En Sıcak Konular

KILIÇDAROĞLU ''ECEVİT''E SIĞINDI

6 Kasım 2010 09:22 tsi
KILIÇDAROĞLU ''ECEVİT''E SIĞINDI Ecevit’in ölümünün yıldönümü sebebiyle CHP Genel Merkezi’nde dün ilk kez bir anma toplantısı düzenlendi.Toplantının, partinin bölünme tartışmaları yaşadığı döneme denk gelmesi ayrı bir anlam taşıdı.

Ecevit rüzgârı

Kılıçdaroğlu, Ecevit’in sözlerini tekrar ederek mesaj verdi: CHP’de buyruk mu işleyecek hukuk mu? Demokratik bir partinin özgür üyeleri mi olacağız, kapıkulları mı olacağız? Karar sizin”

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Bülent Ecevit’in CHP’ye Genel Başkan seçildiği kurultaydaki konuşmasını tekrarladı. Kılıçdaroğlu, “CHP’de buyruk mu işleyecek hukuk mu işleyecektir. Buna karar vereceğiz. Vereceğimiz karar şudur, demokratik bir partinin kanunlara saygılı özgür üyeleri mi olacağız, kapıkulları mı olacağız? Karar sizin” sözlerini aktararak kendisine karşı cephe alanlara sert bir mesaj gönderdi.
Ecevit’in ölümünün yıldönümü nedeniyle CHP Genel Merkezi’nde dün ilk kez bir anma toplantısı düzenlendi. Ecevit’in 4. ölüm yıl dönümü nedeniyle düzenlenen toplantının, partinin bölünme tartışmaları yaşadığı döneme denk gelmesi ayrı bir anlam taşıdı. Törenin yapıldığı 600 kişilik salon hıncahınç dolarken, prokokolün bulunduğu bölümde adeta izdiham yaşandı. Eski Genel Sekreter Sav’a, yeni Genel Sekreter Süheyl Batum’un salon kapısından itibaren eşlik ederek, ön sıradaki yerine kadar getirmesi dikkati çekti.

Türbanlılar da dinlediler
Kılıçdaroğlu salona Rahşan Ecevit’le birlikte büyük tezahüratlar ve sloganlar eşliğinde girdi. Toplantıda, az sayıda da olsa başörtülü yurttaşların bulunması ve konuşmaları coşkulu biçimde dinlemesi dikkati çekti. Bu manzara, son olarak dün twitter aracılığıyla başörtülü kızlara mesaj veren Kılıçdaroğlu’nun türban sorununu bakışı açısından anlamlı bulundu. “Ecevit bu kararlılıkla geldi ve genel ba?kan oldu” vurgusunu yapan Kılıçdaroğlu, “Ecevit deyince akla demokrasi gelir. 1972’de askeri darbe sonrası kurulan hükümete CHP bakan verince genel sekreterlikten istifa etmiştir” diye konuştu.

Halkçı Ecevit vurgusu
Kılıçdaroğlu, Bülent Ecevit’in sosyal devletin, yurttaşın, ezilenlerin, hak arayanların temsilcisi olduğunu belirterek, bunun için halkın ona “Halkçı Ecevit” adını uygun gördüğünü anlattı.
Kılıçdaroğlu, Ecevit’in CHP’yi de çok iyi tanımlayan bir lider olduğunu belirterek, Ecevit’in bir kitabından bazı bölümleri okudu. Kılıçdaroğlu, CHP’ye “köksüzler” diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı isim vermeden şöyle eleştirdi:
“Bizim tarihimiz devrimlerle, reformlarla doludur. Ama birileri bize köksüzler diyebiliyor. Demesinin gerekçesi şu; kökünün olmadığındandır. Kökü olsaydı cumhuriyet tarihinin devrimlerine saygı duyardı. Kökü olabilseydi, bilgisi olabilseydi devrimleri, reformları yapan, bağımsızlığımızı sağlayan, emperyalizme karşı mücadele eden o insanları hiçbir zaman köksüz olarak adlandırmazdı. Biz onları kınamıyoruz. Onların cahilliğine veriyoruz. Ama onları da eğiteceğiz. Eğiteceğiz, onlar da öğrenecek.”

Rahşan Ecevit’e seslendi
Ecevit’in, “Beraber büyüttük sevgiyi” dizesini okuyan Kılıçdaroğlu, Rahşan Ecevit’e, partiyi kastederek, “Beraber büyüttünüz hanımefendi” diye seslendi. Kılıçdaroğlu, Ecevit’i ilk kez 68’li yıllarda Rüzgarlı Sokak’taki CHP binasında gördüğünü anlattı. Kılıçdaroğlu, “Merdivenden İnönü ile Bülent Bey iniyorlardı. İlk kez orada kendisini gördüm. Anıları aklımda, düşünceleri aklımda, hedefleri aklımda, hedefleri aklımızda. O hedefleri gerçekleştirmek için yolumuzu sürdürüyoruz. Yolumuz açık olsun” diyerek sözlerini tamamladı

İşte ecevit’in o sözleri
Kılıçdaroğlu, toplantıda “Bir efsane adamı, bir yurtseveri, bir ozanı, bir insan aşığını anmak için bir araya toplandık. O insanın adı umuttu ve adı Ecevit’ti” dedikten sonra Ecevit’in CHP Genel Sekreteri iken İsmet İnönü’yü devirerek Genel Başkan olduğu
1972 kurultayında yaptığı konuşmadan şu bölümü okudu:
“Aslında sorun CHP’yi eski yörüngesine veya yeni yörüngesine oturtma sorununun da ötesindedir. Hatta sorun ‘ya ben ya Bülent’ sorunun da ötesindedir. Tekrar söylüyorum, asıl öncelikle ölçülmesi gereken şudur, CHP’de buyruk mu işleyecek hukuk mu işleyecektir. Buna karar vereceğiz. daha açık söylüyorum vereceğimiz karar şudur, demokratik bir partinin kanunlara saygılı özgür üyeleri mi olacağız, kapıkulları mı olacağız? Karar sizin.” (MANSUR ÇELİK, MERİÇ TAFOLAR Ankara-Milliyet)

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://www.milliyet.com.tr/ecevit-ruzgari/siyaset/haberdetay/06.11.2010/1310830/default.htm}



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,940 µs