En Sıcak Konular

SİYASETTE SOSYAL AĞLARIN AĞIRLIĞI ARTIYOR

14 Aralık 2010 19:18 tsi
SİYASETTE SOSYAL AĞLARIN AĞIRLIĞI ARTIYOR Batılı ülkelerde üst düzey devlet yetkilileri ve parlamento üyeleri, seçmenleriyle iletişimde facebook ve twitter gibi sosyal ağları yaygın olarak kullanıyor

Siyasette sosyal ağların ağırlığı artıyor  

Batılı ülkelerde üst düzey devlet yetkilileri ve parlamento üyeleri, seçmenleriyle iletişimde facebook ve twitter gibi sosyal ağları yaygın olarak kullanıyor 
 
Dünyanın en büyük bağımsız halkla ilişkiler şirketi Edelman tarafından, batı ülkelerinin başkentlerinde karar vericilerin iletişim ve medya alışkanlıklarını ölçmek için düzenlenen “Başkent Yetkilileri Endeksi" araştırmasının 2010 yılı sonuçları yayımlandı. Araştırma, üst düzey devlet yetkililerinin ve parlamento üyelerinin seçmenler ile iletişiminde sosyal ağların ağırlığının arttığını ortaya koyuyor.
Batı ülkelerinde seçmenler, dijital iletişim sayesinde politikacılara daha etkin bir şekilde erişebiliyor, görüş ve taleplerini aktarabiliyor. Twitter ve diğer sosyal ağları etkin kullanan politikacı sayısı ülkemizde de artış gösteriyor.

Araştırma yapılan ülkeler

ABD (Washington) Almanya (Berlin), Avrupa Parlementosu (Brüksel), Fransa (Paris) ve İngiltere’de (Londra) eş zamanlı yürütülen araştırmada, Yasama Meclisi üyesi, Kongre üyesi ve Grup başkanları  gibi karar vericilerin iletişim alışkanlıkları ölçümlendi. Araştırma, bu kişiler ile birlikte çalışan 271 üst görevliden alınan bilgilerle gerçekleştirildi. Araştırmaya göre, parlamenterler ve seçmenler arasındaki dijital etkileşimin etkisi giderek artış gösteriyor. Sosyal ağların etkin kullanımı ile politikacılar, seçmenlere bilgi ve görüş aktarırken; seçmenler de yöneticiler ile doğrudan erişim sağlayabiliyor.
Araştırmaya göre, seçmenlerin yüzde 37’si parlamentere sosyal iletişim ağları üzerinden erişim sağlıyor ve bu alanda geçen yıldan bu yıla 15 puanlık bir artış görülüyor. Bir diğer çarpıcı oran da, parlamenterlerin şahsi İnternet siteleri ve bloglarını, onlara erişmek için kullanan seçmen oranında. Bu oran, bir yılda 41 puan artarak yüzde 72 seviyesine ulaşmış durumda. Araştırmaya katılan parlamenterlerin yüzde 62’si ise Facebook’un etkisine büyük önem verdiklerini dile getiriyor.
 
Twitter’ın gücü hızla artıyor

Twitter ve benzeri mikro blog siteleri, batılı ülkelerde seçmen ve parlamenter arasında ana etkileşim alanları arasında yer alıyor. İletişimin yüzde 15’i bu yolla sağlanırken, bu alanın kullanımı geçtiğimiz yıldan (yüzde 7) bu yana iki kattan fazla arttı. Öte yandan, Twitter ve benzeri mikro blogları kullanan parlamenter sayısında da 11 puanlık bir artış oldu.
Edelman Public Realitons Kamu İlişkileri Bölümü Dünya Başkanı Jere Sullivan, araştırmanın üç yıllık geçmişinde, özellikle Facebook (4 kattan fazla) ve Twitter (5 kattan fazla) kullanımında büyük artış gözlemlendiğini dile getiriyor. Sosyal medya kullanımının tüm dünyada arttığını söyleyen Sullivan, “Seçmenler ve karar vericiler de bu sürecin bir parçası. Dijital iletişim, seçmen-parlamenter ilişkilerinde büyük bir hızla ilk sıraya yerleşiyor. TV röportajları ve birebir görüşmeler gibi geleneksel yöntemler hala önem taşıyor; ancak sosyal medya gerçeğini kabul etmeyen bir politikacı, iletişimde rakiplerinden geri kalacaktır” dedi.

Geleneksel iletişim araçları halen kullanımda

Sosyal medya kanalları önemini artıradursun, batılı politikacılar yazılı mektup, birebir ziyaret (yüzde 90), telefon görüşmesi (yüzde 83), konuşmacı etkinlikleri (yüzde 90), gazete (yüzde 86), TV (yüzde 93) ve radyo (yüzde 85) röportajları gibi geleneksel iletişim araçlarını da ağırlıklı bir şekilde kullanıyor.
Diğer yandan geleneksel basında yer alan haberler, batılı politikacılar açısından özellikle önemli konuların takibi için referans oluşturuyor. Ankete katılanların yüzde 66’sı, bu tür haberlerin takibinde ulusal medyaya güvendiklerini dile getirirken, yüzde 23’lük bir kesim de yerel medyaya odaklanıyor. Katılımcıların yüzde 10’u ise yurt dışı yayınları da takip ediyor. (YENİ MESAJ - İSTANBUL)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ {http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10004578&tarih=2010-12-14}



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,975 µs