En Sıcak Konular

HÜKÜMET OSMAN CAN'IN DEDİĞİNİ YAPAR MI,YAPARSA NE OLUR?

16 Haziran 2010 15:52 tsi
HÜKÜMET OSMAN CAN'IN  DEDİĞİNİ YAPAR MI,YAPARSA NE OLUR? Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can’ın Anayasa paketinin iptali halinde,bu kararın uygulamaması ve 'yok' sayılması tavsiyesine hükümet uyar mı? Uyarsa ne olur?

Türkiye Guatemala'ya döner! 

'AKP Osman Can'ın dediğini yapmaz"

Dünyaca ünlü anayasa profesörü Andrew Arato, Osman Can’ın Anayasa Mahkemesi kararını dinlememe önerisi için “Kesin kanaatim odur ki, AKP Osman Can’ın bu önerisine uymaz” dedi. Arato Gazeteport’a yaptığı değerlendirmede, Hükümet’e yakın gazetelerde kendisi hakkında yapılan “Ergenekon’un uzantısı” suçlamalarına hakkında da, “Her şeye ve herkese Ergenekon diyorlar” dedi.

-Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can, Anayasa Mahkemesi Hükümet’in gerçekleştirdiği Anayasa değişikliklerini iptal ederse bu iptali tanımama ve referanduma gitme fikrini ortaya attı. Bu konuda nasıl bir değerlendirme yaparsınız?

Osman Can’ın söylediklerini Zaman Gazetesi’nin İngilizce yayınından takip ettim. Can’ın söylediği büyük bir saçmalık olduğu kadar, aynı zamanda da çok tehlikeli bir öneri. Anayasa Mahkemesi yapılan anayasa değişikliklerini kısmen veya tamamen iptal etme yetkisine sahiptir. Ben bundan bir müddet önce Daily News’da yazdığım bir makalede, Anayasa Mahkemesi’nin üç maddesinde yapılan değişikliğin iptal edilmesi gerektiğini, bunun hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu belirtmiştim. Bu maddelerden bir tanesi zaten Meclis’ten geçmedi. Diğer iki maddenin ama iptal edilmesi gerekir. Bunu umuyorum. Osman Can’ın söylediği ise, Anayasa Mahkemesi’ni tehlikeli bir anayasa ihtilafının tam ortasına itmeye çalışmaktır. Bu ayrıca çok tehlikeli bir durumdur çünkü yapılan değişiklikler tek yönlü (unilateral) ve çoğunlukçu hakimiyete yönelik olup, Anayasa Mahkemesi bu hukuk dışı değişiklikler ve anayasayı temelden değiştiren transformasyonlar konusunda tek garantidir.

İKİ BAŞLI DEVLET OLUR

-Hükümet eğer Osman Can’ın bu dediğini yaparsa sizce ne olur?

Bunu sadece Allah bilir. Ama şunu söyleyebilirim. Böyle bir durumda devlet üzerinde iki değişik patron olur. Polis, ordu ve idari erk arasında öyle çelişkiler çıkar ki, birinin dediğine diğeri uymaz. Ordu Hükümet’in dediğine uymaz, polis idarenin dediğine uymaz. Bir ülke için bundan daha tehlikeli bir durum yoktur.

ARKASINDAN BAŞKA ADIMLAR GELİR

Bunun ardından da yeni adımlar gelir. Anayasal düzende ve kamu düzeninde yeni temel değişiklikler gündeme gelir. Bu nedenle de Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına herkesin uyması gerekir. Buna uyulmazsa, örneğin, ordunun Hükümet’i tanımama durumu da ortaya çıkabilir.

TÜRKİYE GUATEMALA’YA DÖNER

Bundan 6 ay kadar önce Guatemala’da böyle bir durum ortaya çıktı. Birbirinin kurallarına uymayan bir devlet başkanı, bir kongre, ordu ve değişik kamu düzenleri.

ANAYASAL DÜZENE UYMAYAN HÜKÜMET ARTIK HÜKÜMET DEĞİLDİR

Ayrıca, anayasal düzene uymayan bir hükümet artık hükümet değildir, hükümet özelliğini yitirmiştir.

AKP OSMAN CAN’IN AKLINA ASLA UYMAZ

Ama size şunu söyleyeyim, AKP Osman Can’ın aklına asla uymaz. Kesin kanaatim budur. AKP Osman Can’ın dediğini yapmayacaktır. Osman Can’ın bu fikri çok radikal bir fikir. Ve, de bu radikallik çok tehlikeli bir radikallik çünkü.

