En Sıcak Konular

TÜRKMEN SANATÇI ABDURRAHMAN KIZILAY'I KAYBETTİK

14 Aralık 2010 10:20 tsi
TÜRKMEN SANATÇI ABDURRAHMAN KIZILAY'I KAYBETTİK Türkmen sanatçı Kızılay’ı kaybettik. O bundan böyle türküleriyle dillerde, sevgisiyle gönüllerde yaşayacak.

Türkülerin boynu bükük

Türkmen sanatçı Kızılay’ı kaybettik. O bundan böyle türküleriyle dillerde, sevgisiyle gönüllerde yaşayacak.
 
Altın Hızma, ’Evlerinin Önü Boyalı Direk’, ’Esmerim Güzel Esmerim gibi türkülerin yaratıcısı Türk Halk Müziği sanatçısı Abdurrahman Kızılay solunum yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Özel 29 Mayıs Hastanesi’nde önceki gün yaşamını yitirdi. 72 yaşındaki Kızılay için Kocatepe Camiisi’nde bugün öğle namazının ardından cenaze namazı kılınacak.

Kerkük’te doğdu
Asıl adı Abdurrahman Ömer İbrahim olan Türk Halk Müziği sanatçısı Kızılay, 1 Temmuz 1938’de Kerkük’te doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kerkük’te tamamlayan Kızılay, müzik eğitimi için Ankara’ya geldi. Devlet Konservatuvarında müzik eğitimi alan Kerküklü Kızılay, 1974’te Türk vatandaşlığına kabul edildi. Uzun yıllar Kerkük Kızılayında gönüllü olarak çalıştığı için sanatçıya Kızılay soyadı önerilmiş, kendisi de bu soyadını kabul etmişti. Avrupa’daki birçok ülke ile ABD’de de çeşitli konserler veren Kızılay, son olarak Türkmeneli Televizyonu’nda “Dost Bağının Bülbülleri” adlı programı hazırlıyordu.

Türkmenlerin baş tacıydı
Sanatseverlerin gönlünde taht kuran Abdurrahman Kızılay, katıldığı dost sohbetlerinde (üstte), sazı, sesi ve uslubuyla gönülleri fethetmişti. Kızılay, 50 yıl boyunca Irak Türkmen folklorunu ve Irak Türkmen halkını tüm dünya sevdirdi.

 Büyük usta için ne dediler

“Unutulmayacak”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da usta türkücü için bir başsağlığı mesajı yayınladı. Erdoğan, Kızılay’ın Türk Halk Müziğine yaptığı katkılarıyla her zaman hatırlanacağını, kadirşinas Türk milleti tarafından saygıyla anılacağını belirtti ve “Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve sanat camiamıza başsağlığı dilerim” dedi.
 
“Kerkük’e aşıktı”
Tiyatro sanatçısı, oyuncu, rejisör İsmeti Hürmüzlü, Kızılay’ın vefatıyla Irak Türkmenlerinin gerçek sesini kaybettiğini söyledi ve “Kendisi ispat etti ki orada bir millet var. O, sanatına ve Kerkük’e aşıktı. Değerini istesek de anlatamayız. O gerçekten bir halk temsilcisiydi ve elçisiydi” dedi.
 
“Milli hisle seslenirdi”
Sanatçı Mehmet Avni Özbek: “Çok farklı bir ses, çok farklı bir üslupla Türkmen havalarını okuyordu. Yüreğindeki Türkmen, Türklük sevgisi O’na o kadar etki etmişti ki türkü ve hoyratlarını milli bir hisle seslenirdi. O Anadolu’nun her yerinde halkın ve sanatçıların en çok takip ettiği usta bir sanatçıdır.”

 

Kaynak:



Bu haber 1,712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,611 µs