En Sıcak Konular

AHMET TÜRK VE AYSEL TUĞLUK'DAN VEKİLLİKLERİNİN İADESİ İÇİN BAŞVURU

26 Ekim 2010 18:21 tsi
AHMET TÜRK VE AYSEL TUĞLUK'DAN VEKİLLİKLERİNİN İADESİ İÇİN BAŞVURU DTP'nin kapatılmasıyla milletvekillikleri düşen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk vekilliklerinin iadesi için Meclis Başkanlığı'na başvurdu.

Türk ve Tuğluk TBMM'ye başvurdu

DTP'nin kapatılmasıyla milletvekillikleri düşen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk vekilliklerinin iadesi için Meclis Başkanlığı'na başvurdu. Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk adına başvuruyu BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan yaptı. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in Türk ve Tuğluk'la ilgili Anayasa ve Adalet Komisyonu'na görüş soracağı ve ona göre bir karar alacağı öğrenildi.

DTP'nin kapatılmasıyla milletvekillikleri düşen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk vekilliklerinin iadesi için Meclis Başkanlığı'na başvurdu.

Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk adına başvuruyu BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan yaptı. Meclis Başkanı'yla 20 dakikalık bir görüşme yapan Kaplan, Türk ve Tuğluk'un anayasanın 84. maddesinde yapılan değişiklikle milletvekilliği haklarının iadesinin gerektiğini söyledi. 

Şahin ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yapan Kaplan, Şahin'e, Türk ve Tuğluk'un dilekçeleri ile milletvekili olarak kendisinin bu konudaki talebini içeren başvurusunu sunduğunu bildirdi. 

Anayasa'da yapılan değişiklik kapsamında, Türk ve Tuğluk'un milletvekilliği görevine geri dönmeleri gerektiğini belirten Kaplan, "Bir hakkın iadesi olarak Sayın Türk ve Tuğluk'un Meclise geri dönmelerinin, demokratik siyaseti güçlendireceğini düşünüyorum" dedi.

Kaplan, TBMM Başkanı Şahin'in de son derece duyarlı olduğunu, konuyla ilgili basındaki tartışmaları da yakından izlediğini ifade etti.

Hasip Kaplan, "Anayasa Mahkemesine de başvuracak mısınız?" sorusuna, "Anayasa Mahkemesi ile hiç bir işimiz yok. Anayasa değişmiştir. Anayasa Mahkemesinin de ona uyma mecburiyeti vardır" yanıtını verdi.

ŞAHİN GÖRÜŞ SORACAK

Kaplan, Meclis Başkanı'nın hiç bir kurum ve organın işlemine gerek duymadan doğrudan Tuğluk ve Türk'ün işlemlerini yaptırabileceğini de söyledi. 

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in Türk ve Tuğluk'la ilgili Anayasa ve Adalet Komisyonu'na görüş soracağı ve ona göre bir karar alacağı öğrenildi. 

Meclis'in etkili hukukçu vekilleri henüz önlerine gelmeyen bu başvuru için açık konuşmadılar. Ama Türk ve Tuğluk'un Meclis'e geri dönüşünün zor olduğu görüşündeler.

Hukukçular da siyasilerde, hem yapılan düzenlemenin geri yürümesinin hukuken imkansız olduğunu belirtiyorlar. "Türk ve Tuğluk dönerse, neden 10 yıl önce siyasi yasak almış olanlar da dönmesin" sorusunu gündeme taşıyorlar. herkesin uzlaştığı konu ise böyle bir kararın ancak siyasi bir mutabakatla alınabileceği yönünde.

Kaynak:

 

 

 

 



Bu haber 956 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,755 µs