En Sıcak Konular

HÜKÜMET BENZİNE YAPTIĞI ZAMMA ŞİMDİ ŞUÇLU ARIYOR!

16 Aralık 2010 17:26 tsi
HÜKÜMET BENZİNE YAPTIĞI ZAMMA ŞİMDİ ŞUÇLU ARIYOR! Rafineri çıkış fiyatının neredeyse üç katı vergi alan Hükümet, pişkinlik yaparak adeta vatandaşla dalga geçiyor.

2,4 TL'lik ağır vergiyi görmeyen Hükümet, bayilerin kuruşlarına göz dikti

Önce zammı yaptı, şimdi suçlu arıyor!

Rafineri çıkış fiyatının neredeyse üç katı vergi alan Hükümet, pişkinlik yaparak adeta vatandaşla dalga geçiyor. Halkı, önce vergi oranlarını artırıp dünyanın en pahalı akaryakıtına mahkum eden Hükümet, şimdi 'çare arıyormuş' havası vermeye çalışıyor.

 Hükümet temsilcileri, 'vergi indirimini' ağızlarına bile almazken, suçlu olarak 'ana dağıtıcı ve bayi kârlarına' göz dikti. 2,4 TL'lik ÖTV ve KDV'den 1 kuruş bile taviz vermeye yanaşmayan Hükümet, dağıtıcı ve bayilerin alınteri olan 38 kuruştan indirim yaptırmanın peşine düştü. Hükümet, Temmuz 2009'da yaptığı gibi 20 kuruşluk tavan fiyat uygulamasına gitmeyi planlanıyor.

Tavan fiyat indirimi, sembolik...
Aynı düzenlemeyi yeniden gündeme getiren Hükümet, eğer tavan fiyat uygulamasına geçiş kararı verirse, 1 litre benzin fiyatı 3,85 TL'den 3,67 TL'ye inecek. Hatta kâr marjı tamamen sıfırlanırsa, benzinin fiyatı en fazla 3,48 TL'ye düşecek. Bu rakamlar, yapılmak istenen tavan fiyat indiriminin, sadece sembolik düzeyde kalacağını ve bataklığı kurutmak yerine birkaç tane sivrisineği öldürmekten ibaret bir palyatif bir uygulama olduğunu gösteriyor.

Rafineri çıkış fiyatının neredeyse üç katı vergi alan Hükümet, pişkinlik yaparak adeta vatandaşla dalga geçiyor. Önce vergi oranlarını artırıp halkı dünyanın en pahalı akaryakıtına mahkum eden Hükümet, şimdi de 'çare arıyormuş' havasına büründü. Ancak hükümet temsilcileri, 'vergi indirimini' ağızlarına bile almazken, suçlu olarak 'ana dağıtıcı ve bayi karlarına' göz dikti. 2,4 TL'lik ÖTV ve KDV'den 1 kuruş bile taviz vermeye yanaşmayan Hükümet, dağıtıcı ve bayilerin alınteri olan 38 kuruştan indirim yaptırmanın peşine düştü. Hükümet, Temmuz 2009'da yaptığı gibi 20 kuruşluk tavan fiyat uygulamasına gitmeyi planlanıyor. İndirim olsa, 3,85 TL'lik benzin 3,67 TL'ye inecek. Ancak bayiler, bu tür bir karara kesinlikle karşı çıkıyor.

Vergiyi bırak, bayiye bak
İthal edilen ham petrol rafinerilerde işlendikten sonra yarısı ülke içinde satılıyor, yarısı da yurtdışına ihraç ediliyor.  Bir litre benzinin rafineri çıkış fiyatı 1,25 TL, ihracat rakamı ise, 0,99 TL. İstasyonlardaki pompa satış fiyatları ise, inanılmaz ama neredeyse rafineri çıkış fiyatının 2,5 katı. Buna göre, 1,25 TL'lik kurşunsuz benzin 95'in pompa fiyatı şu anda 3.85 TL.

