En Sıcak Konular

HÜKÜMET ''SİLAH''A SARILDI

14 Aralık 2010 19:41 tsi
HÜKÜMET ''SİLAH''A SARILDI TBMM Silâh Alt Komisyonunda görüşülen tasarıda, silâh bulundurma yaşının 18'e indirilmesini, isteyen herkesin beş silâh ruhsatı alabilmesini ve bunların ikisini üzerinde taşıyabilmesini öngören düzenlemeler endişe ve tepkiyle karşılandı.

ENDİŞE VE TEPKİYE YOL AÇTI
 
TBMM Silâh Alt Komisyonunda görüşülen tasarıda, silâh bulundurma yaşının 18'e indirilmesini, isteyen herkesin beş silâh ruhsatı alabilmesini ve bunların ikisini üzerinde taşıyabilmesini öngören düzenlemeler endişe ve tepkiyle karşılandı.

İNTERNETTE SİLÂH REKLAMI

Aynı tasarıda, silâh almak için tam teşekküllü hastaneden heyet raporu alma şartının kaldırılması, eski sabıkalılara silâh izni verilmesi ve internette silâh reklamı yolunun açılması da tepkiyle karşılanan düzenlemeler arasında yer alıyor.

VAHİM SONUÇLAR DOĞURUR

Toplumdaki gerilimlerin sıklıkla kavga ve çatışmaya dönüştüğü bir ülkede ölçüsüz bir silâhlanmanın önünü açan bu tasarı yasalaşırsa çok vahim sonuçlar doğacağı belirtilerek, buna izin verilmemesi ve tasarının derhal geri çekilmesi isteniyor.

Tehlikeli tasarı

Yeni Silah Kanunu Tasarısı, yılda 4 bin kişinin ateşli silâhlarla öldürüldüğü ülkemizde silâh taşıma yaşını 18’e indirecek. Tasarıyla, isteyen 5 silâh bulundurma ruhsatı alabilecek, internette silâh reklamı serbest olacak.

TBMM Silâh Alt Komisyonu 4 Ağustos 2009’dan itibaren tasarıyı görüşüyor. Tasarı, silâh ruhsatı alımını kolaylaştıran bazı yeni düzenlemeler içeriyor. Sivil toplum kuruluşlarının karşı çıkmasına rağmen, milletvekillerinin önerisiyle tasarıda inanılmaz değişiklikler yapıldı. Tasarı Meclis’ten geçerse silâh bulundurma yaşını 18’e indirilecek. İsteyen beş silah ruhsatı alabilecek, bu silâhların ikisini de üstünde taşıyabilecek. Ayrıca, silâh almak için artık tam teşekküllü hastaneden heyet raporu da gerekmeyecek. Eski sabıkalılara silâhlanma izni verilecek. İnternette de silâh reklamı yapılabilecek. Bu düzenlemelerin silâh satıcıları dışında kime ne yararı olacağına dair ise hiç kimsenin bir fikri yok.

İNGİLTEREDE SİLÂHLANMA YASAK

Oysa, Batı’da durum tamamen farklı. Söz gelişi, İngiltere’de bireysel silahlanmaya kesinlikle izin yok. Avcı ve atış kulüplerine üye olanların av tüfeği sahibi olmak için ise zorlu bir süreci katetmeleri gerekiyor. Fransa’da sadece savunma amacıyla ateşli silâh bulundurma ruhsatı talep edilebiliyor. Ruhsat talep edenin ciddî biçimde tehlikede olması gerekiyor. Yunanistan’da ruhsat isteyenin ruhsal durumunun silah taşımaya uygun olduğuna dair doktor raporu şart. Belçika’da ise atış külübüne üye değilseniz silah almayı aklınızdan bile geçirmeyin. Tabiî her üye olana da silâh yok. Bütün bunlara rağmen Türkiye’de silâh alma, bulundurma ve taşımanın TBMM tarafından teşvik edilmesi tepki çekiyor.

YILDA 4 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Umut Vakfı’nın 2009 rakamlarına göre, Türkiye’de yılda dört bine yakın kişi ateşli silâhlarla ölüyor, 700 kişi de yaralanıyor. Cinayetlerin yüzde 60’ında ateşli silâh kullanılıyor. Her 10 kişiden birinde ve her üç evden birinde ateşli silâh mevcut. Silâha kolay ulaşılabilir olması cinayet, intihar gibi olayların en önemli nedeni. Evde silâh bulunması ev halkından birinin cinayet, intihar, kaza gibi sebeplerle ölmesi riskini yüzde 41 artırıyor. Tartışma, kıskançlık, namus gibi önceden tasarlanmamış olaylarda silâh kullanımı yüzde 90 gibi yüksek bir orana sahip.

DEDEMAN: GENÇLİK İŞTAH KABARTIYOR

Bireysel silâhlanmayla mücadele eden Umut Vakfı Başkanı Nazire Dedeman, Türkiye’nin genç nüfusunun silâh sektörünün iştahını kabarttığını belirterek, “Bu kadar genç yaşta tüfekle tanışmak topluma ne gibi yarar sağlayacak çok merak ediyorum. Silâh şiddetin en uç noktadaki göstergesi. Şiddet göstergelerini çoğaltıp uzlaşmayı nasıl arttırırsınız bunu benim aklım almıyor. Kanunlar suçu önlemek üzere yapılmalıdır. Suç işlendikten sonra takibini kolaylaştırmak için değil” dedi.

Usulsüz silâh ruhsatı veren şebeke adliyede

Usulsüz ve sahte belgelerle silah taşıma ve bulundurma ruhsatı alma, yetkisi olmayan kişileri şirket sahibi ve yöneticisi göstererek ruhsat temin etme iddiasıyla 62 kişi adliyeye sevk edildi. İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Maltepe İdealtepe’de 04 Ekim 2009 tarihinde Nesim Özbek’in öldürülmesi olayına ilişkin yürütülen soruşturma çerçevesinde, sahte belgelerle, silâh taşıma ve bulundurma ruhsatı alma yetkisi olmayan kişileri, kurdukları şirketlerde şirket sahibi ve yöneticisi gibi göstererek ruhsat temin ettiği anlaşılan bir gruba yönelik çalışma başlatıldı. Grup üyelerine yönelik eş zamanlı operasyonlarda, suç örgütü lideri Lokman A. ile 14 kamu çalışanın aralarında bulunduğu 62 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin üzerlerinde ve bulundukları adresler ile suç örgütünün Avcılar’da bulunan deposunda yapılan aramalarda, 32 ruhsatsız tabanca, ruhsat tarihi geçmiş, sahte ruhsatlı usulsüz şekilde alındığı değerlendirilen 271 tabanca, 11 yivli tüfek, 150 fişek, 350 silâh ruhsatı, 15 senet, 5 hard disk, bir diz üstü bilgisayar, 2 sahte kimlik ile bir miktar uyuşturucu madde ele geçirildi. Şüphelilerin, sahte belgelerle, silâh taşıma ve bulundurma ruhsatı alma yetkisi olmayan kişilere hastaneler aracılığı ile sahte usulsüz sağlık raporları düzenlettirerek, kurdukları 18 ayrı şirkete, şirket sahibi veya yönetici göstererek 15 bin ile 50 bin ABD doları karşılığında ruhsat temin ettikleri ifade edildi. Emniyette işlemleri tamamlanan şüpheliler, Büyükçekmece Adliyesine sevk edildiler.

 

Kaynak: YENİ ASYA GAZETESİ {http://www.yeniasya.com.tr/2010/12/14/guncel/h2.htm}
 



Bu haber 979 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,160 µs