En Sıcak Konular

ASGARİ ÜCRET DAVALIK OLDU

29 Ocak 2011 11:59 tsi
ASGARİ ÜCRET DAVALIK OLDU Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS), asgari ücretin, kamuda en alt kademedeki hizmetli memurun maaşı olan bin 460 lira seviyesine çıkarılması için Bursa İş Mahkemesinde dava açtı .

Asgari ücret davalık oldu  

Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS), asgari ücretin, kamuda en alt kademedeki hizmetli memurun maaşı olan bin 460 lira seviyesine çıkarılması için Bursa İş Mahkemesinde dava açtı .

Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS) Genel Başkanı Metin Burak, sendika üyelerinin katılımıyla Bursa Adliye Sarayı önünde yaptığı açıklamada, 1951 yılından 1967 yılına kadar asgari ücretin, yerel (kentsel) düzeydeki katılımcılardan oluşan ’mahalli komisyonlar’ tarafından belirlendiğini hatırlattı. Yaşanan bazı sorunlar nedeniyle 1967 yılında merkezi nitelikte bir komisyon oluşturulduğunu belirten Burak, “Bu komisyon, bölgelere göre farklı asgari ücretler tespit ediyordu. Ancak TBMM’de bulunan Türkiye İşçi Partisinin (TİP) Anayasa Mahkemesine başvurması sonrasında Anayasa Mahkemesi, bölgesel asgari ücreti eşitlik ilkesine aykırı buldu ve iptal etti” dedi. Burak, 1989 yılından sonra ülke çapında sanayi-tarım ayrımı olmaksızın tüm iş kolları için tek bir asgari ücret uygulamasına geçildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “1989 yılından bu yana asgari ücret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında 5 işçi, 5 iş veren ve 5 hükümet temsilcisinden oluşan, merkezi nitelikteki asgari ücret komisyonu tarafından bütün iş kollarını kapsayacak şekilde belirleniyor. Asgari Ücret Yönetmeliğine göre, asgari ücret, ‘işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret’ olarak tanımlanıyordu. Ancak bu tanıma 2001 yılında eklenen cümle ile yukarıda gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi sayılan zorunlu ihtiyaçlar ortadan kaldırmıştır.”

Asgari ücret düşüyor

Asgari ücretin özel sektörde çalışan bir işçi için, Ocak 2000’de 82,42 lira olarak belirlendiğini, aynı tarihte kamuda en alt kademede hizmetli olarak çalışan bir memurun maaşının 119,67 lira olduğunu kaydeden Burak, o dönemde, aradaki farkın 37,27 lira olduğuna dikkati çekti. Burak, Ocak 2011’de kamuda en alt kademede hizmetli olarak çalışan bir memurun maaşının bin 460 liraya ulaştığına işaret ederek, şunları kaydetti. “Aynı tarihte özel sektörde üretimde çalışan bir işçi için asgari ücret, 629,95 lira olarak belirlendi. Üreten işçiyle, hizmetli bir memurun arasındaki aylık ücret farkı ve eşitsizlik 830,05 liraya çıkartılmıştır. Ülkemizde kişi başına düşen milli gelir yükseliyor, ama ne hikmetse işçinin asgari ücreti her geçen gün açlık sınırının altına düşüyor.

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ {http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=11000349&tarih=2011-01-29}

 



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,839 µs