En Sıcak Konular

ABDULLAH TUKAY YILI ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

29 Ocak 2011 17:40 tsi
ABDULLAH TUKAY YILI ETKİNLİKLERİ BAŞLADI Abdullah Tukay, şiirleriyle Tatar halkının ıstırabını ve beklentilerini dile getirmiş, Tatar halkının sözcüsü durumuna gelmiştir.

Abdullah Tukay Yılı Etkinlikleri Başladı

2011 yılını, doğumunun 125. yılı münasebetiyle Abdullah Tukay yılı ilan eden TÜKSOY, ilk etkinliği kendi salonunda gerçekleştirdi.

Abdullah Tukay, 1886 yılında doğdu, 1913 yılında vefat etti. Doğumundan kısa bir süre sonra anne ve babasını kaybeden çocuk yetim kaldı. Çok zor şartlarda akrabalarının yanında eğitimini tamamlayan Abdullah Tukay kısacık ömrüne çok büyük eserler sığdırdı. Şiirleri yanında, Rus ve Avrupa klâsik şiirlerini Tatarcaya tercüme etti, çeşitli dergilerde çalıştı ve şiirleri yayınlandı.

Abdullah Tukay, şiirleriyle Tatar halkının ıstırabını ve beklentilerini dile getirmiş, Tatar halkının sözcüsü durumuna gelmiştir. Onun bu durumu, ölümünden sonra da, günümüze kadar devam etmiştir. Halk masallarından, ezgilerinden, desenlerinden, efsanelerinden, vatanın tabii güzelliklerinden etkilenerek yazdığı şiirler birçok ressam, müzisyen, şair ve yazara ilham kaynağı olmuştur.

Yıl boyunca Türkiye’de, Tataristan ve Kıbrıs’ta birçok toplantıyla anılacak olan Tatar şair Abdullah Tukay için yapılan bu ilk toplantıda TÜKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Tataristan Başbakan yardımcısı ve Kültür Bakanı Ziyla Valeyeva ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay konuştu. Şairin şiirlerinden örnekler sunulan toplantıda Tataristan Yazarlar Birliği Başkanı İrfak İbragimov, şairin Ana Dilim” şiirini okudu. Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çolpan Zaripova Çetin de, Abdullah Tukay’ı çeşitli yönleriyle anlattı. Şairin şiirlerinden oluşmuş bir besteyi genç bir Tatar opera sanatçısı sundu. Tatar Halk Dansları Topluluğundan iki sanatçı da Tatar halk ezgileri eşliğinde bir sunum yaptı. Toplantının sonunda, TÜRKSOY’un tanıtımını yapan ve faaliyetlerini Türk Dünyasının çeşitli yörelerinde kamuoyuna duyuran basın mensuplarına, TÜRKSOY Basın Onur ödülleri verildi.

TÜRKSOY (Türk Sanat ve Kültürleri Ortak Yönetimi), 1993 yılında Türk Dünyasının Kültür Bakanlarının imzaladığı bir anlaşmayla kuruldu. Merkezi Ankara’da olup Türk Dünyası sanat ve kültürüyle ilgili çok geniş bir alanda çok önemli ve anlamlı güzel çalışmalar yapmaktadır. Şimdi adı TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültürü Teşkilâtı) olmuştur. (Muhabir: Kürşat Türker)

 

Kaynak: turkocagi.org.tr {http://www.turkocagi.org.tr/modules.php?name=News&file=article&sid=3668}



Bu haber 1,418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,895 µs