HAKİM OLSAYDIM ANAYASA MAHKEMESİ’Nİ KORURDUM

Bir şeyi de belirtmek istiyorum. Ben hakim olsaydım, Anayasa Mahkemesi’nde bir hakim olsaydım, Anayasa Mahkemesi’ni ve onun yapısını koruyacak şekilde hareket ederdim. Anayasa Mahkemesi2ne bu tür müdahalelerin yapılmasına asla müsaade etmezdim.

HER ŞEYE, HERKESE ERGENEKON DİYORLAR

-Sayın Profesör, sizin hakkınızda da “Ergenekon’un uzantısı yayınları yapıldı”, haberiniz var mı?

Evet, Hükümet’e yakın gazetelerde hakkımda bu tür yazıların yazıldığını biliyorum. Ne denir ki böyle bir şeye, cevap verilmez ki bu tür iddialara. Bunlar her şeye, herkese Ergenekon diyorlar. Ben bu tür iddiaları çok karanlık buluyorum, çok bayağı buluyorum. Bu Ergenekon denen şey nedir bilmiyorum ama benim gördüğüm şudur; Türkiye’de iki adet yargı sistemi ve iki adet idari güç var. Bu iki güç birbirleri ile savaş halinde. Yargıda ve idarede bir kısım Hükümet’e yakın bir kısmı da orduya. Bir kısım diğerine, “Ergenekoncu”, bir kısmı da diğerlerine “Fethullah Gülenci” diyor.

IRAK VE DOĞU AVRUPA ANAYASA KİTAPLARI YAZDIM

Hükümet’e yakın gazetelerde benim için, Türkiye’yi ve anayasasını nereden biliyor, anayasadan ne anlıyor gibi yazılar da yazıldı. Ben Irak Anayasası ve Doğu Avrupa Ülkeleri Anayasaları üzerine kitaplar yazmış birisiyim. AB’de anayasa konularında danışmanlık yaptım. Hakkımda nasıl bu düzeyde konuşulabiliyor, anlamak mümkün değil. Tüm bunlara cevap bile verilmez.

ANAYASA SADECE UZLAŞI İLE DEĞİŞİR

Ancak, Anayasa Mahkemesi’nin kararı belli olduktan sonra buna ilişkin bir makale yazacağım. Anayasa Mahkemesi değişiklikleri iptal ederse Hükümet’e bu karar uyma çağrısı yapacağım. Türkiye bunu şu ana kadar başarmıştır. Örneğin, Baykal, ki kendisi favori politikacım değildir, şu ana kadar yapılan demokrasi içerikli çok sayıda anayasa değişiklikliğine destek vermiştir. Uzlaşı mümkündür yani.[1]

Hükümet kanadı o teklif için ne dedi?

'Herkes yargı kararlarına saygılı olmalı' 

Osman Can'ın Anayasa değişikliği sözlerine Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yorumu: Herkes yargı kararlarına saygılı olmalı...

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Mahkemesi Raportörü Can’ın Anayasa paketinin iptali halinde hükümete bu kararı uygulamamasını ve 'yok' saymasını tavsiye eden sözlerini değerlendirdi.

Ergin, “Herkes adaleti etkileyecek beyanlardan kaçınmalıdır. Herkes samimi olmalı ve yargıya saygı göstermelidir” dedi.

Ergin, bakanlar, milletvekilleri, komisyon başkanları, bürokratlar, yargı çalışanları, yargı derneklerinin buna saygı göstermesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Burada 'filanca bakan, filanca bürokrat, komisyon başkanı şunu söyledi' deniliyor; öteki 'eski bakan HSYK ile görüşmüş' deniliyor. Anayasanın 138. maddesi, TCK'da adil yargılamayı etkileme gibi hükümler hepimizi ilzam eder. Sen şunu dedin, ben bunu dedimden öte, hepimizi bu konuda samimi olmaya davet ediyorum. Kimden gelirse gelsin sürmekte olan bir davayı etkileyebilecek mahiyette beyanlardan kaçınmamız gerekiyor. Mahkemelerin kararları elbette eleştirilebilir, hepimiz eleştiririz ama yargılama süreci devam ediyorken hepimizin bundan imtina etmesi lazım. Tanıklarla, gizli tanıklarla görüşerek, beyanlarla, bu davaları etkileyecek tavırlardan hepimizin kaçınması gerekiyor. Ancak bu sorun böyle aşılır.''[2]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1].http://www9.gazetevatan.com/turkiye-guatemalaya-doner/311499/1/Gundem
 
[2].http://haber.gazetevatan.com/herkes-yargi-kararlarina-saygili-olmali/311547/1/Gundem



Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,946 µs