En Sıcak Konular

PROF. DR. YUSUF RÜSTEMOV’U KAYBETTİK

7 Ekim 2010 23:25 tsi
PROF. DR. YUSUF RÜSTEMOV’U KAYBETTİK Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Felsefe, Hukuk ve Sosyoloji Enstitüsü eski müdürü olan Rüstemov,Türklüğün ve Türk Dünyasının gerçek dostuydu.

Prof. Dr. Yusuf Rüstemov 29 Eylül 2010 tarihinde vefat etti. Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Felsefe, Hukuk ve Sosyoloji Enstitüsü eski müdürü olan Rüstemov, son derece samimi, candan, idealist, şahsiyetli, haysiyetli, çevresinde saygı uyandıran, sosyal yönleriyle faal, kaliteli ve dost bir insandı. Türklüğün ve Türk Dünyasının gerçek dostuydu.

Türkiye’de değişik üniversitelerde ve kuruluşlarda, derneklerde konferans ve konuşmaları bulunan Rüstemov, Türk Dünyası Sosyologlar Birliğinin kuruluşunda önemli bir rol oynamıştı.

I. Türk Dünyası Sosyologlar Kurultayının 25-26 Aralık 2003 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Merkez Binasında, Ord. Prof. Dr. Z. F. Fındıkoğlu Dershanesinde düzenlenen toplantıya katılmış ve bu güzel birlikteliğin ve dayanışmanın harcını koymuştur. Türkiye Azerbaycan ve Kazakistan Sosyologlarını bir araya getiren bu anlamlı ve samimi toplantı, daha sonra II. Ve III. Türk Dünyası Sosyologları Kurultaylarının toplanmasına da öncü olmuştur.

Bu Toplantıya sunduğu “Küreselleşmenin Sosyo-ekonomik ve Siyasal Sorunları” isimli makalesi, İ.Ü. İktisat Fakültesince yayınlanan Sosyoloji Konferanslarının 29. Kitabında (İstanbul 2004) ilk sırada yer almaktadır.

Prof. Dr. Yusuf Rüstemov uzun süren hastalığın ardından ebediyete kavuşmuştur. 1932 yılında Azerbaycan’ın Kazah ilçesinde doğan Yusuf Rüstemov ortaöğretim ve lise tahsilini burada tamamladıktan sonra 1949-1954 yıllarda Azerbaycan Devlet Üniversitesinde felsefe öğrenimi görmüştür. 1961 yılında Moskova'da SSCB İlimler Akademisi Felsefe Enstitüsünde doktora eğitimine başlamış ve 1965 yılında “Çağdaş Türkiye Sosyolojisi” adlı teziyle mezun olmuştur. Teziyle aynı adı taşıyan kitabı 1965 yılında eski SSCB önemli yayınevlerinden biri olan “Nauka” dan çıktıktan sonra uzun süre SSCB yetkilileri tarafından Turancılık ve Türkçülük yapmakla suçlanmış, kendisiyle ilgili dönemin en ünlü gazetesi olan “Pravda” gazetsinde eleştiri dolu yazılar yayınlanmış, takiplere maruz kalmıştır. 1973 yılında Doçent, 1978 yılında profesör olmuştur.

1974 yılının Ocak ayından 2003 yılının şubat ayına kadar Bakü Slavyan Üniversitesinde Felsefe Bölümü Başkanı, Eylül 2001'den 2003 yılına kadar Azerbaycan Üniversitesi Rektör Yardımcısı, şubat 2003'den 2008 yılına kadar Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Felsefe, Hukuk ve Sosyoloji Enstitüsü Müdürü olarak çalışmıştır. Birçok konferans ve toplantı için birçok kere Türkiyeye ziyaret etmiş, çeşitli televizyon ve gazete söyleşileri yapmıştır.

Türkiye ve Azerbaycan Sosyal Bilmcileri arasında ikili ilişkilerin gelişmesinde önemli katkılarda bulunmuştur. Şark Ülkelerinin Felsefe Tarihinin Bilimsel Tahlili, Mövlana Celaleddin Rumi, Çağdaş Siyasi ve Hukuk Akımlar Tarihi ve Çağdaş Türkiye'nin Siyasi ve Düşünce Akımları üzerine 100'den fazla bilimsel makale ve 10'dan fazla kitabı bulunmaktadır. Türk Dünyasına göstermiş olduğu hizmetlerden dolayı kendisine İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliği tarafından teşekkür plaketleri verilmiştir. Son nefesine kadar Türk Dünyasına hizmet eden, unutmaması ve unutturulmaması gereken aksakallımız ve ağabeyimiz, eserleri ve fikir çizgisiyle devamlı yaşayacak olan Yusuf Rüstemov’a Yüce Allahtan rahmet diliyoruz. Nur içinde yatsın. Türk Dünyasının başı sağolsun.

 

Kaynak: aydinlarocagi.org,http://www.aydinlarocagi.org/detay.php?islem=ayrinti&haber=488



Bu haber 1,007 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,608 µs