En Sıcak Konular

KOŞANER GÖREVİ BAŞBUĞ'DAN TESLİM ALDI

28 Ağustos 2010 13:10 tsi
KOŞANER GÖREVİ BAŞBUĞ'DAN TESLİM ALDI Orgeneral Işık Koşaner ,Genelkurmay Başkanlığı’nı Orgeneral Başbuğ’dan devralırken ilk mesajı yargıya verdi.

 Yeni G.Kurmay Başkanı Koşaner'den ilk mesaj yargıya  

'Yargıdan da hukuka saygı bekliyoruz'

Org. Koşaner, TSK’nın hukuka saygılı olmaya devam edeceğini belirterek “Hukuka saygılı olması gereken kurum sadece TSK değildir. Yargıdan da hukuk kurallarına uymasını beklemek ve istemek hakkımızdır” dedi. Koşaner soruşturmalarında artık sonuçlandırılmasını istedi

Genelkurmay Başkanlığı’nı Orgeneral Başbuğ’dan devralan Orgeneral Işık Koşaner de konuşmasında özetle şunları söyledi:

* HUKUK DIŞI SALDIRILAR Son yıllarda TSK açık ve planlı bir asimetrik psikolojik harekat ile karşı karşıya. Bu faaliyetlerin asıl hedefinin, TSK üzerinden devleti yıpratmak olduğunun ortaya çıktı. TSK ve bazı personeline yöneltilen, birçoğu doğruluğu henüz ispatlanamamış ve yargı sürecinde olan iddialar, belli merkezlerce kamuoyuna birer gerçekmiş gibi sunulmakta ve bunda da başarılı olunduğu görülmektedir. Bu saldırılar karşısında, itidalle hukuk çerçevesinde kalmaya çalışan TSK, yargıya müdahale olarak değerlendirilmemek için sınırlı şekilde ve daha dikkatle hareket etmek mecburiyetinde kalmış, ancak maalesef iftira ve hukuk dışı uygulamalara hedef olmuştur. Bazı soruşturmalarda gizlilik kuralına riayet edilmeyerek ve soruşturma sonuçları basına sızdırılarak kamuoyunun yanlış yönlendirilmesine fırsat yaratılmıştır.

* ADLİ YARGIRA SIKINTILAR VAR Askerlik hizmetinin kendine has bazı yasal kuralları vardır. Ayrı bir ihtisas gerektirdiğine inandığımız bu konularda, adli yargının değerlendirme ve yargılarında bazı sıkıntılar olduğu görülmektedir. TSK şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da hukuka saygılı olmaya devam edecek. Hukuka saygılı olması gereken kurum sadece TSK değildir. Herkesin, her kurum ve kuruluşun ve bilhassa yargı erkini kullananların da kendilerini bağlayan hukuk kurallarına itina ile uymasını beklemek ve istemek hakkımızdır. Yasaların verdiği yetkiler kurumları ve şahısları rencide etmek, araştırma, inceleme yapmadan suçlamak ve kamuoyunu belli bir istikamette yönlendirmek için kullanılmamalıdır.

* BELGE VARSA YETKİLİLERE VERİN TSK personeli arasında da suç işleyenler olabilir. TSK veya personelini suçlamak için elinde bilgi ve belge olduğunu iddia edenler, eğer samimi iseler, bunları basına verip sansasyon yaratmak yerine, yetkili ve ilgili makamlara vermelidirler.

* KIŞLAYA SİYASET GİRMEYECEK TSK her türlü siyasi tesir ve düşüncenin dışında ve üstünde olmaya özen gösterecektir. Kışlaya herhangi bir siyasi tesir, düşünce ve simgenin girmesine müsaade edilmeyecektir.

* SORUŞTURMALAR ARTIK SONUÇLANMALI Emekli ve muvazzaf TSK personeline yöneltilmiş ve iddiadan ileri geçmeyen suçlamalarla açılmış olan soruşturmalar bir an önce sonuçlandırılmalıdır.

* YURT İÇİNDE İKİNCİ YAPILANMA Bölücü terör ve ayrılıkçı hareketler, yeni bir aşamayı gerçekleştirme çabasına girdi. Devletinin sağladığı hak ve özgürlüklerin arkasına gizlenerek, bireysel seviyede kalması gereken talepler siyasal alana taşınmaya çalışılmakta ve her geçen gün adeta devletle pazarlık yaparcasına, bu talepler bir adım daha ileriye götürülmektedir. Güvenlik-özgürlük dengesindeki hassasiyet nedeniyle, mücadeleyi kolaylaştıracak yasal tedbirler alınamamış, buna karşılık bireysel hak ve özgürlüklerde yapılan her iyileştirme, örgüt sayesinde kazanılmış bir hak olarak algılanmıştır. Yurt içinde, ikinci bir idari yapılanma tesis etme girişimlerine karşı etkili yasal önlemlerin süratle alınması, Irak kuzeyinde yuvalanmış terör örgütüne karşı etkin tedbirler almasının bir an önce sağlanması, bazı Avrupa ülkelerince örgüte ve örgüt mensuplarına sağlanan desteğin önlenmesi ve TSK’nın Irak kuzeyine operasyon yapma yetkisinin sürdürülmesi önem arz etmektedir.

‘Polise ayrıcalık yok’ iması

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay’ın “Polisler bir-iki aylık temel eğitimden sonra kalan askerlik sürelerine polis olarak tamamlayacak” sözlerinin gündemde olduğu günlerde Orgeneral Koşaner’in “Vatan hizmetinde hiçbir meslek grubuna ayrıcalık tanınmamalı” sözleri Genelkurmay’ın bu talebe soğuk baktığı olarak yorumlandı. Koşaner şöyle konuştu: “Vatan hizmeti herkes için hak ve ödev olduğuna göre hiç kimseye, hiçbir meslek grubuna ayrıcalık tanınmamalı, bu hizmet hakça ve eşit şartlarda yapılmalıdır. Ülkemizde vatan hizmetine alternatif başka bir hizmet de yoktur ve olmamalıdır.

KİMLER KATILDI

Törene Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, KKTC’nin İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, MHP lideri Devlet Bahçeli, Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök, NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Oramiral James Stavridis, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, üst düzey komutanlar ve eşleri, gaziler ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Kaynak: GAZETEVATAN,http://haber.gazetevatan.com/yeni-gkurmay-baskani-kosanerden-ilk-mesaj-yargiya/325537/1/Gundem



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,210 µs