En Sıcak Konular

KABLOSUZ İNTERNET HIRSIZINI BULMANIN YOLLARI

17 Şubat 2011 14:02 tsi
KABLOSUZ İNTERNET HIRSIZINI BULMANIN YOLLARI Kablosuz ağınızı başkalarının kullandığından mı şüpheleniyorsunuz? İşte bunu keşfetmenin yolları...

Kablosuz internet hırsızını bulmanın yolları     
 
Kablosuz ağınızı başkalarının kullandığından mı şüpheleniyorsunuz? İşte bunu keşfetmenin yolları...

Kablosuz router ışıklarını kontrol edin

Kablosuz router'ınızın üzerinde internet bağlanıtısını, kablolu bağlantıları ve kablosuz etkiliği gösteren bir takım ışıklar bulunur. Tüm kablosuz bağlantıları kapattığınızda kablosuz bağlantı ışığı hala yanıp sönüyorsa başkaları bağlantınızı kullanıyor olabilir.

Router aygıt listenizi kontrol edin

Router'ınızın yönetim konsolu, kablosuz ağ etkinliği hakkında daha çok bilgi verebilir. Konsola oturum açmak için router'ınızın IP adresine gidin. Bu adresi Win+R klavye kısayolunu kullanıp, cmd yazarak, ardından ipconfig yazarak, bunun ardından 'Varsayılan ağ geçidi' IP adresine bakarak öğrenmeniz mümkün. Mac'lerde ise Network Preference bölmesini açın ve 'Router:' karşısında yazan IP adresini not edin.

Bu IP adresini tarayıcı pencerenizde açın. Router'ınıza oturum açmanız istenecektir. Varsayılan ayarları değiştirmediyseniz, parola ve şifreyi router kılavuzunuzda bulabilirsiniz. Kullanıcı adı ve parola bir çok router'da varsayılan olarak admin'dir. Güvenliğiniz için bunu farklı bir şifreyle değiştirmelisiniz.

Her router farklı bir ara yüze sahiptir. Bağlı cihazları gösteren bölümü bulmalısınız. Bu bölümün adı 'Attached Devices', 'Device List' olabilir. Bu listede bağlı olan cihazlara ait bir takım IP adresleri, MAC adresleri ve cihaz adları (algılanabildiyse) gösterilecektir. Listeyi gözden geçirerek istenmeyen bağlantıları bulabilirsiniz.

İzinsiz bir cihazın bağlantığını fark ederseniz ne yapmalısınız

Güvenliğinizi WPA2-AES olarak değiştirmeniz veya yeni bir parola ayarlamanız WiFi ağınıza istenmeyen girişleri engelleyecek, varolan izinsiz bağlantıları kapatacaktır. WiFi hırsızları hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız şu adımları izleyin:

Ağ izleme yazılımı kullanın

Ağ ayarlarınızı router'ınızın yönetim panelinden değiştirmeniz, günlükleri incelemeniz mümkün ancak daha gelişmiş bir izleme için MoocherHunter'ı kullanabilirsiniz. MoocherHunter, Asya'da hukuki yaptırım organları tarafından kullanılıyor. Yazılımın açıklamasına göre MoocherHunter, kablosuz ağ hacker'ının konumunu ağda gönderdiği verilere bakarak 2 metre doğruluğunda bulabiliyor.

Program Windows'da çalışmıyor, bunun yerine bir CD'ye yazmanız ve bilgisayarı bu CD'den başlatmanız gerekiyor. Buradaki fikir laptop'unuzla (ve wireless kartınızdaki anten ile) dolaşarak WiFi hırsızının konumunu bulmak.

Bu aracın sonuçlarına göre bir davranışta bulunmanızı önermiyoruz, ancak aracı kullanarak WiFi ağınıza giren biri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

WiFi güvenliğinizi güçlendirin

WPA ve diğerlerine göre daha güvenli olan WPA2'yi kullanıyorsanız oldukça güvendesiniz. Kırılması çok kolay olan WEP şifrelemesi kullanıyorsanız veya bir şifreleme kullanmıyorsanız WiFi bağlantınız bedava bağlantı arayan herkese açık demektir.

 

Kaymak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/17027331.asp?gid=373}

 



Bu haber 871 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,597 µs