geliri 12-25  bin TL arasında olanlar 7 bin 500, gelir düzeyi 25 bin TL'nin üzerinde olanlar  ise 15 bin TL karşılığında; 21 gün temel eğitim alarak askerliğini yapmış  sayılacak.

Elde edilecek gelir, Maliye Bakanlığında açılacak özel bir hesapta  toplanacak, oradan da Kredi ve Yurtlar Kurumuna aktarılacak. Gelirler, yurt  yapımında kullanılacak.

Hamzaçebi, “Başta Adalet ve Kalkınma Partisi olmak üzere tüm siyasi  partilere çağrıda bunuyorum. Seçim için TBMM faaliyetlerini sonlandırmadan önce  bir araya gelelim, bu teklifi yasalaştıralım” dedi.
        
100 BİN KİŞİ
        
Soruları da yanıtlayan Hamzaçebi, teklifin yasalaşması durumunda 100 bine  yakın kişinin yararlanacağının tahmin edildiğini söyledi.

TSK ile bir temaslarının olup olmadığının sorulması üzerine Hamzaçebi,  bugüne kadar 3 kez düzenleme yapıldığını anımsattı. Hamzaçebi, Başbakan ile  Adalet ve Kalkınması Partisinin bu konuda beklenti yarattığını belirterek, “Bu  beklentiyi karşılamak için münhasıran askerlerin görüşüne bağlı kalmayı doğru  bulmuyorum. Bu, siyasetin karar vereceği bir konudur. Böyle bir düzenleme TSK'nın  terörle mücadelesinde hiçbir zafiyete yol açmaz. Ordunun asker kaynaklarını  olumsuz yönde etkilemez. Bunu parlamento olarak çözebiliriz, çözmemiz gerektiğini  düşünüyoruz. Bu kararı siviller verecektir, askerler değil” dedi.

Hükümet ile bir temasta bulunmadıklarını, Başbakan'ın konuya ilişkin  yaklaşımını yaptığı değerlendirmelerden öğrendikleri için Adalet ve Kalkınma  Partisine ayrıca bir öneri götürmediklerini kaydeden Hamzaçebi, “Teklifimiz  kamuya mal olmuştur. Adalet ve Kalkınma Partisi grubunun da yaklaşımını  bekliyoruz. Sayın Başbakan ve hükümete çağrıda bulunuyorum. Bu beklentinin  yaratılmasında AKP hükümetlerinin çok büyük rolü olmuştur. Başbakanın, sözünün  gereğini yerine getirmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Hamzaçebi, yaş sınırını dikkatli belirlediklerini, milyonlarca kişinin  kapsama girmediğini, “TSK'nın er kaynağının kuruduğu” yolunda bir endişeye  gerek olmadığını belirtti ve teklifi bir defalık bir düzenleme olarak  öngördüklerini vurguladı.
        
"TAKSİTE BAKANLAR KURULU YETKİLİ”
        
Bir başka soru üzerine, bedelin 2 yıla kadar taksitlendirilebilmesi için  Bakanlar Kuruluna yetki verildiğini kaydeden Hamzaçebi, bu durumda TÜFE farkı  ekleneceğini söyledi. Gelir düzeyinin tespitinde beyanı esas alacaklarını  kaydeden Hamzaçebi, beyanın gerçek dışı olduğunun tespiti durumunda söz konusu  kişinin normal süre kadar askerlik yapacağını ifade etti.

Hamzaçebi, askerliğin kısaltılmasına yönelik çalışmaların ise ayrı  kapsamda parti genel merkezince yürütüldüğünü ifade etti.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuyla ilgili şehit aileleri ve  gazilerden tepki aldığının belirtilmesi üzerine ise Hamzaçebi, “Yaratılan bir  beklentiyi karşılayayım derken toplumun diğer kesimlerinden herhangi bir  rahatsızlığa meydan vermemeyi önemsiyoruz. Bu nedenle bedelsiz düzenlemeyi de  buraya koyduk. Gazilerimizin ve şehit ailelerinin hassasiyetlerine saygı  duyuyoruz. Ancak sözleşmeli er ile terörle mücadele yeni bir yaklaşım söz  konusudur” dedi.

Hamzaçebi, bir başka soru üzerine, teklifin “seçim yatırımı” değil, bir  ihtiyacın görülmesi olduğunu ifade ederek, “Eğer her şey seçim yatırımı olarak  görülürse parlamentoda hiçbir düzenleme yapılamaz. Seçime doğru vatandaşın  ihtiyacını karşılayacak hiçbir düzenlemeyi yapmamak gerekir gibi bir parlamento  anlayışı olamaz. Böyle söyleyenler parlamentonun varlığını inkar ediyorlar” diye  konuştu.

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/gundem/17285093.asp?gid=373}

 



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,768 µs