En Sıcak Konular

WİKİLEAKS BELGELERİ AÇIKLADI

29 Kasım 2010 12:51 tsi
WİKİLEAKS BELGELERİ AÇIKLADI Wikileaks uzunca bir süredir merakla beklenen ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait belgeleri yayımladı.

Wikileaks bombaları patlattı

ABD’nin son 3 yıl içindeki gizli diplomatik yazışmalarının da aralarında olduğu onbinlerce belge dün yayınlandı. 250 bini aşkın belgenin 7 bininde Türkiye geçiyor
ABD İran’ı vursun diye baskı yaptılar!

Suudi Kralı Abdullah ile Ürdün Kralı adaşının Obama yönetimine sürekli İran’a askeri operasyon düzenlenmesi için baskı yaptığı ortaya çıktı. Suudi Kralı, “Yılanın başını kesin” dedi

Açıklanan belgelerde Suudi yetkililer ABD’nin Iran’a saldırmasını istiyor. Kaynağı ABD’nin Riyad elçiliği olan 20 Nisan 2008 tarihli belgede İran’ı bölgede bir tehdit olarak gören ve nükleer projesini hayata geçirmesinden çekinen Suudi Arabistan’ın Washington’daki büyük elçisi Adel al-Jubeir, Kral Abdullah’ın talebini Amerikalı yetkililere şu şekilde yineliyor: “ Yılanın başını kesmemizi istiyor”
Karadan da saldırmak gerek

Ayrıca belgelerde, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz, 2009 yılında Başkan Obama’nın terörle mücadele danışmanı John Brennan’a, “İranlılara güvenilemez. Maceraperest bir ülke ve amacı sorun çıkarmak. Allah İran’ın günahlarından bizi korusun” ifadesini kullandığı belirtiliyor. 11 Şubat 2010’da, Amerikalı General James Jones’la görüşen Kralın, “İran nükleer silaha sahip olursa, bölgedeki bütün ülkeler de nükleer silaha sahip olur” dediği belirtildi.
Ayrıca Suudi Kral, Irak’ta İran’a karşı bir siyasetin gerçekleşmesini isterken, Irak başbakanı El-Maliki’nin İran ile olan bağlantılarından dolayı hoşnut olmadığı belirtiliyor. Belgelerde Kral Abdullah Maliki’ye bir zamanlar Kral’a verdiği sözü yerine getirmemesinden dolayı çok kızgın olduğu açıklanırken, Maliki’nin yerine getiremediği sözün ne olduğunun bilinmediği belirtilmiş. Yine aynı belgelerde, Ürdün Meclis Başkanı Zeid Rifaiu’nun da, Amerikalılara, “İran’la yapılan diyaloğun hiçbir sonuç vermeyeceğini söylediği görülürken, Amerikalı General Mullen, Abu Dabi Prensi Muhammed bin Zayed’i ile görüşmesinin detaylarını 9 Şubat 2010 tarihinde merkeze telgrafla bildirerek, Zayed’in, “İran’ın nükleer sitelerine karşı havadan saldırıların yetersiz olduğu ve karadan da saldırmak gerekir” dediği belirtiliyor.

Teflon Merkel’in kabinesinde Amerika casusu var!

