En Sıcak Konular

YERLİ ÜRETİCİ UÇURUMUN KENARINDA

23 Ocak 2011 12:26 tsi
YERLİ ÜRETİCİ UÇURUMUN KENARINDA OSİAD Başkanı Adnan Keskin,"Dış ticaret yapan iki firmadan birinin ithalatçı olması, Türkiye açısından vahim bir noktadır. Uçurumun kenarındayız; ya kurtulacağız ya tepetaklak gideceğizî"dedi.

Yerli üretici uçurumun kenarında

OSİAD Başkanı Adnan Keskin, Bakan Çağlayan'ın "ithalatla ilgili çektiği fotoğrafın yerli üreticinin hapı yuttuğunu gösterdiğini" söyledi. Keskin, "Dış ticaret yapan iki firmadan birinin ithalatçı olması, Türkiye açısından vahim bir noktadır. Uçurumun kenarındayız; ya kurtulacağız ya tepetaklak gideceğizî"dedi.

Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Adnan Keskin, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın "ithalatla ilgili çektiği fotoğrafın yerli üreticinin hapı yuttuğunu gösterdiğini" iddia etti. Keskin, "Dış ticaret yapan iki firmadan birinin ithalatçı olması, Türkiye açısından vahim bir noktadır. Uçurumun kenarındayız; ya kurtulacağız ya tepetaklak gideceğiz" dedi.

OSİAD Başkanı Adnan Keskin yaptığı yazılı açıklamada, Bakan Çağlayan'ın "Girişimci Özelliklerine Göre Dış Ticaret İstatistikleri" adlı çalışmasıyla ithalata dikkatleri çektiğini, ithalatı frenleyecek önlemleri de gündeme getirdiğini belirterek, "Basın toplantısıyla ekonomistlerin son dönemde en önemli tehlike olarak niteledikleri, cari açık ve dış ticaret açığına karşı savaş açtıklarını söylemesi çok olumlu bir gelişmedir. Çünkü, yıllardır ithalatın ekonomiyi çökerttiğini söylemiştik. Adeta dilimizde tüy bitmişti. Türkiye'de ilk defa dış ihracat rakamları açıklanırken madalyonun öbür yüzü de gösteriliyor. Çağlayan'ın bu çalışmasını takdirle karşılıyorum. Çağlayan'ın ithalatla ilgili çektiği fotoğraf yerli üreticinin hapı yuttuğunu gösterdi. Çağlayan'ın sunduğu veriler, Türkiye'de herkes için alarm olarak değerlendirilmeli ve durumdan vazife çıkarılmalıdır" dedi.

Firmaların çoğu ithalatçı

Keskin, verilere göre, dış ticaret yapan firmalardan 47 bin 352'sinin ihracatçı, 51 bin 627'sin de ithalatçı firma olduğunu, ihracatın yüzde 60'ını 250'den az çalışanı olan KOBİ'lerin yaptığını, ithalatın yüzde 60'ının ise 250'den fazla çalışanı olan şirketler tarafından gerçekleştirdiğini anımsattı. İki firmadan birisinin ithalatçı olmasını "vehamet" olarak değerlendiren Keskin, düşük kur politikasının ihracattaki olumsuz etkisine yıllardır dikkat çektiklerini ancak uyarılarının çok da dikkate alınmadığını kaydetti. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın da bu konuyu defalarca gündeme getirdiğini ancak hatalı kur politikasında ısrar edildiğini ifade eden Keskin, "Türkiye, 2001 yılından beri uyguladığı düşük kur politikasıyla kendi üreticisini, ithalatçıya boğduruyor. Artık simidin susamının bile Çin'den getirildiği ve ucuz susamdan dolayı 3 simidin 1 TL'ye satıldığı Türkiye, ekonomik açıdan uçurumun kenarındadır. Türkiye, ya ithalatı azdıran politikalara dur diyerek, bizi uçuruma yuvarlanmaktan kurtaracak ya da düşük kur politikasıyla tepetaklak gideceğiz" dedi.

Bu tablo duvara toslar

Türkiye'nin genç nüfusa sahip olduğunu, işsizlik ve istihdam sorununun artık kronikleştiğini ifade eden Keskin, Türkiye'nin ithalat cenneti olmasıyla ekonomik ve sosyal hayatın denge unsuru KOBİ'lerin ithalata yenildiklerini anımsattı. Keskin, "KOBİ'ler, sıkışık durumlarıyla, bin bir güçlükle, kardan fedakarlık yaparak ihracatın yüzde 60'ını sırtlıyor. En rahat gelir kaynaklarını elde eden gruplar ise, ithalata sırtını dayayarak, düşük kur avantajını da kullanarak yüksek karlılıklarını devam ettiriyorlar. Bu, sürdürülebilir bir tablo değildir; er ya da geç duvara toslar" dedi. Keskin, ithalatı frenlemek amacıyla gündeme getirilen "ortak satın almalar" "ithalatçı firmalara yatırım teşvikinin verilmesi" gibi önlemlerin ise olumlu etkilerinin olabileceğini belirterek bu konuda Çağlayan'a destek verdi.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/yerli-uretici-ucurumun-kenarinda-188605.htm}

 


 



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,998 µs