IMF politikalarından bir türlü vazgeçmeyen AKP hükümeti, dolaylı vergilerde ısrar ediyor. Akaryakıttaki dolaylı vergi, başka ülkelere göre inanılmaz boyutlara ulaştı. Üstüne üstlük, verginin de vergisi alınarak, trajı-komik bir uygulamaya imza atılıyor.

Yurtdışından ithal edilen petrol rafineride işlendikten sonra 1,25 TL'ye, ana bayilere satılmak üzere yola çıkıyor. Kamyoncu litre başına 1 kuruş, ana dağıtıcı 18 kuruş, satış istasyonu 18 kuruş kâr alıyor. Böylece 3,85 TL'lik dağıtıcı ve bayi karı, toplam 38 kuruşa geliyor.  Maliye ise, en yüksek kârı alan taraf oluyor. 1 litre benzinden alınan ÖTV ve KDV tutarı ise, 2,5 TL'yi buluyor.

Hükümet ne yapmak istiyor?
Benzindeki yüzde 65 vergiyi görmeyen hükümet, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla yüksek fiyatları masaya yatırdı. Ancak gündemde, vergi indirimi yok. Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Devlet Bakanı Ali Babacan ile EPDK yetkilileri, yaptıkları çalışmalarda ana dağıtıcı ve bayi kârlarına göz dikti.

2,4 TL'lik vergiden kesinlikle taviz vermeye yanaşmayan hükümet, 38 kuruşluk ana dağıtıcı ve bayi karlarını, 20 kuruşla ile sınırlandırmayı hedefliyor. Temmuz 2009'da tavan fiyat uygulaması ile bayi karlarını 20 kuruşa sınırlandıran Hükümet, bir süre sonra gelen tepkiler üzerine geri adım atmak zorunda kalmıştı. Aynı düzenlemeyi yeniden gündeme getiren Hükümet, eğer tavan fiyat uygulamasına geçiş kararı verirse, 1 litre benzin fiyatı 3,85 TL'den  3,67 TL'ye inecek. Hatta kâr marjı tamamen sıfırlanırsa, benzinin fiyatı en fazla 3,48 TL'ye düşecek. Bu rakamlar, yapılmak istenen tavan fiyat indirimin,  sadece sembolik düzeyde kalacağını ve bataklığı kurutmak yerine birkaç tane sivrisineği öldürmekten ibaret bir palyatif bir uygulama olacağını gösteriyor.

Dolar ve petrol aynı ama...
Bütçedeki en büyük geliri dolaylı vergilerden elde edip faiz ve borç sarmalının önüne geçemeyen AKP hükümeti, benzin fiyatlarındaki fahiş rakamlar artık mızrağın çuvala sığmadığı noktaya ulaşınca çözüm arıyor politikasına başvurdu. Geçtiğimiz yıllardaki akaryakıt zamlarına dünya piyasalarındaki ham petrol fiyatının rekor seviyeye ulaşması ve doların değer kazanmasını gerekçe gösteren Hükümet, doların yerinde saydığı ve ham petrolün Irak işgalinden sonra neredeyse yarı fiyatına indiği bir ortamda benzine zammı katmerli bir şekilde sürdürüyor. Yani hükümetin, zam için makul hiçbir gerekçesi yok. Faiz ve borç ödemeleri ile bütçe açığı dışında. 2008 Temmuz'unda ham petrolün varil fiyatı 150 dolar iken, kurşunsuz benzinin litresi 3,34 TL'ye kadar çıkmıştı. Ama son birkaç yıldır petrol fiyatları düşüş eğiliminde. Şu anda dünyada, bir varil ham petrol fiyatın 90 dolar seviyelerinde. Ama benzin fiyatı düşmesi gerekirken, 3,85 seviyesini aştı.

Postmodern sömürü
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arif Ersoy, benzin fiyatlarındaki artışın halkın alım gücünü olumsuz etkilediğini ve bunun bir sömürü aracı olduğunu kaydetti.