Belgeleri incelemesi için haftalar önceden alan Alman Der Spiegel dergisinin bu sabah satışa çıkan sayısı ilk sızmanın gerçekleştiği yer oldu. İsviçre’nin Basel kentine dün akşam saatlerinde ulaşan dergi bir kişi tarafından alındı ve twitter’a sayfaları konuldu. Böylece dünya ilk olarak Almanya belgelerini öğrenmiş oldu. İtalyan Dışişleri Bakanı Frattini açığa çıkan bilgiler için “Bugün diplomasinin 11 Eylül’ü” ifadesini kullandı. Der Spiegel’in sızan 2 sayfasında yer alan bilgilere göre:
ABD’nin Alman hükümetinin içinde bir köstebeği bulunuyor. Merkel koalisyonunun küçük ortağı FDP üyeleri Almanya’nın tüm sırlarını Washington’a aktarıyor. Belgelerde, “Amerika, Almanya’nın tüm sırlarını Alman politikacılardan daha iyi biliyor” ifadesi yer alıyor. Almanya Başkanı Angela Merkel için değişikliğe cesareti olmayan, risk almayan, “teflon” bir lider tabiri kullanılması Alman basınını şoke etti. (Teflon tabiri daha önce Tony Blair için kullanılmıştı. Üzerine birçok suçlama yönlendirilmesine rağmen bundan hiç etkilenmeden sıyrılabilen liderler için bu benzetme yapılıyor) Merkel’in koalisyon ortağı için de “agresif” benzetmesi yapıldı. Alman Maliye Bakanı Schauble içinse “nevrotik yaşlı adam” deniyor. Hillary Clinton belgelerin yayınlanmasının hemen öncesinde Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle’yi arayarak “Şimdiden özür dilediğini” belirtmişti.

K.Kore’yi yıkıp tek Kore planı

Güney Kore’nin Kuzey’deki Komünist rejimin devrilerek 1954’ten bu yana savaş halinde oldukları Kuzey Kore ile birlişme karşılığında K.Kore’nin hamisi Çin’e “diplomatik rüşvet önerdiği” ortaya çıktı. Amerikalı ve Güney Koreli yetkililer Kuzey Kore‘nin yıkılmasını ve tek bir Kore oluşturulmasının planlarını tartıştı. Amerika’nın Seul elçisi birleşmiş Kore ile yaşamaktan çekinen “Pekin’e merhem sürmek” adına Çin’e ticari imtiyazlar verebileceğini söyledi.

Google’ı Çinli korsanlar vurdu

Güney Kore’nin Kuzey’deki Komünist rejimin devrilerek 1954’ten bu yana savaş halinde oldukları Kuzey Kore ile birlişme karşılığında K.Kore’nin hamisi Çin’e “diplomatik rüşvet önerdiği” ortaya çıktı. Amerikalı ve Güney Koreli yetkililer Kuzey Kore‘nin yıkılmasını ve tek bir Kore oluşturulmasının planlarını tartıştı. Amerika’nın Seul elçisi birleşmiş Kore ile yaşamaktan çekinen “Pekin’e merhem sürmek” adına Çin’e ticari imtiyazlar verebileceğini söyledi.

BM’de ABD casusluğu

ABD Dışişleri bakanı Hillary Clinton’ın emrinde çalışan diplomatlara kesin bir talimat verildi. “Birleşmiş Milletler’de kilit görevlerdeki isimlerin biyografik ve biometrik bilgilerini (bunların arasında iris görüntüsü, DNA’sı ve parmak izi) toplayın. Aynı zamanda kredi kartı detayları, e-posta adresleri (şifreleriyle birlikte) ve bilgisayar, internet bağlantısı ve resmi yazışmalarının şifreleri ve bunların çözümleri de elde edilmesi istenen belgeler arasında. Resmi yazışmalarda “genel sekreterler, özel birimlerin başkanları, danışman şefleri, barış harekatlarının başındakiler, siyasi görevliler, askeri kumandanlar”ın da bilgileri isteniyor. En az dokuz kez yapılan bu çağrının altında Hillary Clinton ve Condolezza Rice’ın ismi geçiyor.
Guantanamo rüşvetleri

Yazışmalarda Guantanamo’daki esirlerin hangi ülkelere gönderileceği de tartışılıyor. Slovenya’ya bir mahkum alması karşılında Başkan Barack Obama ile tanışma önerilirken Güney Pasifik’teki Kiribati’ye milyonlarca dolar teklif edildi. Brüksel’e de mahkumları almasını “Belçika’nın Avrupa’daki ününün ucuz yoldan yükselmesi” olarak tanımladı.

Kurye başkan yardımcısı

Amerikan Uyuşturucu Ajansı Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin yardımcısı Ahmet Zia Massoud’u 52 milyon dolarlık nakit taşırken yakaladı. Amerikan konsolosluğu bu rakamın “önemli bir miktar” olduğunu belirtse de bir açıklama istemedi.

