En Sıcak Konular

AB'Yİ SARAN ENDİŞE

22 Kasım 2010 17:20 tsi
AB'Yİ SARAN ENDİŞE AB ve IMF'nin İrlanda'yı kurtarma operasyonu, Portekiz'in aynı duruma düşmesini önleyemeyebilir. Avrupa'yı korkutan soru şu: "İrlanda'nın borçluluğu İspanya ve Portekiz'e de bulaşırsa?"

Avrupa'yı korkutan soru!

AB ve IMF'nin İrlanda'yı kurtarma operasyonu, Portekiz'in aynı duruma düşmesini önleyemeyebilir. Avrupa'yı korkutan soru şu: "İrlanda'nın borçluluğu İspanya ve Portekiz'e de bulaşırsa?"

Londra'da Credit Agricole CIB'den strateji uzmanı Peter Chatwell, "Kısa vadede bu risk iştahı için olumlu olur... Bunun İspanya ve Portekiz'i ateş hattından çekmek gibi bir etkisi olacağını düşünmüyorum" dedi.

PORTEKİZ HENÜZ KENDİNİ KURTARAMADI

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de dün ZDF televizyonunda yaptığı açıklamada, "İrlanda'nın sorununa doğru yanıtı bulabilirsek, muhtemelen bulaşma etkisinden kurtulabiliriz" dedi. Ancak bu etki de uzun süreli olmayabilir. ING ekonomisti Carsten Brzeski şöyle diyor: "Bulaşmayı acaba engeller mi? Kısa vadede engeller ama orta vadede değil. Sadece piyasaları yatıştırır ve diğer ülkelere bir nefes alma fırsatı verir. Özellikle Portekiz daha kendini kurtarmış değil."

Portekiz ile İrlanda'nın borç sorunları aynı nedenden kaynaklanmıyor. İrlanda, emlak piyasasının çöküşünden zarar gören bankalarına yardım etmek zorunda kaldı. Portekiz'in sorunu ise düşük büyüme ve rekabet eksikliği.

Ne var ki sonuç iki ülke için de aynı oldu: Piyasaların taşınabileceğine güvenemedikleri bir borç birikimi.

Portekiz'in Porto kentinde Informacao de Mercados Financeiros adlı danışmanlık şirketinden ekonomist Filipe Garcia, "Bence yardım istemek için sırada Portekiz var" dedi ve ekledi: "Bunun yıl bitmeden önce mi sonra mı olacağını bilemiyorum ama artık kaçınılmaz gibi. Tahvillere ödenecek faizler açısından bakıldığında bence kırılma noktasını aşmış durumdayız."

PİYASALAR İSPANYA'YA ODAKLANIRSA

Eğer piyasalar Portekiz'e yüklenirlerse, sıranın İspanya'ya geleceği düşünülüyor. Madrid'deki San Pablo üniversitesinden Edro Schwartz, "Portekiz yardım almak zorunda kalırsa piyasalar bu kez İspanya'ya odaklanacaklar ve o zaman hükümet ne yapacak, bilemiyorum" dedi.

Ekonomistlere göre, bazı Euro Bölgesi ülkelerinin borçlarına karşı piyasaların beslediği güvensizlik sorununun çözümü, her ülke için ayrı ayrı çözümler yerine tüm Euro Bölgesi ülkelerini içine alacak hızlı ve ayrıntılı bir çözüm bulunmasına yatabilir.

Sorunun, Euro Bölgesi'nin problemi baştan yanlış ele almasından kaynaklandığı düşünülüyor. Pek çok ekonomist ve politika yapıcısı sorunu Almanya'nın yarattığı görüşünde. Almanya'nın Euro Bölgesi'ne borç ödeyememe durumuna karşı, özel girişimcilerin zarar göreceği bir mekanizma yaratılması çağrısının, yatırımcıları korkuttuğu ve Portekiz ve İspanya tahvillerinin getirilerinin, gösterge Alman tahvillerininkilere karşı taşınamayacak boyutlarda spread'lere taşıdığı düşünülüyor.

BULAŞMA TEHLİKESİ NERDEN KAYNAKLANIYOR?

Brzeski, "Bence asıl bulaşma tehlikesi hâlâ Almanya'nın geleceğe dönük bir kalıcı kriz çözüm mekanizmasına, borç ödeyememe durumunun kontrollü olarak dahil edilmesi önerisinden kaynaklanıyor. Bu konu açıklığa kavuşturulmadıkça, spekülasyonlar ve olası bulaşma ihtimali de var olacak" dedi.

AB liderleri, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanacak mekanizma önerisini, Aralık ayı ortasında yapacakları toplantıda görüşecekler.

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/avrupayi-korkutan-soru/341951/30/Dunya}



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,890 µs