En Sıcak Konular

BARDAKOĞLU'NDAN ''RAMAZAN'' MESAJI

10 Ağustos 2010 10:26 tsi
BARDAKOĞLU'NDAN ''RAMAZAN'' MESAJI Bardakoğlu,"Din ile olan sarsılmaz bağını asırlardır sürdüren bir milletin fertleri olarak onun kuşatıcı mesajları ile manevi dünyamızı inşa edelim" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu Ramazan ayı münasebetiyle yazlı basın açıklaması yaptı.

Prof. Dr. Ali BARDAKOĞLU'NUN BASIN AÇIKLAMASI şöyle:

"İradelerin merhametle eğitildiği ve özgürleştiği, ferdi hayatta dindarlığın, sosyal hayatta kaynaşma ve paylaşmanın yoğun olarak yaşandığı, Kur'an-ı Kerim'in evrensel mesajını anlamak ve içselleştirmek için daha çok okunduğu müstesna bir zaman dilimi olan Ramazan ayını 10 Ağustos Salı akşamı ilk teravih namazı kılarak idrak edeceğiz.

Bu ay, dünyanın sayısız nimetleri içinde Allah'ın lütfuna mazhar olan insanın belli bir süre zarfında bunlardan kendini uzak tutarak, bir bakıma nimetin kadrini daha yakından bildiği, muhtaçların halini anladığı ve paylaşmayı öğrendiği, rahmet ve bağışlanma mevsimidir.

Günümüzde, inanç ve ahlak değerlerimizin korunması, sağlıklı bir din anlayışının muhafaza edilerek geliştirilmesi ve kalıcı mutluluğun yakalanması açısından; nüzulünün 1400. yılını idrak ettiğimiz Kur'an-ı Kerim ve onun hayata tatbikinin en güzel örneği olan Sevgili Peygamberimizin sünneti ile sadece duygu değil, bilgi ve amel yönüyle de irtibat kurmamız, son derece önem arz etmektedir. Çünkü Kur'an ve Sünnet, Rabbimizi ve varoluşun sırrını tanıtan bir hakikat bilgisi olarak 14 asırdır bizleri korumuş, dünya hayatının engebeli yolculuğunda dimdik ayakta durmamızı ve dosdoğru yol üzere yürümemizi sağlamıştır.

Başkanlığımız, Kur’an ikliminde, ilahi kelamın esintisi ile üzerimizdeki ölü toprağını silkeleyerek dirilme, varoluşa hikmetle bakarak ve kalp gözümüzü açarak huzur bulma fırsatı veren Ramazan günlerini yurtiçinde ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın en iyi şekilde değerlendirebilmesine yardımcı olmak amacıyla gereken tedbirleri almıştır.

- 10 Ağustos Salı günü Greenwich saatiyle 03.08 de Kavuşum (İçtima), aynı gün 15.13'de de Ru'yet olacak ve hilal ilk defa Hind Okyanusunda Güney Afrika'nın doğusundan itibaren görülmeye başlayacaktır.

- 10 Ağustos 2010 Salı günü Ankara'da ay ile güneş aynı anda, Mekke'de ise ay güneşten 11 dakika sonra batacağından ve güneş battığı anda hilal Mekke'de 1°52' ufkun üstünde, Ankara'da ise 23' ufkun altında bulunacağından Ankara ve Mekke'de hilal görülemeyecektedir.

- 11 Ağustos 2010 Çarşamba günü ise ay güneşten; Ankara'da 32 dakika, Mekke'de 55 dakika sonra batacağından ve güneş battığı anda hilal Mekke'de 11° 41', Ankara'da 5° 24' ufkun üstünde bulunacağından Ankara ve Mekke'de hilal görülebilecektir.

Ru'yeti Hilal Konferansı Kararları'na uygun olan Başkanlığımızca yapılan bu kameri ay başlangıcının tespiti ve uygulaması hakkında vatandaşlarımızın hiçbir tereddüdü olmamalıdır. Bu konuda daha detaylı bilgi Başkanlığımız web sayfasının Din Hizmetleri/Ru'yet çalışmaları/haritalar bölümünde yer almaktadır.

- Ramazan Ayı süresince müftüsü ve vaizi bulunmayan il ve ilçelerde istihdam edilmek üzere 186 personel görevlendirilmiş, camilerimizin görevlisiz bırakılmaması için imkanlar ölçüsünde gerekli tedbirler alınmıştır.

- Vatandaş ve soydaşlarımıza din hizmeti sunmak, dini konularda aydınlatmak, va’z ve sohbet toplantıları düzenlemek ve konferanslar vermek üzere daimi görevlilere ilaveten 131 erkek, 13 bayan olmak üzere toplam 144 personel daha yurtdışına görevlendirilmiştir.