Pakistan’ın nükleer silahları endişesi

Belgelerde ABD’nin Pakistan’daki nükleer santrallerdeki radyoaktif materyellerin terörist saldırılarda kullanılmasından korktuğu görülüyor. ABD, 2007 yılından beri Pakistan’daki bir araştırma reaktöründen yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyumu kaldırmak için girişimde bulunduğu açıklanırken, Büyükelçi Anne W Patterson, Amerikalı uzmanların reaktörü görme talebinin Pakistan tarafından reddettiğini belirtiyor.

İran’ın nükleer programına Kuzey Kore destek verdi

İRAN Kuzey Kore’den R-27 adında 19 adet Rus tasarımı nükleer başlık takılabilen füze aldı. 1200 mil (1931 km)
menzilli füzelerle İran’ın Avrupa’yı ve Moskova’yı vurabilecek kapasiteye ulaştığı ve bu füzeler üzerinde çalışarak daha gelişmiş füze üretme teknolojisini
yakalayabileceği belirtilmiş. [1]

'Davutoğlu bu işten anlamıyor'

Belgelerde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu için ‘İslamcı, dış politikadan anlamıyor, Türkiye’yi başka bir yöne götürüyor’iddiası var
Amerikan belgelerinde Türk dış politikası da yerden yere vuruluyor. Türkiye’nin ekseninin doğuya kaydığı belirtiliyor. “İslamcı” olarak nitelendirilen Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu’nun ise Ankara dışında dış politikadan anlamadığı ve Türkiye’yi başka bir yöne götürdüğü iddia ediliyor. Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin ise çok zor olduğu belirtiliyor. ABD’nin Dışişleri müsteşarı Philip Gordon ile Sarkozy’nin danışmanı arasında yaşanan diyalogda, Fransız danışman, “Türkiye doğu ile batı arasında köprü olduğunu söylüyordu. Şimdi batılı olduğunu söylüyor. Köprü olarak kalmalı. Tam üyeliğini desteklemiyoruz” diyor. Suriye-İsrail görüşmelerinin kesilmesinde ise Türkiye’nin tavrı için “takıntı” ifadesi kullanılıyor. [2]

Aliyev'den Türkiye için şok sözler

25 Şubat 2007: Amerikan Dışişleri Müsteşarı William Burns ile bir araya gelen Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev Türkiye ve Erdoğan hükümetiyle ilgili olarak konuşuyor. Aliyev, Burns’e 24 Nisan’ın Dağlık Karabağ sürecinin Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinin üzerinde ‘Demokles’in Kılıcı’ gibi sallandığını söylüyor. Ardından Azeri lideri Rusya’ya gaz satışının arkasında Ankara’ya gözdağı vermek olduğunu şu sözlerle aktarıyor: Bu anlaşmayı “Türk dostlarımıza” kendilerinin bir doğalgaz dağıtım merkezi haline gelmesine izin vermeyeceğimizi göstermek için yaptık. Aliyev bundan sonra Erdoğan hükümetinden pek haz etmediğini şu sözlerle aktarıyor: Çok naif bir dış politikaları var. İnsiyatifleri hep başarısızlığa uğruyor. İsrail’e düşmanlıkları nedeniyle geleneksel dostlarını da kaybettiler. Bence “ılımlı İslamcı” bir hükümet politikası uygulamak ve Erdoğan’ın Arap ülkeleri sessiz kalırken sürekli Hamas ve Gazze konusunda teşvik eden açıklamalar yapması Türkiye’ye hiçbir yarar sağlamıyor. [3]

‘İstesek tankları indirirdik’

ABD'nin Türkiye ile raporlar hazırlandığı ve Türk generallerle de görüşmeler yapıldığı görülüyor

* 27 Nisan e-muhtırası sonrasında bazı Türk uzmanların görüşleri alınarak hazırlanan raporda “Generaller açık bir şekilde perde arkasından çalışıyor. Ak Parti hükümetinin terörle mücadelede zayıf kaldığını gösterek kararsız seçmenleri laik partilere yönlendirmek istiyorlar” ifadesi kullanılıyor. Genelkurmay İkinci Başkanı Ergin Saygun ile yapılan görüşmede de ordunun ikinci adamının, “Türk ordusu Türkiye’nin laik sistemini korumak için 27 Nisan’da bunu yaptı. Ordu çatışma istemiyor. Eğer isteseydik tankları sokaklara indirirdik” dediği kaydedildi. 

