En Sıcak Konular

ABD EN BÜYÜK ROKETİYLE UZAYA CASUS UYDU GÖNDERDİ

21 Ocak 2011 15:14 tsi
ABD EN BÜYÜK ROKETİYLE UZAYA CASUS UYDU GÖNDERDİ ABD, gizli bir görev kapsamında bugüne kadar ürettiği en büyük roketi uzaya fırlattı. Kullanım amacı gizli tutulan NROL-49 uydusunu uzaya taşıyan Delta 4 Heavy roketi, başarıyla fırlatıldı.

ABD en büyük roketiyle uzaya casus uydu yolladı.

ABD, gizli bir görev kapsamında bugüne kadar ürettiği en büyük roketi uzaya fırlattı. Kullanım amacı gizli tutulan NROL-49 uydusunu uzaya taşıyan Delta 4 Heavy roketi, başarıyla fırlatıldı.

California eyaletindeki Vandenberg Hava Üssü’nden ateşlenen roket, ABD’nin Batı Sahili’nin bugüne dek uzaya gönderdiği en büyük roket unvanını da kazandı.   

Ulusal Keşif Bürosu’nun (NRO) casus uydusunu taşıyan Delta 4-Heavy roketi, insansız hava aracı sınıfına giriyor.  72 metre uzunluğundaki roketin boyu, neredeyse 23 katlı bir bina kadar. 

ABD İÇİN DÖNÜM NOKTASI  

Delta 4-Heavy roketi, geçmişte dört defa Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Üssü’nden fırlatılmıştı.

California’daki Vandenberg Space Launch Complex 6 (SLC-6) Delta 4’ten önce fırlatılmış en büyük roket unvanı, 2005’te fırlatılan Titan 4B’ye aitti.

Hava Kuvvetleri’nden Yarbay Brady Hauboldodt, “Bu fırlatma ülkemizin ulusal uzay alanındaki yeteneğinde dönüm noktasına işaret ediyor… Bu başarıyla her boyutta taşıma yükünü düşük maliyetle uzaya taşıma kabiliyetimiz arttı” dedi.

Hauboldodt, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) ateşleme rampasını Delta 4’ün ateşlenmesine uygun hale getirebilmek için üç yılda 100 milyon dolar harcadığını belirtti.

CASUS UYDU GÖREVİ

Spaceflight Now dergisi, ABD’nin Delta 4’ün taşıdığı gibi dev casus uydularını uzaya çıkarmayı amaçladığını belirtti. Dergi,  kutuplardaki yörüngelere taşınacak uyduların tüm gezegenin yüzeyini gözlemeyebilecek kapasitede olduğunu ifade etti.

SLC-6 tesisinden son olarak, 2006 yılında orduya ait bir casus uydusu uzaya yollanmıştı.

ABD’nin uzay ve havacılık alanındaki iki büyük kuruluşu Boeing ve Lockheed Martin’in ortak girişimi Unitek Launch Alliance’ın Başkan Yardımcısı Jim Sponnick, “Ateşlenen NRO taşıma yükünün en büyük özelliği, her gün ulusumuzu koruyan cesur kadın ve erkeklerin etkinliğini ve güvenliğini önemli derecede artıracak olması” yorumunu yaptı.

GELİŞTİRİLMİŞ ROKET

Delta 4 Heavy roketi, tek kullanımlık Delta 4 roketlerinin geliştirilmiş modeli. United Launch Alliance tarafından üretilen roketin etrafını saran üç ateşleyici, rokete üç sütunlu bir görünüm veriyor.

Delta 4-Heavy roketi, alçak Dünya yörüngesine 24 ve genelde navigasyon ile iletişim uydularının konumlandığı sabit yörüngelere 11 tonluk taşıma yükü taşıyabiliyor.

Her ne kadar ABD’nin en büyük roketi olsa da, Delta 4 Heavy en yüksek ateşleme gücüne sahip roket değil. Sıvı yakıtlı Delta 4 Heavy, ateşleme esnasında 900 bin ton itme gücü oluşturuyor. NASA’nın kullandığı ikiz, katı yakıtlı ateşleyiciler ise 3 milyon 200 bin ton itme gücüne erişebiliyor. (hürriyet.com.tr/DIŞ HABERLER)

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/dunya/16818406.asp?gid=373}
 

 



Bu haber 1,358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,805 µs