En Sıcak Konular

İRAN TÜRKİYE'DEN ''OLUMLU ROL'' BEKLİYOR

21 Ocak 2011 10:10 tsi
İRAN TÜRKİYE'DEN ''OLUMLU ROL'' BEKLİYOR İran’ın BM Daimi Temsilcisi Hazayi, bugün başlayacak İstanbul görüşmeleriyle ilgili olarak “Türkiye’deki kardeşlerimizin görüşmelerin daha verimli geçmesi için olumlu rol oynayacaklarını biliyoruz” dedi.

İran, Türkiye’den ‘olumlu rol’ bekliyor  

İran’ın BM Daimi Temsilcisi Hazayi, bugün başlayacak İstanbul görüşmeleriyle ilgili olarak “Türkiye’deki kardeşlerimizin görüşmelerin daha verimli geçmesi için olumlu rol oynayacaklarını biliyoruz” dedi.

İran’ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed Hazayi, İstanbul’da bugün başlayan ve yarın sona erecek olan İran ile 5 + 1 ülkeleri (Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya) arasında düzenlenecek görüşmeler öncesinde, BM’de temsil edilen bir grup gazeteciye açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. Cenevre görüşmelerinin İran ile 5 + 1 ülkeleri arasında olumlu bir adım olduğunu belirten Hazayi, İran’ın, İstanbul’da da faydalı ve ciddi görüşmelerde bulunmayı ve İstanbul görüşmelerini başarılı kılmayı istediğini ifade etti. İran’ın İstanbul’da görüşmede bulunmak istemesinin zaman kazanmak için giriştiği bir taktik olmadığının altını çizen Hazayi, “Umarız İstanbul’da adil ve karşılıklı saygı temelinde ciddi, yapıcı ve önkoşulsuz müzakerelerde bulunabiliriz, böylece karşılıklı güven kurabiliriz” diye konuştu. İstanbul’da amacın işbirliği için ortak zemin yaratmak olduğunu belirten Hazayi, görüşmeler öncesinde İran tarafının “kapsamlı bir paketi karşı tarafa” sunduğunu, İran’ın nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullanma hakkının ise asla müzakere edilemeyeceğini, bunun İran’ın vazgeçilmez ve devredilemez hakkı olduğunu vurguladı. İran işbirliğinden yana İran’ın bölgesinde ve dünyada hiçbir ülkeye karşı olmadığını, işbirliğinden yana olduğunu söyleyen Hazayi, “Bize karşı uygulanan ne siyasi baskılara ne de ekonomik yaptırımlara karşılık vereceğiz” dedi. Bu kapsamda kendilerine karşı uygulanan “havuç ve sopa” politikasının da başarısız ve etkisiz olduğunun görüldüğünü belirten Hazayi, ancak “İran tehdit edilirse ona göre davranır” dedi. İstanbul’da müzakerelerin iyi niyetle sürdürülmesi gerektiğini ve görüşmelerde Afganistan, Irak, Ortadoğu’daki durum, uyuşturucuyla mücadele, silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi gibi konularda Batı ülkeleriyle işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirten Hazayi, İstanbul görüşmelerinde karşı tarafın, bölgesindeki ve dünyadaki sorunların çözümüne katkıda bulunan İran’ın potansiyelinden yararlanma fırsatının bulunduğunu da söyledi. ABD’nin ve bazı Batı ülkelerinin başta Afganistan olmak üzere dış politika uygulamalarının yanlış hesaplamalardan dolayı büyük maliyete ve zarara yolaçtığını savunan Hazayi, Afganistan’daki durumun “çıkmaz savaşa” dönüştüğü yorumunu yaptı. İran’ın başta Afganistan olmak üzere bölgesindeki sorunlara yapıcı katkıda bulunduğunu, Irak seçimlerinde olumlu rol oynadığını belirten İran Daimi Temsilcisi, İran’ın bölgede barış istediğini söyledi.

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ {http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=11000241&tarih=2011-01-21}

 



Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,097 µs