* Gönderilen son mesajda ise Ankara elçisi James Jeffrey, “Duman ateşin nerede olduğunu bilir. Ordunun gerekli gördüğü yerde siyasete müdahale için planları olduğu çok açık” dediği görülüyor.
İran yalnızlaşacaktır

* 25 Şubat 2010’ta William Burns’le Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Feridun Sinirlioğlu arasında Ankara’da yapılan görüşmenin tutanağında Sinirlioğlu İran’a yönelik bir askeri operasyonun Türkiye’ye zarar vereceğini, yaptırımların ise İran halkının kenetlenmesine yol açarak muhalefete zarar vereceğini söyledi. Sinirlioğlu bölge ülkelerinin İran’ı bir tehdit olarak gördüğünü belirterek, “Şam’da bile alarm zilleri çalıyor” dedi. Suriye konusunda ise Türkiye’nin diplomatik çabalarının Suriye’yi İran’ın yörüngesinden çıkarmaya başladığını söylüyor. İsrail’in Türkiye’yi görüşmelerde arabulucu kabul etmesi durumunda, Sinirlioğlu, İran’ın daha da yalnızlaşacağını belirtiyor. [4]

MOSSAD şefi: Ordu daha ne kadar sessiz kalacak?

31 Ağustos 2007: İsrail gizli servisi Mossad’ın Başkanı Meir Dagan ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns arasında yapılan toplantının tutanağı. Tutanağa göre, Dagan, Burns’e Türkiye’ye baktığı zaman ülkedeki İslamcıların giderek ivme kazandıklarını gördüğünü söyledi ve ekledi: Burada sorulması gereken esas soru kendisini Türkiye’nin laik kimliğinin savunucusu olan ordunun bu duruma daha ne kadar sessiz kalacağı... Yine aynı belgeye göre, İran’la ilgili olarak Dagan, güç kullanarak rejim değişikliğine gidilmesi için daha fazlasının yapılması gerektiği yönündeki görüşünü dile getirdi. [5]

Arınç'ı çok kızdıracak ifadeler!

AKP içinde iktidar kavgası, cemaat ilişkileri, partinin ve hükümetin önde gelenlerinin kişisel ve ideolojik profilleri, hataları, haklarındaki iddialar...

WikiLeaks'ın sızdırdığı belgelere göre, 2004'ten 2008'e kadar Ankara'daki Amerikan elçiliği en çok bu konularla ilgilendi. İlk belgelerde, eski büyükelçi Eric Edelman'ın imzası var.

Belgelerde Edelman, Erdoğan'ı aşırı gururlu, Allah tarafından seçilmiş olduğuna inanıyor, otoriter eğilimli, maço, kadınlara güvenmiyor sözleriyle tanımlıyor.

O dönemde çevresinde bulunan bürokrat ve danışman kadrolarının, yetersiz ve cemaatçilik esasına göre seçilmiş olduğunu öne sürülüyor.

Daha sonraki belgelerde o kadrolar için, "çoğu Ankara dışında siyasetin nasıl işlediğini bilmiyor" deniliyor.

"Erdoğan - Gül arasında çekişme var"

Amerikan elçisinin üzerinde durduğu bir diğer nokta, Abdullah Gül ile Recep Tayyip Erdoğan arasında bir çekişme olduğu iddiası.

Notlarda, iki lider arasındaki rekabetin, uluslararası zirvelerde birbirini kötü duruma düşürmek noktasına bile vardığı iddia ediliyor.