- Vaaz ve hutbelerde; dinimizle ilgili konular inancın sosyal, dindarlığın ibadet boyutu yanında ahlak boyutu öne çıkarılarak, birlik ve beraberliğimizi pekiştirici üslup kullanılarak, yanlış anlamalara sebep olabilecek ifade ve yorumlardan kaçınılarak, şahsiyet ve siyaset yapılmadan işlenecektir. Ses cihazları lüzumundan fazla açılmayacak, çocukların cemaate katılmaları teşvik edilecek, bayanların da rahatlıkla ibadet edebilmeleri için camilerde gerekli tedbirler alınacaktır.

- Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanlarımız; Ramazan Ayı boyunca 295 76 59 - 295 76 60 nolu telefonlarla kendilerine ulaştırılan soruları, tatil günleri de dahil olmak üzere 09.00-23.00 saatleri arasında cevaplayacaklardır. Oruç ve zekatla ilgili sıkça sorulan soruları ve cevapları içeren bilgiler Başkanlığımız web sayfasının Ramazan Özel bölümünde yayınlanmaktadır. Ayrıca vatandaşlarımızın internet aracılığıyla http://sorusor.diyanet.gov.tr adresine e-mail ile gönderdikleri dini sorulara da cevap verilecektir.

- TRT kurumu televizyonları başta olmak üzere, ulusal ve yerel televizyon kanallarında yayınlanacak iftar ve sahur programlarının içeriğine Başkanlığımız katkıda bulunacak, TRT Avaz’da ortaklaşa iftar sahur programı hazırlanacak, hazırlanan iftar ve paket sahur programları talepte bulunan televizyon kanallarına ücretsiz olarak verilecektir. Programlar talep eden yayın kuruluşlarına verilmesi için 81 İl Müftülüğüne gönderilmiştir. Ayrıca Müftülüklerimizce, yerel televizyonlar tarafından hazırlanacak Ramazan programlarına talep geldiği takdirde yetkin personelin katılması hususunda yardımcı olunacaktır.

- İl ve İlçe müftülüklerince Ramazan Ayı hazırlıkları tamamlanmış olup, imkanlar çerçevesinde irşat faaliyetleri ve özellikle bayanlara yönelik dini aydınlatma faaliyetleri artırılacak, sosyal dayanışmayı, paylaşmayı ve kaynaşmayı güçlendirici çalışmalara, ihtiyaç sahiplerinin gözetilmesine öncülük edilecek, buna yönelik iftar programları ve toplantılar düzenlenecektir.

- Ramazan Ayı boyunca, yurtiçi ve yurtdışında görevlilerimiz; huzurevi, hastane, çocuk yuvası, çocuk ıslahevi ve cezaevi gibi yerleri ziyaret edecekler; ihtiyaç sahibi, öksüz, yetim, hasta, yaşlı ve fakir kimselerin yanında olmanın ve onların sıkıntılarını paylaşmanın dini ve ahlaki sorumluluklarımız olduğu hususunda toplumu bilgilendireceklerdir.

- Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından her gün Kocatepe Camii avlusunda yaklaşık 2000 kişiye iftar yemeği, 1000 fakir ve muhtaç aileye 50 TL. tutarında gıda paketleri verilecektir. Ayrıca il ve ilçe müftülüklerimiz de imkanlar ölçüsünde ihtiyaç sahipleri ile mahalli yöneticiler ve hayırseverleri iftar sofralarında buluşturacaktır.

Bugün, fert ve toplum olarak birbirimizi anlamaya, birbirimize karşı dürüst olmaya, sevgi ve saygı göstermeye; elimizdeki malı, gönlümüzdeki sevgiyi, zihnimizdeki bilgiyi ve duamızı paylaşmaya; kişisel zaaflarımızdan kaynaklanan eksikleri ve hatalarımızı gidermeye, kaynaşmaya, karşılıklı saygı ve sevgi içinde kardeşlik bağlarını güçlendirmeye ekmek su kadar ihtiyacımız vardır.

Bu sebeple; din ile olan sarsılmaz bağını asırlardır sürdüren bir milletin fertleri olarak onun kuşatıcı mesajları ile manevi dünyamızı inşa edelim, dayanışma, paylaşma ve kaynaşma ile pekişen kardeşliğimizi derinlemesine yaşayalım ve yaşatalım, sosyal ve kültürel hayatımız bakımından da canlı bir dönem haline getirelim.

Ramazan ayının şahsımız, ailemiz, milletimiz, ülkemiz, bütün İslam alemi ve insanlık için hayırlar, huzur ve barış getirmesini, bizleri manevi yönden yüceltmesini Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum."

 

Kaynak: diyanet.gov.tr,http://www.diyanet.gov.tr/turkish/dy/Diyanet-Isleri-Baskanligi-Duyuru-7044.aspx


 

 



Bu haber 952 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,329 µs