En Sıcak Konular

AKP TARİHİ CAMİYİ SATIŞA ÇIKARDI

8 Kasım 2010 17:17 tsi
AKP TARİHİ CAMİYİ SATIŞA ÇIKARDI Türkiye'yi, hem ahlâkî hem de ekonomik çöküntülerle yüzyüze bırakan, tüm çözümleri, Batı'dan bekleyen AKP iktidarı sonunda bunu da yaptı ve camiyi bile satılığa çıkardı.

AKP'den satılık cami

MHP İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi, İzmir'in Foça İlçesi Kozbeyli Köyü'ndeki 500 yıllık caminin 152 parça tarla ve taşınmazla birlikte satışa çıkarıldığını açıkladı. Sipahi, "Döneminde 37 bin kilise ve kilise ev açan AKP hükümeti, 500 yıllık Kozbeyli Camii'ni satılığa çıkarmış durumda" dedi.

SİPAHİ, "Akdamar ve Sümela ayin için peşkeş çekilirken 500 yıllık bir cami satılık. Bu cami bir yabancı tarafından alınırsa kilise haline mi getirilecek, halk infial içinde. Bunun cevabını AKP hükümetinden bekliyor" diye konuştu.

Türkiye'yi, hem ahlâkî hem de ekonomik çöküntülerle yüzyüze bırakan, tüm çözümleri, Batı'dan bekleyen AKP iktidarı sonunda bunu da yaptı ve camiyi bile satılığa çıkardı. MHP İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi, İzmir'in Foça İlçesi Kozbeyli köyündeki 500 yıllık caminin 152 parça tarla ve taşınmazla birlikte satışa çıkarıldığını belirterek "Döneminde 37 bin kilise ve kilise ev açan AKP hükümeti, beş yüz yıllık Kozbeyli camini satılığa çıkarmış durumda" dedi.

Sipahi, İzmir'in Foça İlçesi Kozbeyli köyündeki 500 yıllık caminin satışa çıkarılmasına tepki gösterdi. Konuyu Meclis Genel Kurulu'nun gündemine de getiren Sipahi ANKA'ya yaptığı açıklamada, 500 yıllık tarihi caminin satılığa çıkarıldığını ve bilirkişi tarafından fiyat tespitinin yapıldığını söyledi.

37 BİN KİLİSE AÇAN AKP TARİHİ CAMİYİ SATIŞA ÇIKARDI

Sipahi, tarihi caminin satılığa çıkarılmasıyla ilgili şunları söyledi: "Şu anda Foça ve İzmir'in en önemli gündem maddelerinden bir tanesi bu konu. 1638 yılında köyün kurucusu bir Türk beyi, Kuzu Bey tarafından yaptırılmış olan bu cami şu anda satılık. Van'da Akdamar, Ermeni Kilisesine; Trabzon'da Sümela, Rum Ortodoks Kilisesine ayin için peşkeş çekilirken İzmir-Foça-Kozbeyli'de beş yüz yıllık cami satılık.

Eğer bu cami satılırsa alternatifler ne olacak? Yandaş bir müteahhit alırsa tarifesi ne olacak? Eğer bir yabancı tarafından alınırsa kilise haline mi çevrilecek? Halk merak içerisinde, infial içerisinde bunun cevabını AKP Hükümetinden bekliyor. Döneminde 37 bin kilise ve kilise ev açan AKP Hükûmeti, 500 yıllık Kozbeyli Camii'ni satılığa çıkarmış durumda" diye konuştu.

4 BİN LİRA RAYİÇ BEDELİ BİÇİLMİŞ

Genel Kurul'da, konuyu gündeme getirdiğinde AKP İzmir Milletvekili Taha Aksoy'un itiraz ederek, "Bunu büyük şaşkınlıkla karşıladım, derhal İzmir Vali'sini aradım ve bu bilginin tamamen yanlış bir bilgilendirmeye dayandığını öğrendim" dediğini ifade eden Sipahi, AKP'li Aksoy'a tepki gösterdi.

Sipahi, "Foça'daki bütün emlakçılar bilirkişi olarak bu fiyat tespitinin içerisinde yer almışlardır. Toplam 152 parça tarla ve taşınmaz, bunlardan 102 tanesi meskûn mahaldir. Bunların içerisinde köy camisi de vardır. Hatta köy camisiyle ilgili bilirkişi raporuna şu anda "Cami olarak kullanılmaktadır' diye şerh düşmüştür. Metrekaresine 4 bin lira rayiç bedeli biçilmiştir" diye konuştu.

SATIŞ LİSTESİNDE İBADET AMAÇLI YER İFADESİ KULLANILMIŞ

Sipahi, 500 yıllık tarihi bir cami hakkında satış listesinde "ibadet yapmak için cami amaçlı kullanılan yer" ifadesinin kullanıldığını da belirterek "Aklım almıyor 1680 yılında cami olarak yapılmış tarihi bir cami için satış listesinde böyle bir ifade kullanılabiliyor. Bu konunun peşini bırakmayacağım ve önümüzdeki hafta bilgi ve belgeleri genel kurulun bilgisine sunacağım" diye konuştu.

Kozbeyli köyü

Şaphane Dağının Gencerlik Körfezini kuşbakışı seyreden bir yamacında; çam ormanları ve zeytinlikler arasındaki köyün geçmişi en azından altı yüzyıl öncesine dayanıyor. Eski taş evleri, camisi ve tarihi kalıntılarıyla zamana tanıklık ediyor. Kozbeyli köyünün ilk olarak 14.yüzyılda Saruhanoğulları Beyliği döneminde Yolmuç olarak adlandırılan mevkide kurulduğu kabul ediliyor.

Kozbeyli'ye yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki bu yerleşim üç yüz yıl kadar önce terk edilmiş ve köy şimdiki yerine taşınmış. Yolmuç'ta ev, yağhane, hamam yıkıntılarıyla; Osmanlı döneminden kalma mezar taşları görülüyor.

Kaynak:

 



Bu haber 1,084 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,921 µs