En Sıcak Konular

WİKİLEAKS'IN BELGELERİ DÜNYA BASININDA

29 Kasım 2010 14:39 tsi
WİKİLEAKS'IN BELGELERİ DÜNYA BASININDA Wikileaks'in dün akşam saatlerinde kamuoyuyla paylaştığı belgeler, İtalya Dışişleri Bakanı'nın deyişiyle "diplomasinin 11 Eylül'ü" oldu.

Sızıntı dünya basınında     

Wikileaks'in dün akşam saatlerinde kamuoyuyla paylaştığı belgeler, İtalya Dışişleri Bakanı'nın deyişiyle "diplomasinin 11 Eylül'ü" oldu. Dünya basını belgelerin farklı noktalarına dikkat çekiyor.

INDEPENDENT: Kandırmacalar, oyunlar, hakaretler: ABD çırılçıplak

Wikileaks’in yayımladığı diplomatik yazışmalar, ABD’ye ve dünya görüşüne benzersiz bir ışık saçıyor.

Geçmişte gizli olan bir dünyanın kapıları dün gece ardına kadar açıldı. ABD’nin büyükelçilikleriyle Washington arasındaki yüzlerce gizli mesaj, ABD’nin 11 Eylül sonrası dünyanın gerçekleriyle karşı karşıya kaldığında ne kadar zorlandığını gösteriyor.

TIMES: Araplar ABD’den İran’ın bombalanmasını istedi

Wikileaks’in dün gece yayımladığı gizli belgeler, Arap devletlerinin ABD’yi İran’ın nükleer tesislerinin bombalanması için ABD’ye baskı yaptığını gösteriyor. Belgelerde ayrıca İran’ın Kuzey Kore’den Batı Avrupa’daki başkentleri vurabilecek uzun menzilli füze ithalatının detayları yer alıyor.

İsrailli politikacıların ABD’den İran’ın nükleer tesislerin bombalanması yönündeki talepleri Suudiler tarafından da dile getirildi. Londra’da bulunan Suudi Arabistan büyükelçiliği konuyla ilgili yorum yapmadı.

Belgelerde ayrıca Almanya’da Angela Merkel koalisyonunun içindeki çatışmalar ve ABD’nin Berlin’e gönderdiği köstebekle Birleşmiş Milletler’i hackleme girişimleri de yer alıyor.

GUARDIAN: ABD elçiliklerinin iç yazışmaları küresel diplomatik krize neden oldu

ABD bugün elçiliklerinin kendi içindeki 250 binden fazla iç yazışmasının medyaya sızmasının ardından dünya çapında bir diplomatik krizin içine çekildi.

Birçoğu “gizli” olarak nitelendirilen belgelerde, Arap liderler özel olarak İran'a bir hava saldırısı düzenlenmesi için kulis yapıyor.

Belgelerde ayrıca, ABD'li yetkililere BM'nin üst düzey görevlileri hakkında casusluk yapmaları talimatı veriliyor.

DAILY TELEGRAPH: Wikileaks: ABD Mahmud Ahmedinejad'ı Hitler olarak adlandırıyor

Wikileaks tarafından yayımlanan ABD belgelerinde Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad “Hitler”, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise “çıplak imparator” olarak adlandırılıyor.

NEW YORK TIMES: Dünya genelinde İran endişesi

Belgeler ABD eski Başkanı George W. Bush ve halefi Barack Obama'nın İran'ın üstesinden gelmek için gösterdiği çabaları ve Obama'nın daha sert yaptırımlar için nasıl destek sağladığını anlatıyor.

Belgelerde, Çin'in İran'a olan enerji bağımlılığından kurtulması için Suudi Arabistan'ın Pekin'e düzenli olarak petrol sağlamasını amaçlayan bir ABD planından da söz ediliyor.

JERUSALEM POST: Barak: Dünyanın kaderi İran'ın durdurulmasına bağlı

Wikileaks'in yayımladığı belgelerde İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın barış süreci ve İran'ın nükleer hırsları konusundaki görüşleri de yer alıyor.

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'nden gönderilen 2 Haziran 2009 tarihli bir belgeye göre, Barak, “İran ve Kuzey Kore'nin önünü kesmek için hiçbir opsiyonun masadan kaldırılmaması gerektiğini”söylüyor.

Barak ayrıca, ABD ve İsrail'in İran konusunda aynı istihbaratı paylaştığı ancak edindikleri bilgiyi farklı analiz ettiklerini söyledi.

Barak'a göre, ABD, İran'ı “suçluluğu ispatlanana kadar masum” olduğunu düşünüyor, oysa “bölgenin ve dünyanın kaderi İran'ın nükleer silah elde etmesini engellemekten geçiyor.”

HAARETZ: Barak'tan “İran'a saldırı 2010 yılı içinde yapılmalı” uyarısı   

ABD hükümetine ait 2009 tarihli bir iç yazışmada, Savunma Bakanı Ehud Barak'ın İsrail'i ziyaret eden Amerikan yetkililere, İran'ın nükleer tesislerine yönelik bir saldırının 2010 yılı sonuna kadar uygulanabilirliği olduğunu, ancak bu tarihten sonra ortaya konacak herhangi bir askeri çözümün sonuçlarının kabul edilemeyecek derecede hasarlara neden olabileceğini söylüyor.

DER SPIEGEL: Bir süpergücün dünya görüşü

ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait 251 bin gizli belge Washington'ın dünya üzerindeki etkisini nasıl korumaya çalıştığını gösteriyor.

Yayımlanan belgelere göre, ABD'nin eski Berlin Büyükelçisi William Timken Dışişleri Bakanlığı'na yaptığı bildirimde, iki ülke arasındaki ilişkilerinde bir gelişme olduğunu ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ilişkilerin daha da ileriye gitmesi için gerekli olan cesur adımları atamadağını belirtiyor. (Hurriyet.com.tr / Dış Haberler )

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/planet/16401092.asp?gid=373}

 



Bu haber 849 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,527 µs