En Sıcak Konular

MERKEZ BANKASI'NDAN SICAK PARAYA TEDBİR

18 Aralık 2010 19:32 tsi
MERKEZ BANKASI'NDAN SICAK PARAYA TEDBİR Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarını yeniden düzenledi.

MB’den sıcak paraya tedbir
 
MERKEZ Bankası, zorunlu karşılık oranlarını yeniden düzenledi.

Resmi Gazete’de yayımlanan ve 7 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulanacak Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ ile Türk Lirası yükümlülüklerde zorunlu karşılık oranı yüzde 5 ile 8 arasında değişecek. Söz konusu oran, yabancı para yükümlülüklerde ise yüzde 11 olarak uygulanmaya devam edecek. Yeni düzenleme ile 7 Ocak 2011 tarihinden itibaren zorunlu karşılık oranları şöyle olacak:

LİKİDİTE 7.6 MİLYAR LİRA AZALACAK

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada zorunlu karşılıklara ilişkin yeni düzenlemeyle, mevcut verilere göre piyasa likiditesinin yaklaşık 7.6 milyar lira ve 200 milyon dolar azaltılmış, parasal koşullarda sıkılaşma sağlanamış olacağı belirtildi. Açıklamada, gelecek yıl içinde TL cinsi mevduat dışı yükümlülüklerden uygun görülenlerin vadelerinin uzamasını teşvik amacıyla ayrı bir çalışma yapılması planlandığı bildirildi. Ayrıca yabancı para yükümlülükler için uygulanan zorunlu karşılık oranının önümüzdeki dönemde vade dilimlerine göre farklılaştırılmasının söz konusu olabileceği duyuruldu.

FAİZDE İNDİRİM

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) önceki gün yaptığı Aralık ayı toplantısında da politika faizini yüzde 7’den yüzde 6.50’ye, gecelik borçlanma faizini ise yüzde 1.75’ten yüzde 1.50’ye düşürdü. TCMB açıklamasında şöyle denildi: “Mevcut konjonktürde iç ve dış talebin büyüme hızlarındaki ayrışma ve hızlı kredi genişlemesi cari açığı artırmakta, böylelikle finansal istikrara ilişkin riskleri gündeme getirmektedir. Buna ilave olarak, Avrupa ve ABD ekonomilerindeki son gelişmeler ve alınan kararlar finansal istikrara ilişkin söz konusu riskleri daha da artırarak uygulanan politika bileşiminin gözden geçirilmesini gerektirmektedir. Bu çerçevede Kurul, daha düşük bir politika faizi, daha geniş bir faiz koridoru ve daha yüksek zorunlu karşılık oranlarının uygun bir bileşim olacağı değerlendirmesinde bulunmuştur. Alınan kararların fiyat istikrarı ve finansal istikrar üzerindeki etkileri yakından izlenecek, gerektiğinde ilave tedbirler devreye sokulacaktır.”

Kredi ve kart tutarı 163.3 milyar liraya yükseldi

Mevduat bankalarında tüketici kredileri ve kredi kartları tutarı 10 Aralık 2010 tarihi itibariyle, bir önceki haftaya göre 751 milyon 983 bin lira artarak 163 milyar 340 milyon 974 bin liraya yükseldi. Merkez Bankası haftalık verilerine göre, bu tutarın 121 milyar 366 milyon 600 bin lirası tüketici kredilerinden, 41 milyar 974 milyon 374 bin lirası da bireysel kredi kartlarından oluştu. 10 Aralık tarihi itibarıyla konut kredileri 55 milyar 608 milyon 866 bin lira, taşıt kredileri 4 milyar 947 milyon 75 bin lira, diğer krediler ise 60 milyar 810 milyon 659 bin lira oldu. Tüketici kredilerinin 45 milyar 211 milyon 622 bin lirası kamu bankaları, 53 milyar 19 milyon 975 bin lirası özel bankalar ve 23 milyar 135 milyon 3 bin lirası da yabancı bankaları içeriyor. TL cinsinden bireysel kredi kartları tutarının 18 milyar 338 milyon 672 bin lirası taksitli, 23 milyar 579 milyon 482 bin lirası taksitsiz kredi kartından oluştu. Bu arada bankalardaki tüketici kredileri ve kredi kartı tutarı 3 Aralık tarihi itibariyle 162 milyar 588 milyon 811 bin lira idi.

Türk Lirası yükümlülükler:

Vadesiz, ihbarlı mevduatlar ve özel cari hesaplarda: Yüzde 8

1 aya kadar vadeli mevduatlar, katılma hesaplarında (1 ay dahil): Yüzde 8

3 aya kadar vadeli mevduatlar, katılma hesaplarında (3 ay dahil): Yüzde 7

6 aya kadar vadeli mevduatlar, katılma hesaplarında (6 ay dahil): Yüzde 7

1 yıla kadar vadeli mevduatlar, katılma hesaplarında: Yüzde 6

1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduatlar, katılma hesapları ile birikimli mevduatlar, katılma hesaplarında: Yüzde 5

Mevduat, katılım fonu dışındaki diğer yükümlülükler: Yüzde 8

Özel fon havuzlarında vadesine karşılık gelen yüzde 7 ve yüzde 5 Yabancı para yükümlülükler: Yüzde 11

 

Kaynak: YENİ ASYA GAZETESİ {http://www.yeniasya.com.tr/2010/12/18/ekonomi/h1.htm}
 



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,852 µs