En Sıcak Konular

''e-devlet'' ŞİFRESİ KALMADI

13 Aralık 2010 19:17 tsi
''e-devlet'' ŞİFRESİ KALMADI Yoğun talebe cevap verilemeyerek şifrelerin tükenmesi vatandaşı zor durumda bıraktı.

e-devlet rezaleti

Devlet tarafından vatandaşa verilen hizmetleri elektronik ortamda sunan ve 1 Kasım 2010 tarihinden itibaren internetten yapılan işlemlerde alınması zorunlu olan elektronik devlet (e-devlet) şifresi yoğun talep nedeniyle postanelerde kalmadı.Yoğun talebe cevap verilemeyerek şifrelerin tükenmesi vatandaşı zor durumda bıraktı.

 Bunlardan biri de Köksal Aras. Vize için gittiği İtalya Başkonsolosluğu, Aras'tan SGK'dan alacağı (Sosyal Güvenlik Kurumu) işe giriş dökümlerini istedi. Ancak Köksal Aras, e-devlet şifresi olmadan SGK'nın sitesinden söz konusu belgelerini indiremedi. Şifre almak için bir gün içinde 5 postane gezen Aras, vize işlemlerinin gecikmesinden şikâyetçi.

Zor durumda kalan bir başka vatandaş ise Sena Köse. Kredi çekmek için gittiği bankadan e-şifresi olmadığı için geri çevrilen Sena Köse, bir günde 3 postanenin kapısını çaldı, ancak hiçbirinden e-şifre alamadı. İstanbul Şirinevler postane görevlileri, Sena Köse'ye, ellerindeki şifrenin bittiğini ve on gündür ellerine yeni şifre gelmediğini, bu yüzden şifre veremediklerini söyledi.

Yaşlılar ve hastalar mağdur ediliyor

Öte yandan e-devlet şifrelerinin başkaları tarafından alınamaması da başka bir mağduriyet meydana getirdi. Hasta yakınları ve yürümekte zorlanan yaşlıların nasıl e şifre alacağı da muamma çünkü şifreler vekalet verilse dahi kişilerin eşlerine ve çocuklarına verilmiyor. Bu uygulama özellikle yaşlılar için olumsuz bir durum meydana getiriyor.

Postanelere şifre dağıtımını yapan Türksat'ın genel müdür yardımcısı Ahmet Kaplan,y aptığı açıklamada "Vatandaş PTT şubelerine gittiğinde şifre bulamayabilir. Ama bu, en kısa zamanda düzelecek." açıklaması yaptı. Kaplan, resmi işlerin internet ortamına kayması sebebiyle e-devlet şifresi kullananların sayısının günden güne çok hızlı bir şekilde arttığını ifade etti.

E-devlet şifresi ile vatandaşlar kamu hizmetlerinden sıra beklemeksizin haftanın 7 günü 24 saat boyunca kesintisiz faydalanabiliyor. SGK'dan bankalara, eğitimden kültüre, vergi dairelerinden e-satın alma uygulamalarına kadar varan birçok alanda kamu hizmetine elektronik ortamda ulaşılabiliyor. E-devlet şifresi, Ulaştırma Bakanlığı'nın koordinasyonuyla Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ tarafından postanelere dağıtılıyor.

Şifreyle neler yapılabiliyor?

E-devlet şifresine sahip olan vatandaş, şifresiyle beraber {www.turkiye.gov.tr} adresinden Cumhurbaşkanlığı makamına ya da Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne e-dilekçe yazıp her türlü istek ve şikâyetini iletebiliyor. SGK'ya bağlı 4A, 4B, 4C hizmetine giren, hizmet dökümü, sigortalı sicil kaydı, iş göremezlik ödemesi görme, emekli aylığı kesintileri banka ve adres değişikliği, emeklilik kaydı, emekli ödeme bilgileri, hak sahipliği, emekli basamak bilgisi, isteğe bağlı ödeme döküm bilgilerini kapsayan tüm işlemler e-devlet şifresiyle yapılabiliyor.

İşkur'a bağlı kriterlere, profile göre açık iş sorgulama ve iş başvurusu sonucu sorgulama İşkur'a olan borcu sorgulama, işsizlik ödeneği başvurusu, işsizlik ödeneği ödemesi ve meslek kursu sorgulama işlemleri öğreniliyor.

Askerlik sorgulaması 'askerlik e-sorgulama' linkinden yapılabiliyor.Mahkemede davası olan bir vatandaş, e-devlet şifresini kullanarak Adalet Bakanlığı mahkeme dosyası dava sorgulama bölümünden davasına ait tarihleri, kararları, sonuçları görebiliyor.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı adres değişiklik bildirimini nüfus müdürlüklerine gitmeden internet üzerinden yapmak mümkün.Vatandaş, vergi levhasıyla ilgili bilgi alma, sorgulama yapma ve genel değişiklikleri e-devlet şifresiyle internet üzerinden öğrenebiliyor.Sağlık Bakanlığı'na bağlı yeşil kart durum ve aile hekim bilgisi sorgulama işlemleri yine aynı şifre ve internet adresi üzerinden gerçekleştiriliyor.

Emniyet'in verdiği pasaport işlemleri de e-pasaport gönderisi ile takip edilebiliyor, ancak yine 1 liralık şifreyi bir kere almak gerekli.Milli Eğitim Bakanlığı'na ait öğrenci bilgi sisteminden öğrenciler kendi bilgilerine ulaşabiliyor, sınav yerlerini ve sonuçlarını sorgulayabiliyor.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/e-devlet-rezaleti-184487.htm}



Bu haber 848 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,538 µs