"Arınç sorun kaynağı"

Bülent Arınç, Erdoğan'ın potansiyel rakibi ve sorun kaynağı olarak gösteriliyor. James Jeffrey, Bülent Arınç’ı Erdoğan’ın “buldogu” olarak tanımlıyor. [6]

ABD Erdoğan hakkında araştırma yapmış

2007 seçimlerinden önce ABD’nin Ankara’daki B.Elçiliği Başbakan Erdoğan’ın gizli bir hedefi olduğu konusunda sağlam deliller olduğu, ancak Türkiye’ye şeriat getirme olasılığının düşük olduğunu raporladı. Son mesajda ise
Ankara elçisi James Jeffrey, “Ordunun gerekli gördüğü yerde siyasete müdahale için planları olduğu çok açık” dedi

ünyanın soluğunu tutarak beklediği Wikileaks belgeleri dün ABD’nin tüm çabalarına rağmen ortaya saçıldı. 250 bin gizli diplomatik yazışmanın yayınlanmasını engellemek için ABD Dışişleri’nin son dakikada yayınladığı mektupta, “Yüzlerce kişinin hayatı tehlikeye girecek. Tüm ülkelerle ilişkilerimiz bozulacak” uyarısı yapması da yetmedi. Akşam saatlerinde Guardian, El Pais, New York Times, Le Monde gibi dünyanın önde gelen gazeteleri belgeleri yayınlamaya başladılar. Ve o an Türkiye ile ilgili belgelerin sayısının 7 bine yakın olduğu anlaşıldı. Buna göre,
Erdoğan için gizli rapor

* 2007 yılında seçimler yaklaşırken ABD’nin Ankara’daki elçiliği Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Gizli bir ajandası olup olmadığını” anlamak için bir araştırma yürüttü. Bu çalışma sonucunda Erdoğan’ın gizli bir hedefi olduğu konusunda sağlam deliller olduğu, ancak Türkiye’ye şeriat getirme olasılığının düşük olduğu sonucuna varıldı.

* Seçimlerden hemen sonra Erdoğan’ın yakın danışmanlarından biriyle görüşme gerçekleştirildi. Erdoğan hakkında, “İnatçı, hiperaktif ve çevresini otokratik bir şekilde yöneten yardımsever bir lider” yorumu yapıldı. Erdoğan’ın inatçı ve mükemmeliyetçi bir lider olduğu ancak despot olmadığı vurgulandı.[7]

Ankara ikinci sırada!

Wikileaks internet sitesinde yayınlanan belgelerde Washington'dan sonra en çok Ankara kaynaklı olanlar yer alıyor.
Wikileaks'in yayınladığı belgeler arasında Türkiye ile ilgili olanlar çok önemli yer tutuyor. Hatta siteye yüklenen belgeler arasında Washington'dan sonra en çok Ankara kaynaklı belgeler bulunuyor.

Washington'daki ABD Dışişleri Bakanlığı ise 8 bin 17 belgeye kaynaklık ederken, Ankara 7 bin 918 belgeye kaynaklık ediyor.

Birçok belgeye kaynaklık eden diğer bazı başkentler ise şöyle sıralanıyor:

Bağdat: 6 bin 677

Amman: 4 bin 312

Tel Aviv: 3 bin 194

Kabil: 2 bin 961

Beyrut: 2 bin 368

(VATAN DIŞ HABERLER)  [8]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1] {http://haber.gazetevatan.com/wikileaks-bombalari-patlatti/343237/30/Dunya}
[2] {http://haber.gazetevatan.com/Haber/343292/1/Gundem}
[3] {http://haber.gazetevatan.com/aliyevden-turkiye-icin-sok-sozler/343307/1/Gundem}
[4] {http://haber.gazetevatan.com/istesek-tanklari-indirirdik/343326/1/Gundem}
[5] {http://haber.gazetevatan.com/Haber/343327/1/Gundem}
[6] {http://haber.gazetevatan.com/arinci-cok-kizdiracak-ifadeler/343361/1/Gundem}
[7] {http://haber.gazetevatan.com/Haber/343297/1/Gundem}
[8] {http://haber.gazetevatan.com/ankara-ikinci-sirada/343399/1/Gundem}

 

 


 



Bu haber 1,155 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,489 µs