En Sıcak Konular

DİTİB'DEN KÖLN'E MUHTEŞEM CAMİİ

6 Aralık 2010 11:30 tsi
DİTİB'DEN KÖLN'E MUHTEŞEM CAMİİ DİYANET İşleri Türk İslâm Birliği (DİTİB) tarafından Almanya’nın Köln şehrinde inşa ettirilen, DİTİB Merkez Camii ile Genel Merkez ve Kültür Kompleksi’nin kaba inşaatı tamamlanma aşamasına geldi.

Köln’deki cami kucaklaştıracak

DİYANET İşleri Türk İslâm Birliği (DİTİB) tarafından Almanya’nın Köln şehrinde inşa ettirilen ve “Avrupa’nın en modern cami ve külliyesi” olarak görülen DİTİB Merkez Camii ve Genel Merkez ve Kültür Kompleksi’nin kaba inşaatı tamamlanma aşamasına geldi.

Mimarisiyle Kölnlülerin yanı sıra Alman mimarların da dikkatini çeken bu modern ve ihtişamlı yapının yanından geçenler, fotoğrafını çekmeden yapamıyor. Merkez Camii’nin inşaatının tamamlanmasından sonra Köln’ün önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Fritz Schramma’nın tabiriyle; “turistlerin uğramadan geçemeyeceği bir eser” olması bekleniyor. İki elin parmaklarının kenetlenmiş halini ve dolayısıyla Müslüman göçmenlerle yerli Alman toplumunun kucaklaşmasını simgeleyen bir mimariye sahip olan caminin şal şeklindeki duvarlarının aralarına sadece şeffaf camlar konulacak. Bu şekilde, günde 70 binden fazla aracın geçtiği Innere Kanalı caddesinin yanında bulunan cami ve külliye, şeffaflığın, diyaloğun simgesi olacak. Arabasıyla caddeden geçenler bile içeride nelerin yapıldığını, Müslümanların nasıl ibadet ettiğine şahit olacak.

BÜTÜNLEŞTİRİCİ SEMBOL

TÜRKİYE'NİN Berlin Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri ve DİTİB Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Dere, komplekste din ve toplum araştırmaları yaparak Almanya’da bu alandaki ihtiyaçlara cevap verecek olan enstitülerin olacağını açıkladı. Dere, “Projenin modern bir mimarî üslûba, aynı zamanda iyi bir tasarıma sahip olduğunu düşünüyorum. Bu mimarî ile bütünleşen cami ve kültür merkezi Almanya ve Avrupa için daha sağlıklı bir İslâm algısının oluşmasına, İslâm’ın kültür ve düşünce dünyası hakkında olumlu bir izlenim uyandıracağını ve en önemlisi sahasında daha verimli hizmet üretilmesine imkân vereceği kanaatindeyim” ifadelerini kullandı. Bu projenin, Köln şehrinin terk edilmiş uzak bir köşesinde veya sanayi bölgesinde değil, şehrin ve toplumun içerisinde, görülebilir bir yerde gerçekleşir olmasının birleştirici, bütünleştirici ayrı bir sembol değer taşıdığına dikkat çeken Dere, “Umarım bu merkez, mimarisi kadar doğru din hizmetinin verileceği, sağlıklı, yüksek nitelikli dinî bilginin ortaya konacağı ve paylaşılacağı bir mekân olarak Almanya’daki seçkin yerini kısa zamanda alır” dedi. Bir yıl sonra tamamlanması planlanan kompleks tamamen DİTİB’in kaynakları ve Müslümanların yardımlarıyla inşa ediliyor. Kampanyalarda şimdiye kadar 7 milyon 727 bin Euro toplanan DİTİB Merkez Cami ve Kültür Merkezi Kompleksi’nin 25 milyon Euro’ya mal olması bekleniyor.

Kaynak: YENİ ASYA GAZETESİ {http://www.yeniasya.com.tr/2010/12/06/guncel/h25.htm}



Bu haber 1,256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,146 µs