En Sıcak Konular

KILIÇDAROĞLU DÜMENİ KIRACAK

18 Aralık 2010 10:38 tsi
KILIÇDAROĞLU DÜMENİ KIRACAK Kulislerden sızan bilgilere ve Kılıçdaroğlu’nun 7 aylık genel başkanlığı dönemindeki söylemlerine göre partinin ilk hedefi Doğu ve Güneydoğu olacak.

DÜMENİ KIRACAK

Blok listeye tam destek aldı
DENİZ Baykal’ın saf dışı kalmasına yol açan komployla başlayan sürecin son perdesi bugün Ankara’da sahneleniyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun vitrine sürülmesiyle yeni ufuklara yelken açan CHP’nin rotası, Parti Meclisi’ni oluşturacak kurultayla sabitlenecek. İl başkanları dümene geçen kaptana ilk desteği blok listeyle verdi.

Milliyetçilik oku köreltiliyor
KULİSLERDEN sızan bilgilere ve Kılıçdaroğlu’nun 7 aylık genel başkanlığı dönemindeki söylemlerine göre partinin ilk hedefi Doğu ve Güneydoğu olacak. Deniz Baykal’ın yürüttüğü Atatürkçü çizgiyle sahillerde büyük ilgi gören CHP, yeni rotayla birlikte Avrupa Birliği ve ABD ile ilişkileri geliştirmeyi de amaçlıyor.

Küskünleri ikna edemedi
DELEGELERİN oylarıyla belirlenecek yeni Parti Meclisi dışında kalacak olan CHP’lilerin gönlünü kazanmak isteyen Genel Başkan Kılıçdaroğlu, bu amaçla Deniz Baykal ve Önder Sav’dan destek istemiş ancak olumlu sonuç elde edememişti. CHP’nin bu yeni ekseninin derin tartışmalara yol açacağı belirtiliyor. 

CHP’de yeni rota açıklanıyor
CHP, genel seçimlere yeni yapısıyla girmeye hazırlanıyor. Ankara’da yapılacak kurultayda, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi’ne seçeceği yol arkadaşlarıyla, belirlediği yeni eksende iktidar arayacak

Cumhuriyet Hal Partisi’nde eski genel başkan Deniz Baykal’ın saf dışı kalmasına yol açan komployla başlayan süreçte son perde bugün açılıyor. Mayıs ayında Kemal Kılıçdaroğlu’nun vitrine sürülmesiyle ekseni kayan CHP’nin  bugünkü kurultayında yeni rota açıklanacak. 7 aylık genel başkanlığı döneminde, Deniz Baykal’ın izlediği politikayı terk eden ve partiyi milliyetçi çizgiden uzaklaştırdığı görülen Kılıçdaroğlu, teşkilattan Parti Meclisi seçiminde blok liste için tam yetki alarak kaptan köşküne de iyice yerleşti. Avrupa gezileri sırasında Türkiye’yi şikayetiyle de AB’nin dümen suyuna gireceğini gösteren Kılıçdaroğlu’nun yeni tercihi sahildeki milliyetçi oylar yerine Alevi-Kürt oyları. 

Ecevit, İnönü onur konukları
CHP’nin 15. Olağanüstü Kurultayı bugün Ankara Arena Spor Salonu’nda toplanıyor. Kurultay’da CHP’yi 2011 seçimlerine taşıyacak yeni Parti Meclisi belirlenecek. Kurultaya katılımın 40 bin kişi civarında olabileceği belirtiliyor. Kurultayı binin üzerinde basın mensubunun izleyeceği belirtiliyor. Rahşan Ecevit, Sevinç İnönü ve Sabih Kanadoğlu’nun onur konuğu olacağı kurultayda CHP’nin eski Genel Başkanları için Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında yer ayrıldı. Ancak önceki Genel Başkan Deniz Baykal’ın Antalya delegeleriyle birlikte oturması bekleniyor. Aralarında Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Sezen Aksu, Fazıl Say, Ara Güler, Barış Pirhasan, Derviş Zaim, Fikret Otyam gibi isimlerin de bulunduğu çok sayıda sanatçı da davet edildi. Kurultay için siyasi parti liderlerine ve yöneticilerine, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yabancı misyonlara davetiyeler gönderildi. 

