En Sıcak Konular

BAKANLIK EMRİYLE 3 GENERAL AÇIĞA ALINDI

24 Kasım 2010 16:44 tsi
BAKANLIK EMRİYLE 3 GENERAL AÇIĞA ALINDI İçişleri ve Milli Savunma Bakanı'na TSK personeli hakkında verilen açığa alma yetkisi Cumhuriyet tarihinde ilk kez kullanıldı.

Bakanlık emriyle üç komutan açığa alındı

İçişleri ve Milli Savunma Bakanı'na TSK personeli hakkında verilen açığa alma yetkisi Cumhuriyet tarihinde ilk kez kullanıldı.

Star gazetesinin haberine göre İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Balyoz davası sanığı ve çok sayıda fişleme dosyasında imzası bulundugu iddia edilen Tümgeneral Halil Helvacıoğlu'nu açığa aldı. Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nu da açığa aldığı açıklandı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN DOĞRULADI   

Karar, 926 sayılı TSK Personel Kanunu'nun açığa almayı düzenleyen 65. maddesi uyarınca uygulandı.

22 Kasım 2010 tarihli açığa alma kararı, önceki gün İçişleri Bakanlığı tarafından gereğinin ivedilikle yerine getirilmesi için Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderildi.
 
Bakanlığın yazısı Tümgeneral Helvacıoğlu'na aynı gün tebliğ edildi. Helvacıoğlu'nun üniforması çıkartıldı ve ağustos YAŞ'ında atandığı Jandarma Genel Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığı'ndaki görev ve yetkileri elinden alındı.
 
Star gazetesinin haberine göre, açığa alma yazısında, Tümgeneral Helvacıoğlu hakkında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki  dosyaya atıf yapıldı.
 
Yazıda Helvacıoğlu'nun hükümeti devirme planları içerisinde yer aldığı hatırlatıldı. 

Son YAŞ toplantısında Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, haklarındaki davalar nedeniyle terfi ettirilmemişti. Terfi ettirilmeyen ancak başka görevlere atanan üç paşa, dava açarak YAŞ kararlarını by-pass olarak nitelenen karar çıkartmışlardı. Mahkeme, Balyoz davasında yer alan üç generali terfi ettirmiş ve yürütmenin de durdurulmasına hükmetmişti.(Milliyet) [1]

Komutanlardan itiraz!

İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından açığa alınan komutanlar kararın iptali için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) başvurdular.

Haklarında açılmış davalar nedeniyle Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gevramoğlu açığa alınmıştı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Balyoz soruşturmasında ismi geçen Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu’nu açığa aldı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de geçtiğimiz pazartesi günü itibariyle Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun da açığa alındığını açıkladı.

BÜTÜN YETKİ BAKANDA!

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun, açığa alınan veya tutuklanan subay ve askerî memurlar hakkındaki esasları içeren 65. maddesi, Millî Savunma Bakanı’na ve İçişleri Bakanı’na açığa alma yetkisi veriyor.

Ağır suçlamalara atıf

65. madde, ‘Haklarında ölüm veya ağır hapis cezasını gerektiren veya yüz kızartıcı bir suçtan ya da taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden veya emre itaatsizlikte ısrar, üste veya amire fiilen taarruz, üste veya amire hakaret, mukavemet suçlarından dolayı kamu davası açılanlar, mensup oldukları bakanlıklarca açığa çıkarılabilirler’ diyor.” Maddenin‘e’ bendinde “terfi sırasına girenlerden açıkta bulunanların terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz” hükmü açıkça yeralıyor. (Vatan) [2]

 

Kaynak:

[1] MİLLİYET GAZETESİ {http://www.milliyet.com.tr/bakanlik-emriyle-uc-komutan-aciga-alindi/siyaset/sondakika/24.11.2010/1317839/default.htm}

[2] GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/komutanlardan-itiraz/342443/1/Gundem} 



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,379 µs