En Sıcak Konular

HAYDARPAŞA GARI KÜL OLMAKTAN SON ANDA KURTARILDI

29 Kasım 2010 11:56 tsi
HAYDARPAŞA GARI KÜL OLMAKTAN SON ANDA KURTARILDI İstanbul’un en güzel binalarından Haydarpaşa Garı yok olmanın eşiğinden döndü.

Haydarpaşa Garı’nda yangın

Haydarpaşa Garı'da süren iyileştirme ve izolasyon çalışmaları sırasında çatıda büyük bir yangın çıktı

İstanbul’un en güzel binalarından Haydarpaşa Garı yok olmanın eşiğinden döndü. Garın çatısındaki izolasyon çalışmaları sırasında başladığı düşünülen yangın, bir anda tüm çatıyı sardı. İtfaiye ekipleri yangına ani müdahale etmede yetersiz kalınca tarihi bina çökmenin eşiğine geldi. İstanbulluların içini acıtan ve ancak 1.5 saatte söndürülebilen yangın, Avrupa yakasından da izlendi

İstanbul’un en önemli tarihi mekanlarından olan 100 yıllık Haydarpaşa Tren Garı, büyük bir tehlike atlattı. Çatı bölümünde izolasyon çalışmaları yapılan garda dün saat 15:00 sıralarında henüz kesinleşmeyen nedenlerle yangın çıktı. Tadilat çalışmaları sırasında çıktığı düşünülen yangın bir anda tarihi binanın bütün çatısını kapladı.
Yangın nedeniyle polis geniş güvenlik önlemleri alırken, tren seferleri durduruldu ve vatandaşlar gardan çıkarıldı. Alarma geçen itfaiye ekipleri ise olaya müdahale etmek için tarihi gara sevk edildi. Yangının hızla yayılması sonucu gökyüzünü dumanlar kaplarken, dumanlar İstanbul’un Avrupa yakasından bile görüntülenebildi. 

Deniz suyu sıkıldı

Yangına ilk olarak Kadıköy, Üsküdar, Kartal, Erenköy ve Ümraniye itfaiye ekipleri, getirilen 52 metrelik merdivenlerle müdahale etti. Ardından yangına müdahale etmeleri için Anadolu yakasındaki bütün itfaiye gruplarının takım ve müfrezelerini çıkartmaları istendi. Avrupa yakasından da itfaiye ekipleri yangına müdahale etmek için yola çıktı. Haydarpaşa Tren Garı’ndaki yangına denizden de müdahale edildi. Sahil güvenliğe ait römorkörlerin de su sıktığı yangın, uzun süre kontrol altına alınmaya çalışıldı. Yangın nedeniyle trafik de tamamen kilitlendi.

Çatısı harabeye döndü

İtfaiye ekipleri ilk dakikalarda yangına müdahale etmekte yetersiz kalınca binanın çatısında yer yer çökmeler meydana geldi. Tarihi binanın çatısında başlayan yangın, binanın dördüncü katına da sirayet etti. İtfaiye ekiplerinin yaklaşık bir buçuk saat süren çalışmaları sonucu kontrol güçlükle kontrol altına alınan yangın sonrası tarihi bina bir harabe görüntüsüne büründü. Yangının söndürülmesinin ardından itfaiye ekipleri soğutma çalışmalarına başladı.

Büyük hasar var

Yangının ardından incelemelerde bulunmak üzere olay yerine gelen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Tarihi Haydarpaşa Tren Garı’nda akşam saatlerinde çatı bölümündü yangın meydana geldi. Çok süratli bir şekilde müdahale edilip tamamen yanması engellendi. Kurtarma 6 ve 7 römorkörleri ile denizden müdahale edildi. Can kaybı ve yaralı yoktur. Bu olayla ilgili itfaiye ekiplerinin teknik raporlarının alınmasını bekleyeceğiz. Binada onarım çalışması var, yangının nereden çıktığı inceleniyor. Kesin sonca ulaşmak için itfaiye raporunu bekleyeceğiz. Çatı altından da itfaiye tarafından müdahale edildi. Çatı da büyük hasar var, 4’üncü katta da söndürme çalışmalarından dolayı hasar mevcut” dedi.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI AYDIN: Yangını rekor hızla kontrol altına aldık!

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Ankara Garı’nda yaptığı açıklamada, İstanbul itfaiyesi ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesiyle yangının kısa sürede kontrol altına alındığını söyledi: Ekipler etkin bir şekilde yangına müdahale etti. Saat 15.30’da başlayan yangın, saat 16.10’da rekor denebilecek sürede kontrol altına alındı. Yangın alt katlara inmedi ve çatı çökmedi. Tahribatın sınırlı olduğunu düşünüyoruz. Büyük bir tehlike atlatıldı. Milletimize geçmiş olsun. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Hızlı bir şekilde oraya intikal edip büyük bir felaketin önlenmesini başardılar.” dedi.
Ne çabuk iddialar

Yangının çıkış nedenini kendilerinin söylemesinin mümkün olmadığını belirten Aydın, İstanbul itfaiyesinin raporu çıkmadan görüş açıklamanın yanlış olacağını, aksi yöndeki değerlendirmelerin de spekülasyon olacağını söyledi. Tarihi eserlerde kullanılmaması gereken malzeme kullanıldığı iddiaları var sözleri üzerine, “Ne çabuk iddialar bunlar. Ben yetkili olduğum halde konuşamıyorum. Nereden çıkarılıyor? Bunlar yeterli bilgiye sahip olmadan yakıştırma değerlendirmeler diye düşünüyorum” dedi.

Kundaklama olabilir mi?

Aydın, başka bir soru üzerine de kundaklama şüphesini mümkün görmediklerini ifade etti: “Ortada bir ihmal, kusur varsa gereken yapılacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Öyle bir tadilat önce projelendirme, teknik şartname ve usulüne uygun ihaleyle gerçekleşir. Bunun tersi düşünülemez bile. Hatta tarihi bina olması dolayısıyla ilgili otoritelerden izin alınmaktadır. Böyle bir spekülasyon çok yersiz. Nereden tespit ettiler bunu? Kim neye dayanarak söylüyor? Yangının sebebini ben buradan ilan edemem. Teknik bir konu.” (Aziz ÖZEN- Elif ALTIN / VATAN İSTİHBARAT) [1]

‘Ruhsat alınmadı onarım kaçak’

KADIKÖY Belediye Başkanı Selami Öztürk, Haydarpaşa Tren Garı’nın çatısında yapılan izolasyon çalışmasının belediyenin denetiminde bir onarım olmadığını söyledi. Öztürk yaptığı açıklamada, tarihi binaları onarmak için her ilçede KUDEP adı verilen birimler olduğunu, bu birimlerin onarım ruhsatı verdiğini ve yapılan çalışmaları denetlediğini belirterek, “Burasıyla ilgili belediyemiz tarafından verilmiş bir onarım ruhsatı söz konusu değil. Başvuru var. Tabiat ve Kültür Varlıkları Kurulu’ndan onay alınmış. Daha sonra ödenek yokluğundan bizden ruhsat alınmamış. Belediyenin denetiminde yapılan bir onarım yok. Eğer yangın onarım yapılan yerde çıktıysa kaçak bir çalışma var demektir” dedi. Öztürk, itfaiyenin yetersiz kaldığını da söyledi.[2]


 

Kaynak. GAZETEVATAN

[1] {http://haber.gazetevatan.com/haydarpasa-garinda-yangin/343216/1/Gundem}

[2] {http://haber.gazetevatan.com/Haber/343328/1/Gundem}



Bu haber 1,094 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,001 µs