En Sıcak Konular

EROĞLU: ''İZOLASYONLARIN HAKLI BİR GEREKÇESİ YOK!''

30 Haziran 2010 20:17 tsi
EROĞLU: ''İZOLASYONLARIN HAKLI BİR GEREKÇESİ YOK!'' Eroğlu, "Kıbrıslı Türkler'e uygulanan bu izolasyonların haklı bir gerekçesi yok. Kıbrıs Türk halkı kendi güvenliğini sağlamak için, Kıbrıs Barış Harekatının yarattığı coğrafya üzerinde bir devlet kurmuştur"dedi.

Eroğlu Kalıcı çözüm için eşitsizlik ortadan kaldırılmalı

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ada'da çözüm konusunda, "Gerçek şu ki ben de Kıbrıs'ta bir anlaşma isterim. Anlaşmanın şekli benim için önemlidir. Yaşayabilir bir anlaşma, benim halkımı mutlu edecek bir anlaşma arayışı içerisindeyim ve yapacağımız anlaşmanın da 3 yılda bitecek bir anlaşma olmaması lazım" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, New York'ta eylül ayında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ve kendisinin katılacağı üçlü bir toplantı yapılmasında fayda gördüklerini, bunu BM Genel Sekreteri Ban'a da ilettiğini söyledi.  Eroğlu, Ada'da çözüm konusunda da, "Gerçek şu ki ben de Kıbrıs'ta bir anlaşma isterim. Anlaşmanın şekli benim için önemlidir. Yaşayabilir bir anlaşma, benim halkımı mutlu edecek bir anlaşma arayışı içerisindeyim ve yapacağımız anlaşmanın da 3 yılda bitecek bir anlaşma olmaması lazım" dedi.

BM Genel Sekreteriyle görüşmesinde, bu yılın eylül ayında Ban Ki-mun, Rum lideri Dimitris Hristofyas ve kendisinin de katılımıyla üçlü bir görüşme yapılmasında fayda gördüğünü ifade ettiğini belirten Eroğlu, "Tabii neticede burada karar Genel Sekreterindir. Bunun faydası olacağı ve kendisinin de başkanlık edeceği üçlü toplantıda müzakerelerin geleceği bakımından olumlu adımlar atılabileceği düşüncemizi ortaya koyduk. Ama olur mu olmaz mı, Hristofyas kabul eder mi etmez mi onu bilemeyiz tabii" diye konuştu.

İzolasyonların haklı bir gerekçesi yok

İzolasyonun kaldırılması konusundaki bir soru üzerine Eroğlu, "Kıbrıslı Türkler'e uygulanan bu izolasyonların haklı bir gerekçesi yok. Kıbrıs Türk halkı kendi güvenliğini sağlamak için, Kıbrıs Barış Harekatının yarattığı coğrafya üzerinde bir devlet kurmuştur. Barış Harekatına davetiye çıkaran kimdi? Rumların, Yunanlıların 15 Temmuz 1974 darbesi. Türkiye müdahale etme hakkına sahipti, bu müdahaleyi yaparken de diğer garantörlere de müşterek hareket etme teklifinde bulunmuştu. Dolayısıyla Kıbrıs Türk halkını toplu katliamdan korumak için yapılan askeri bir müdahale olmuştur."

Şimdiden ambargoların kalkması gerektiğini belirten Eroğlu ancak bu sayede Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik gelişimini sağlayabileceğini, bulunacak anlaşmanın da ekonomik eşitliğe imkan tanıyabileceğini söyledi. Eroğlu, "Ambargonun kalkması gerekir. Ambargonun nedeni yoktur. KKTC ne atom bombası yaptı, ne de komşularını tehdit ediyor. Kıbrıs Türk halkının kendi toprağında huzur ve güven içinde yaşamaktan başka bir arzusu yoktur. Genel Sekreter'in, ambargonun kalkması konusunda biraz harekete geçmesi, AB'yi bu haksız uygulamadan vazgeçirecek şekilde Güvenlik Konseyi'ne raporlar sunması gerekmektedir." [1]

Eroğlu KTHY de tüm sorunlar giderildi

Birleşmiş Milletler'de (BM) birtakım temaslar için New York'a gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Hava Yolları'nda (KTHY) var olan tüm pürüzlerin giderildiğini dile getirdi.

New York programının son gününde gazetecilerle bir araya gelen Eroğlu, bir soru üzerine ''Kıbrıs Türk Hava Yolları ile Atlasjet antlaşmaya varmış durumda ve yeni bir şirket oluşturulacak. Bugün ya da yarın şirketin genel kurulu oluşturularak bazı kararlar alınacak. Yani her iki taraf mutabakata varmış durumda.'' diye konuştu.

KTHY'den daha önce bilet alan yolcuların mağdur edilmeyeceğini dile getiren Eroğlu, ''Ellinde bileti olanlar yeni kurulan şirket ile taşınacaklar ve herhangi bir ek ücret talep edilmeyecek." dedi.

Basın toplantısında Ada'da devam eden kapsamlı çözüm müzakerelerine de değinen Cumhurbaşkanı Eroğlu, henüz hiçbir başlığın kapanmadığını ifade etti. KKTC eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat döneminde de herhangi bir görüşme başlığının kapatılmadığına dikkat çeken Eroğlu, ''Teker teker başlıklar üzerinde görüşülmeye ve uzlaşı noktasında gelinmeye çalışılacaktır. Prensibimiz gereği bütün konularda anlaşmaya varamadığımız sürece hiçbir konuda ya da başlıkta antlaşmaya vardığımız sayılmayacak şekilde müzakereler sürdürülmekte. Bunu sayın Genel Sekreter de (BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon) ifade etmiştir ve kendisi güvenlik gerekçesi olarak değerlendirmişti.'' şeklinde konuştu.

Ada'da Türk tarafının 'eşitlik statüsü' üzerine müzakerelere devam ettiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı, amaçlarının her iki tarafın ortak kuracağı bir devlet olduğunu belirtti. Eroğlu, daha sonra Türk Hava Yolları'nın (THY) tarifeli yolcu uçağı ile Türkiye'ye hareket etti. [2]

 

Kaynak: Milli Gazete

[1].http://www.milligazete.com.tr/haber/eroglu-kalici-cozum-icin-esitsizlik-ortadan-kaldirilmali-168600.htm

[2].http://www.milligazete.com.tr/haber/eroglu-kthy-de-tum-sorunlar-giderildi-168723.htm



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,183 µs