En Sıcak Konular

ÇİN UYGUR ASILLI 3 TÜRKİYE VATANDAŞINI KAÇIRDI

23 Ocak 2011 11:02 tsi
ÇİN UYGUR ASILLI 3 TÜRKİYE VATANDAŞINI KAÇIRDI Tacikistan'a ticaret yapmak için giden Doğu Türkistan asıllı 3 Türkiye vatandaşı, Çin'in baskıları sonucu Tacik devleti tarafından Çin'e teslim edildi.

Kardeşlerimizi kurtarın

Çin, Uygur asıllı 3 Türkiye vatandaşını kaçırdı

Tacikistan'a ticaret yapmak için giden Doğu Türkistan asıllı 3 Türkiye vatandaşı, Çin'in baskıları sonucu Tacik devleti tarafından Çin'e teslim edildi.

Konuyla ilgili Mazlum-Der İstanbul Şubesi'nde toplanan STK'lar Türkiye Cumhuriyeti devletinden vatandaşlarımızı Çin zulmünden kurtarmasını istedi. Bu hukuksuzluğun Türkiye, Tacik ve Çin hükümetleri tarafından derhal düzeltilmesi gerektiğini belirten Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Gökdemir, "Çin Devleti'nin yasalarına göre bu ülkenin vatandaşlığından çıkarılmış, dolayısıyla bu kişilerin Çin Devleti ile hiçbir bağlantıları kalmamıştır. Çin'in ekonomik gücü karşısında dik duramayan bir diplomasi ve siyaset kurumunun Doğu Türkistanlıları koruyamayacağı aşikârdır"  dedi.

Abdulhamit Davutoğlu, Ahmet Reşit ve Kemal Ömeroğlu... Çin'in Doğu Türkistanlı Müslüman Uygur Türkleri üzerindeki baskılar sonucu Türkiye'ye iltica edip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alan 3 isim. Ticaret yapmak için Tacikistan'a giden 3 vatandaşımız bu ülkede gözaltına alınarak Çin Halk Cumhuriyeti'nin baskıları sonucu iade edildi. Şu anda Çin'de bulunan ve hayatlarından endişe edilen 3 vatandaşımızın Çin'e iade edilmesine tepki gösteren sivil toplum örgütleri, Türkiye Cumhuriyeti'nden vatandaşlarını kurtarmalarını istedi.

Mazlum-Der İstanbul Şubesi'nde yapılan basın açıklamasa Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Cihat Gökdemir, İHH Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Oruç, TGTV Genel Başkanı Av. Necati Ceylan, Doğu Türkistan Maarif Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan ile Doğu Türkistan Vakfı Başkanı Hamit Göktürk katıldı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hayatlarından endişe ettiklerini anlatan Mazlum Der İstanbul Şube Başkanı Gökdemir, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın teslim kararına karşı Tacikistan Hükümeti nezdinde yaptığı girişimlerin bu güne kadar sonuç vermediğini ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin kendi vatandaşlarının hukukunu koruma noktasında ciddi bir acziyet içine düştüğünü söyledi.

Çin'le ilişkileri kalmamıştı

Uygur kökenli TC vatandaşlarının Çin'e tesliminin uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı olduğunu belirten Gökdemir, "Bu hukuksuzluğun Türkiye, Tacik ve Çin hükümetleri tarafından derhal düzeltilmesi gerekmektedir. Abdulhamit Davutoğlu (48), Ahmet Reşit (47)  ve Kemal Ömeroğlu (37) isimli üç T.C vatandaşı Türkiye tabiyetine girdiklerinde, Çin Devleti'nin yasalarına göre bu ülkenin vatandaşlığından çıkarılmış, dolayısıyla bu kişilerin Çin Devleti ile hiçbir bağlantıları kalmamıştır" dedi.

"Tıpkı Mavi Marmara gibi"

İHH Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Oruç ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı üç Uygur Türkünün derhal geri getirilmesi gerektiğini kaydetti. Mavi Marmara katliamında dünyanın en hukuk tanımaz ülkesi İsrail'in kaçırdığı yaklaşık 600 insanın 2 günde geri getirildiğini hatırlatan Oruç, Çin tarafından kaçırılan 3 TC vatandaşının da aynı statüde olduğunu ve hükümetin Mavi Marmara'da gösterdiği hassasiyeti burada da göstermesi gerektiğini belirtti.

Kendi vatandaşlarına karşı sorumsuz devlet olmaz!

Mazlum Der olarak, Türkiye vatandaşı bu kişilerin Tacikistan'da yaşadığı sıkıntıları öğrendikten sonra hem Türkiye Dışişleri Bakanlığı nezdinde, hem de Tacikistan makamları nezdinde derhal harekete geçtiklerini anlatan Gökdemir, "Bu ülkeye içinde avukatların da yer aldığı bir heyet göndermeye karar verdik. Fakat Tacik Hükümeti'nin Çin Hükümeti'yle girdiği yakın ilişkiler ne yazık ki bizim çabalarımızın önüne geçmiş ve T.C vatandaşları Çin'e teslim edilmişlerdir. Türkiye Hükümeti'nin vatandaşlığa kabul ettiği insanlarına karşı gösterdiği bu sorumsuz tavır göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye'de sığınmacı olarak bulunan Doğu Türkistanlıların, hatta T.C vatandaşlığı almış olan Doğu Türkistanlıların haklı olarak tedirgin olmalarına sebep olmuştur. Çin'in ekonomik gücü karşısında dik duramayan bir diplomasi ve siyaset kurumunun Doğu Türkistanlıları koruyamayacağı aşikârdır" ifadelerini kullandı.(Cihat Arpacık-Milli Gazete) 

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/cin-uygur-asilli-3-turkiye-vatandasini-kacirdi-188600.htm}



Bu haber 1,351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,638 µs