Genel Başkan bir saat konuşacak
“Gösterişli ancak abartısız” olacağı ifade edilen kurultay salonuna “Yeni CHP” yi anlatan sloganların yer aldığı pankartlar asıldı. Pankartlarda “Umudun adı Kemal”, “Dürüst lider, temiz siyaset”, “Söz veriyoruz, halkın iktidarını kuracağız”, “Yandaşa değil yurttaşa hizmet etmeye geliyoruz”, “Azarlamaya değil, vatandaşa hizmete geliyoruz” sloganlarının yanı sıra “Liderimiz Kemal, hedefimiz iktidar” sloganı dikkat çekiyor. Kılıçdaroğlu’nun kurultayda bir saat sürecek bir konuşma yapması bekleniyor.

PM üyeliği için 2 bin başvuru
Olağanüstü Kurultay öncesi partide bir ilk yaşandı. 80 kişilik PM üyeliği için 2 binin üzerinde aday, PM üyeliği isteğini parti yetkililerine iletti. CHP tüzüğüne göre PM üyeliği için önceden başvuru işlemi bulunmuyor. Sadece PM’nin çarşaf listeyle seçilmesi durumunda isteyen partili kurultay günü PM’ye aday olabiliyor.

Parti Meclisi’ndeki muhtemel yeni isimler!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün kurultaya sunacağı Parti Meclisi (PM) listesinde 20 dolayında milletvekilinin yer alması bekleniyor. Bu milletvekillerinden bazılarının adları şöyle: Oğuz Oyan, Mehmet Ali Özpolat, İsa Gök, Hakkı Süha Okay, Tekin Bingöl, Haluk Koç, Atilla Emek, Yaşar Ağyüz, Ali Arslan, Bihlun Tamaylıgil, Faik Öztrak, Atilla Kart, Durdu Özpolat, Rıza Yalçınkaya, Ali İhsan Köktürk, Orhan Ziya Diren, Mustafa Özyürek, Hüseyin Ünsal, Rasim Çakır, Bülent Baratalı , Durdu Özpolat. Kılıçdaroğlu emekli büyükelçiler Uğur Ziyal ve Faruk Loğoğlu ile görüşmüştü. Uğur Ziyal, CHP’de aktif politikaya girmeye “Hayır” dedi. Eski Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu’nun PM’ye girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bursalı işkadını Sena Kaleli, Kıbrıs uzmanı Sema Sezer, Yrd.Doç.Dr. Nurten Özdağ’ın yönetime girecek yeni kadınlar arasında adı geçiyor. Listede yer alması beklenen diğer bazı isimler de şöyle: Hurşit Güneş, Mesut Değer, Alaaddin Yüksel, İzzet Çetin, Didem Engin, Mehmet Zeki Gündüz, Melda Onur, Sencer Ayata, Sühey Batum, Umut Oran, Ümit Özgümüş, Markus Ürek, Necdet Pamir, Muhammet Çakmak, Aziz Konukman, Gülsün Bilgehan, Nihat Matkap, Enver Aysever, Gökhan Günaydın, Sedat Doğan, Bekir Ödemiş, Veli Ağbaba (Malatya il başkanı), Volkan Canalioğlu (Trabzon il başkanı), Nejat Gencan (Edirne il başkanı), Çetin Bilgir (Kars il başkanı), Hasan Öztürkmen (Gaziantep il başkanı), Eşber Yağmurdereli, Oğul Aktuna (eski Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna’nın oğlu)

