En Sıcak Konular

ERMENİSTAN'IN UMUDU KIBRISLI RUMLAR

4 Şubat 2011 17:23 tsi
ERMENİSTAN'IN UMUDU KIBRISLI RUMLAR Kemikleşmiş yanlış politikalarıyla bölgede yalnızlığa mahkum Ermenistan, Kıbrıs Rum Yönetimi'yle yakınlaşarak Kafkaslardaki yalnızlığını unutmaya çalışıyor.

ERMENİSTAN'IN UMUDU KIBRISLI RUMLAR

24 Nisan 2004'de dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulunması amacıyla taraflara sunduğu plan, KKTC ve Güney Kıbrıs'ta eş zamanlı olarak halkların referandumuna sunuldu. Türk tarafı 'evet' derken, Rum tarafı tam tersini yaptı, 'hayır' dedi. Aradan geçen nerdeyse 7 yılda KKTC'ye verilen sözlerin hiçbirisi tutulmazken, çözümden yana olmadığı tescilli Rum Kesimi'nin "ödülü" Avrupa Birliği’ne üye olarak kabul edilmek oldu.


Kıbrıs Rum yönetiminden söz etmemizin nedeni, geçtiğimiz günlerde Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Güney Kıbrıs'ı ziyareti sırasında ettiği "Türkiye, geçmişi ile barışmadan ve komşularıyla yapıcı ilişkiler geliştirmeden Avrupa Birliğine (AB) üye olamaz"sözleri. Şaka gibi... İnsan bu sözlerin sahibine mi şaşırsın, lafın söylendiği yere mi, karar veremiyor. Bir yanda 100 yılı aşkın süredir Türkleri arkadan hançerlemeyi alışkanlık haline getirmiş Ermeniler... Diğer yandan onlardan aşağı kalmayan şiddet düşkünü Rumlar... Türk düşmanlığında birleşmiş iki millet, "Düşmanımın düşmanı dostumdur" mantığıyla yakınlaşıyor.


Kıbrıs'ta 1974 öncesi EOKAcı  Rumların, Türklere, kimlerin yardımı ile soykırım yaptığı  efsane değil, tarihi bir gerçek. Ermenistan'ın bugünkü Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise, 1992 tarihinde Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında gerçekleştirilen katliamın emrini veren kişi.


Sarkisyan’la röportaj yapan Thomas de Waal, “Black Garden: Armenia and Azerbaijan through peace and war” isimli kitabında; “Sarkisyan’ın ifadeleri Karabağ savaşının en acı katliamı ile ilgili farklı bir ışık yakıyor, cinayetlerin, en azından bir açıdan, göz korkutmak için bilinçli olarak yapılan bir toplu katliam olduğunu ima ediyor”der.

Dolayısıyla biraz geriye bakınca, asıl “geçmişi ile barışması gerekenlerin” kimler olduğu daha net anlaşılıyor. 


ERMENİSTAN ÇIKIŞ ARIYOR


Kemikleşmiş yanlış politikalarıyla bölgede yalnızlığa mahkum Ermenistan, Kıbrıs Rum Yönetimi'yle yakınlaşarak Kafkaslardaki yalnızlığını  unutmaya çalışıyor. Sarkisyan, Ermeni işadamlarıyla birlikte Kıbrıs Rum kesimine gitmesi zaten bunun en açık işareti. Sarkisyan, “ziyaret amacının, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek olduğunu” söyledi. İki taraf arasında çeşitli alanlarda işbirliği protokolleri de imzalandı. Rum radyosunun haberine göre Sarkisyan, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la görüştü ve ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.


Hristofyas, heyetler arası  görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, 'iki ülke arasında dost bağlar bulunduğunu' belirterek, Yukarı Karabağ sorununda Ermenistan'ı desteklediklerini söyledi. Hristofyas, Rum tarafındaki Ermenilerin, "Rum nüfusunun oldukça faal ve yaratıcı bir parçası olduğunu" belirtti. Ziyaretin sonuçlarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Hristofyas, Sarkisyan'ın ziyaretinin yapıcı olduğunu söylemeyi de ihmal etmedi.


Ermenistan Cumhurbaşkanı  Serj Sarkisyan da, Hristofyas'a misafirperverliği için teşekkür ederek, iki ülkenin ortak menfaatleri ve ortak geçmişleri bulunduğunu söyledi. Sarkisyan, "ilişkileri derinleştirmek istediklerini", bu ilişkilerin eğitim, kültür, tarım ve askeri alanda geliştirilebileceğini belirtti. Ermeni soykırımı iddialarından başka tutunacak dalı olmayan Sarkisyan, "Türkiye, geçmişi ile barışmadan ve komşuları ile yapıcı ilişkiler geliştirmeden AB'ye üye olamaz" tehdidini savurmaktan da kendini alamadı. Sarkisyan'ın Kıbrıs sorunu konusunda, Kıbrıs Rum tarafının tezlerini destekliklerini, Rum-Ermeni ilişkilerinin geleceğinin parlak olduğunu söylemesi ise malumun ilanı oldu.


AB YOLU ERİVAN'DAN MI GEÇİYOR?


Her yıl başta ABD olmak üzere bazı batılı ülkelerin Ermeni soykırımı iddiasını  ısıtıp ısıtıp Türkiye'nin önüne getirmesi olağan hale geldi. AB'ye girmenin koşulları belli, fasılların başarı ile kapatılması... Ancak görünen o ki, uluslararası arenada yalnızlaşan, tezlerini kabul ettiremeyen Ermenistan’ın taktiği, Kıbrıs Rum Yönetimi gibi dostlar edinerek, Türkiye'yi AB kozu ile köşeye sıkıştırmaya çalışmak.

"Aç tavuk kendini darı ambarında görür" diyen ne güzel demiş.

 

Fırat Küçükkömürcü

bilgi@globalyorum.com



Bu haber 774 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,852 µs