En Sıcak Konular

FÜZE KALKANI TÜRKİYE'Yİ Mİ KORUYACAK İSRAİL'İ Mİ?

24 Kasım 2010 11:01 tsi
FÜZE KALKANI TÜRKİYE'Yİ Mİ KORUYACAK İSRAİL'İ Mİ? Kamuoyuna açıklanmasa da 'gizli' hedefin İran başta olmak üzere İslam ülkelerinin olduğu bilinen NATO'nun füze kalkanı sistemine ilişkin tartışmalar giderek büyüyor.

Kimi, neye karşı savunacak? Hedef kim? Komuta kimde olacak?

Türkiye’yi mi koruyacak İsrail’i mi?

Kamuoyuna açıklanmasa da 'gizli' hedefin İran başta olmak üzere İslam ülkelerinin olduğu bilinen NATO'nun füze kalkanı sistemine ilişkin tartışmalar giderek büyüyor. Türkiye'ye yerleştirilmesi gündemde olan füzelerin hedefini, AKP hükümeti reddetse de İran olduğunu Sarkozy açıkladı. Hükümet, füze kalkanı sistemi konusunda kamuoyunu tatmin edici açıklamalar yapamıyor.

 Başbakan Erdoğan'ın 16 Kasım'da Bangladeş dönüşü 'Komuta kesinlikle bize verilmelidir" şartını ileri sürerken, Lizbon zirvesinden sonra 22 Kasım'da "Buranın komuta sisteminin tamamıyla NATO'da olması gerektiğini söyledik ve bunu savunduk" demesi iyice akılları karıştırdı. Cevaplanması gereken sorular, adeta havada uçuşuyor.

Kamuoyuna açıklanmasa da 'gizli' hedefin İran başta olmak üzere İslam ülkelerinin olduğu bilinen NATO'nun füze kalkanı sistemine ilişkin tartışmalar giderek büyüyor. Türkiye'ye yerleştirilmesi gündemde olan füzelerin hedefini, AKP hükümeti reddetse de İran olduğunu Sarkozy açıkladı. Hükümet, füze kalkanı sistemi konusunda kamuoyunu tatmin edici açıklamalar yapamıyor. Başbakan Erdoğan'ın 16 Kasım'da Bangladeş dönüşü 'Komuta kesinlikle bize verilmelidir" şartını ileri sürerken, Lizbon zirvesinden sonra 22 Kasım'da "Buranın komuta sisteminin tamamıyla NATO'da olması gerektiğini söyledik ve bunu savunduk" demesi iyice akılları karıştırdı. Cevaplanması gereken sorular, adeta havada uçuşuyor.

Komuta kimde olacak?
Özellikle, komuta koltuğunda kimin oturacağı sorusunun cevabı da büyük önem taşır hale geliyor. Hükümetin füze kalkanı sistemiyle ilgili politikası akılları karıştırıyor. Çünkü Başbakan Erdoğan, 16 Kasım'da Bangladeş dönüşü, 'olmazsa olmaz' diyerek  " Özellikle bu konu topraklarımızın genelini teşkil ediyorsa komuta kesinlikle bize verilmelidir. Komutanın başka bir ülkenin kontrolünde olmasının kabulü söz konusu olamaz" dedi.

Erdoğan'a göre hedef ülke adı verilmesi, yerleşim ve serpilme konularında bir mutabakata varılması halinde sisteme onay verilecekti. Türkiye'nin şartlarının hangilerinin kabul edildiği tam olarak açıklanmasa da, Lizbon'da NATO üyesi 28 ülke, sistemin kurulmasına onay verdi.

Peki, Türkiye'nin çekinceleri ve şartları kabul edildi mi? İşte Başbakan Erdoğan'ın bu 'kesinlikle' diye başlayan açıklamasından 6 gün sonra 22 Kasım'da, aynı konuda yaptığı başka bir açıklama; " Şu anda komutası 'şu ülkededir' diye belirlenmiş bir şey söz konusu değil. Komutanın kesinlikle NATO'da olması gereğini ifade ettik ve NATO malumunuz olduğu üzere bir saldırı sistemi oluşturmuyor, bir savunma sistemi oluşturuyor". İki açıklama arasındaki farklılık, oldukça dikkat çekici.

Hedef kim?
Füze kalkanı sisteminde hedef kim sorusu cevabı ise, en can alıcı konu. Başbakan Erdoğan daha önce ' Anlaşmada asla bir ülke adı verilemez' dedi. Lizbon'da kamuoyuna açıklanan metinde, herhangi bir hedef yer almadı. Ancak aslında herkesin bildiği ama söyleyemediği 'gizli' hedefi NATO'nun güçlü üyelerinde Fransa'nın Devlet Başkanı Sarkozy açıkladı ve 'Ben kediye kedi derim. Hedef İran' dedi. Bu da Türkiye'ye konuşlanacak olan füzelerin ve radarların namlusunun, İran'ı göstereceğini açıkça ortaya koydu.  Başbakan Erdoğan'ın , "Biz de kediye kedi deriz. Ama burada öyle bir hedef ortaya konmadığına göre o sadece kendi hafıza kaydı içerisinde olan neyse onları açıklıyor" sözleri ise, bir kez daha havada kaldı.

Savunma mı saldırı mı?
ABD'nin tek başına, Orta Asya ve doğu bloku yıkıldıktan sonra ekonomik sıkıntıya düşen bazı Avrupa ülkelerine kurmak için çabaladığı ancak olumlu sonuç alamadığı füze kalkanı sistemi, şimdi NATO eliyle hayata geçiriliyor. Lizbon'da kritik NATO toplantısında, 28 üye ülkenin bu sistemin kurulmasına onay verdi. Ancak kamuoyuna yapılan açıklama hiç de tatminkar bulunmadı. Füze kalkanı sistemi kurulacak ülkeler arasında Türkiye'nin adı geçiyor. Her ne kadar amacı savunma olarak açıklansa da, herhangi bir savaş anında saldırı kapasitesine sahip olup olmayacağı kuşku götürür sistem, daha da önemlisi İsrail ve ABD'nin hedef tahtasındaki İran ve Suriye'ye komşu olan Türkiye'ye kurulması gündeme gelince akıllara birçok soru işareti geliyor.

Cevap bekleyen sorular?

- ABD kendi kuramadığı füze kalkanı sistemi için NATO'yu mu alet ediyor?

- NATO'yu kullanan ABD'nin arkasında İsrail mi var?

- Gerçek hedef kim?

- Sistem, Türkiye'yi mi koruyacak İsrail'i mi?

- Füzelerin ateşleyecek koltuğa kim oturacak?

- Türkiye'nin avantajları ve dezavantajları nedir?

- Lizbon'da hedef belli değilse, Sarkozy niye 'hedef İran' dedi?

- Türkiye hangi şartları ileri sürdü, hangileri kabul edildi?

- Hükümet, Lizbon'da neye imza attı?

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/turkiyeyi-mi-koruyacak-israili-mi-182775.htm}



Bu haber 833 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,965 µs