En Sıcak Konular

ODUNU ''EN EKONOMİK YAKIT'' YAPAN YENİ NESİL SOBA VE ZEHİRLENMEYE KARŞI BACA

13 Aralık 2010 17:04 tsi
ODUNU ''EN EKONOMİK YAKIT'' YAPAN YENİ NESİL SOBA VE ZEHİRLENMEYE KARŞI BACA Ankaralı bir şirketin geliştirdiği ve ‘’Doğa Ateşi’’ adını verdiği yeni nesil odun sobasıyla doğalgazın üçte 1’ine, kömürün ise yarı fiyatına ısınmak mümkün.

Odunla, doğalgaz’ın 3’te birine ısınmak mümkün
 
Ankaralı bir şirketin geliştirdiği ve ‘’Doğa Ateşi’’ adını verdiği yeni nesil odun sobasıyla doğalgazın üçte 1’ine, kömürün ise yarı fiyatına ısınmak mümkün.

Oscar Grup Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Ufacık, Doğa Ateşi’ni 4 yıl süren araştırma geliştirme faaliyetleri sonucunda geliştirdikleri ve 2009 Eylül ayından itibaren pazara sunduklarını bildirerek, gelecek yıl ihracata başlayacaklarını açıkladı.

Patenti kendilerine ait yeni nesil ısınma sistemi Doğa Ateşi’nin soba ve şöminelerden 8 kat daha verimli ve tabiat dostu olduğunu ifade etti. Yeni nesil odun sobaların avantajlarına dikkati çeken Ufacık, bir kilo odunun 1 saat civarında yandığını ve tam yanma sonucunda yüzde 80 daha az kül bıraktığını kaydetti. Doğa Ateşi’nin ısınma ihtiyacına göre bir çok farklı modelinin olduğunu belirten Ufacık, şu bilgileri verdi:

‘’Doğal Ateşi ile doğal gazın üçte birine, kömürün yarı fiyatına ısınma sağlıyoruz. Yaptığımız bir araştırmada orman köylülerinin 1 yılda 14 tona yakın odun yaktığını tespit ettik. Üstelik eski nesil sobalar yüzde 15-34 arası ısınma sağlıyordu. Geliştirdiğimiz yeni nesil odun sobası ile ısınma verimini 74-82 seviyesine çıkardık. Bu verimi yaparken diğer katı yakıt sistemlerinin neredeyse yüzde 70 daha az odun yakıyorsunuz.” (YENİ ASYA) [1]

Soba zehirlenmelerine ucuz çözüm!

Kış günlerinin korkulu rüyası olan soba zehirlenmelerine Gazi Üniversitesi'nden çözüm geldi.

Gazi Üniversitesi, kış mevsiminin acı gerçeği olan soba zehirlenmelerini önlemek için yeni bir baca geliştirdi.

BAYRAK DİREĞİ İLHAM VERDİ

Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Erdoğan İnal, buluşunun tanıtımı için düzenlediği basın toplantısında önce bu fikrin nasıl doğduğunu anlattı. Akşam yatıp sabah kalkamayan insanlara üzüldüğünü belirten İnal, 'Evimin penceresinden TRT bahçesindeki uzun bayrak direği ve üzerinde yaz kış dalgalanan bayrak görünüyordu. Direk sabit ama bayrak, rüzgarın esişine göre yön değiştiriyordu. İşte bu gözlem sonucu aynı sistemin bacalara uyarlanabileceğini düşündüm. Böylece rüzgara bağlı baca gazı zehirlenmelerinin önlenebileceği fikri gelişti' sözleriyle anlattı.

BU ALANDA TEK

5 yıllık bir çalışma sonucu ortaya koyduğu 'döner baca' sisteminin dünyada bir ilk olduğunu belirten İnal, Avusturya Patent Ofisi’nce buluşunun tescillendiğini açıkladı. Bacalara dair dünyada alınan 8 milyon patent içinde bir eşi bulunmadığını ifade eden İnal, kendi buluşunun bu alanda tek olduğunu vurguladı. Bunun patent ofisince ortaya konduğunu söyledi. Baca şapkaları, sadrazam kavuğu gibi birçok sistemi de kendisinin incelediğini ancak buluşuyla aynı işlevi görmediğini kaydetti.

HER TÜRLÜ BACAYA UYGUN

İnal, Döner Baca ile baca gazının geriye, soba yakılan ya da kombi yakılan mekana dönmesinin engellendiğini belirtti. Sistemin, sıcak esen Lodos rüzgarından da hiçbir şekilde etkilenmediğini anlattı. Sistemin bacanın üzerine monte edildiğini, saatte 90 km. hızla esen bir rüzgarda bile güvenle kullanıldığını vurguladı.

İnal, sistemin sadece kömür sobalarında değil, katı yakıtlı tüm sobalarda, doğalgaz bacalarında, şömine bacalarında, gemi ve yat bacalarında güvenli kullanılabileceğini söyledi.

İÇERDE KURALLARA UYULMALI

Ancak İnal, tüm kullanıcıların öncelikle iç mekanda doğru soba ve kombi kullanımı kurallarına uymaları gerektiğinin altını çizdi. Sobaların fazla doldurulmaması, boru ve bacaların düzenli olarak temizlenmesi, borular ile baca arasındaki mesafenin doğru ayarlanması, binalar arasındaki mesafenin 6 metreyi geçmesi gerektiğini anımsattı. Döner baca ile rüzgarın ters esişi önlense bile, içeride kurallara uyulmadıkça ölümlerin önüne geçilemeyeceğini vurguladı.(VATAN) [2]

 

 

Kaynak:

[1] YENİ ASYA GAZETESİ {http://www.yeniasya.com.tr/2010/12/13/guncel/h15.htm}

[2] GAZETE VATAN {http://haber.gazetevatan.com/soba-zehirlenmelerine-ucuz-cozum/346415/1/Gundem}
 


 



Bu haber 4,528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,020 µs