İl başkanları ‘Blok liste’ dedi
CHP’nin 15. Olağanüstü Kurultayı öncesi CHP İl Başkanları, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantıdan Parti Meclisi’nin, Kılıçdaroğlu’nun tercihi doğrultusunda blok listeyle seçilmesi kararı çıktı. 81 il başkanı oybirliği ile Kılıçdaroğlu’nun listesine destek vereceklerini açıkladı. Toplantının ardından açıklamayı İstanbul, Artvin ve Trabzon il başkanları birlikte yaptılar. İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, 81 il başkanının Genel Başkana ve hazırlayacağı parti meclisi listesine oy birliği ile destek kararı aldığını söyledi. Tek bir fire olmadığını belirten Şimşek bunun bir ’iktidara yürüyüş kurultayı’olacağının altını çizdi. Şimşek toplantıda isim anketi yapıldığını belirtti.
Onu Başbakan yapmak istiyoruz
Her il başkanından PM listesinde görmek istedikleri isimlerin yazılmasını istediklerini kaydeden Şimşek, “Ancak Sayın Genel başkan ’5 isimle sınırlı kalmayın. İsteyen 1 isim isteyen 10 isim de yazabilir’dedi” bilgisini verdi. Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı da “Biz Ankara örgütü olarak, CHP’yi iktidar, Kılıçdaroğlu’nu da başbakan yapmak için yola çıktık” dedi. Yıldızlı, önceki gün ilçe örgütlerinin de katılımıyla Ankara örgütü olarak bir toplantı yaptıklarını ifade ederek, “Genel Başkanımızla beraberiz, biz onu başbakan yapmak istiyoruz” diye konuştu. Samsun İl Başkanı Hüseyin Değerli de kurultaydan Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha güçlü çıkacağını ifade etti.

Tam 33 yıl genel başkanlık yaptı
İsmet İnönü, 33 yılı aşkın bir süre CHP genel başkanlığı yaptı. 3 Temmuz 1970 yılında yapılan 20. kurultayda Parti Meclisi seçimleri Bülent Ecevit listesinin zaferiyle sonuçlanırken, İnönü 1126 oyla genel başkan oldu. Parti içindeki mücadelenin çözümü için 2 yıl sonra, 5 Mayıs 1972’de olağanüstü kurultaya gidildi. Ecevit, bu olağanüstü kurultayda da güvenoyu alırken, İnönü 8 Mayıs 1972 tarihinde genel başkanlık görevinden istifa etti.
 
Ecevit 3. Genel Başkan
İsmet İnönü’nün 33 yıllık görevinden istifa etmesiyle birlikte 14 Mayıs 1972 tarihinde genel başkan seçimi için özel kurultay toplandı. Bülent Ecevit, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’den sonra CHP’nin üçüncü genel başkanı seçildi. Ecevit’in genel başkan olmasından 1.5 ay sonra, 30 Haziranda CHP 21. kurultayını topladı. Kurultay, ayrıca İsmet İnönü’nün de katıldığı son kurultay oldu. CHP’nin 14 Aralık 1974 tarihinde gerçekleştirdiği 22. kurultay oldukça hareketli ve gergin geçti. MSP ile gerçekleştirilen koalisyonda yaşanan sorunlar nedeniyle hükümetin bozulması, parti içinde yeni tartışmalara yol açtı. CHP’nin 23. kurultayı 27 Kasım 1976 tarihinde toplandı.
PM tartışması 34 yıl önce de vardı
Kurultayda, Sosyalist Enternasyonel’e katılım kararı da alındı. Ecevit, yeniden genel başkan seçildi. 24 Mayıs tarihinde ise 24. kurultay toplandı. Kurultay’a 1976 yılında kaldırılan Parti Meclisi’nin tekrar oluşturulması tartışmalarıyla girildi. Parti meclisinin yeniden kurulmasını sağlayacak tüzük değişikliği önerisi, reddedildi. Ecevit, ise yeniden genel başkan seçildi.
CHP’nin 23. kurultayında konuşan Ecevit, parti içindeki tartışmaların bitmesini istedi

CHF’den CHP’ye
CHP’nin adı 9 Mayıs 1935 tarihinde gerçekleştirilen 4. kurultayda “Cumhuriyet Halk Fırkası” ndan “Cumhuriyet Halk Partisi” ne çevrildi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de katıldığı son kurultay oldu. 18 Haziran 1936’da Parti Genel Başkanı Vekili İsmet İnönü’nün yayınladığı genelge ile parti ile hükümetin birleştirilmesi kararı uygulamaya sokuldu. 29 Mayıs 1939 tarihinde yapılan 5. kurultayda ise 1936’da başlatılan parti devlet işbirliği uygulamasından da vazgeçildi. 8 Haziran 1943 tarihinde toplanan 6. kurultay ise CHP’nin tek parti döneminde yaptığı son kurultay olarak tarihe geçti.(Haber: Macit SOYDAN-Yeniçağ)

 

Kaynak:

 



Bu haber 883 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,459 µs