Ersoy, "Türkiye petrol kaynaklarına yakın bir ülkedir. Buna rağmen bu ülkenin en yüksek petrol fiyatı ile alması bir haksızlıktır, yanlış bir uygulamadır. Biz bu uygulamaya bir nevi post modern sömürgeci uygulaması diyoruz" diye eleştirdi.

Saadet Partisi Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arif Ersoy, benzin fiyatlarındaki artışın halkın alım gücünü olumsuz etkilediğini ve bunun bir sömürü aracı olduğunu kaydetti. Ersoy, "Türkiye petrol kaynaklarına yakın bir ülkedir. Batı ülkelerine göre maliyetinin daha ucuz olması gerekir. Buna rağmen bu ülkenin en yüksek petrol fiyatı ile alması bir haksızlıktır, yanlış bir uygulamadır. Biz bu uygulamaya bir nevi post modern sömürgeci uygulaması diyoruz" diye eleştirdi.

Türkiye'de öteden beri enerji ve akar yakın fiyatlarının yüksek olmasının fevkalade yanlış bir politika olduğunu kaydeden Ersoy,  "Bir ülkenin gelişmesi, zenginleşmesi, üretim faktörlerinin maliyetinin makul düzeyde olması ile mümkündür. Türkiye'de ise bu gelişme uygulanan ekonomi politikaların ürünü değildir. Sadece halkın gayreti çabasıyla fedakarlığıyla gelişme olmaktadır. Mevcut iktidarın bu ekonomiden pay çıkarması doğru değildir. Çünkü bu iktidar temel maliyet unsuru olan alanlarda yeterli ucuzluğu başaramamıştır" dedi.

Petrolden borca aktarılıyor
Ersoy, "Bir ülke akar-yakıt fiyatlarından ne kadar fazla vergi alıyor ise o kadar ekonominin gelişmesini engelliyor demektir. Çünkü akar-yakıt öyle bir girdidir ki bütün maliyetlere her yere yansıtılır. İçtiğimiz çaydan tutun da yediğimiz ekmeğe kadar hepsinin içerisinde akar-yakıttan alınan vergi vardır. Türkiye petrol kaynaklarına yakın bir ülkedir. Batı ülkelerine göre maliyetinin daha ucuz olması gerekir. Buna rağmen bu ülkenin en yüksek petrol fiyatı ile alması bir haksızlıktır, yanlış bir uygulamadır. Biz bu uygulamaya bir nevi post modern sömürgeci uygulaması diyoruz. Dışarıdaki karteller ülkenin kaynaklarını kredi mekanizmaları yoluyla alıp transfer ediyor. Bir yandan da hükümet yüzde 65 vergi ile petrolden topladığı vergiyi dış borç ve ülke içindeki borca aktarıyor" dedi.

Bakan sadece "tahmin" ediyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, benzin fiyatlarının eski seviyesi olan 3 lira 75 kuruşa doğru düşmesini tahmin ettiklerini belirterek, "Dağıtım şirketlerinin de böyle bir eğilim içinde olacaklarına inanıyorum ve ümit ediyorum" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, benzin fiyatlarının eski seviyesi olan 3 lira 75 kuruşa doğru düşmesini tahmin ettiklerini belirterek, "Dağıtım şirketlerinin de böyle bir eğilim içinde olacaklarına inanıyorum ve ümit ediyorum" dedi. Özellikle kurşunsuz benzin üzerinde geçen aydan bu yana toplam 7 kuruş civarında zam yapıldığını ve fiyatının 3,75'den 3,82'ye çıktığını, bunun ham petrol, rafineri, dağıtılıcılar ve bayiler tarafı olduğunu söyledi.

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://www.milligazete.com.tr/haber/once-zammi-yapti-simdi-suclu-ariyor-184779.htm}



Bu haber 860 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,956 µs