En Sıcak Konular

TURİZM SEKTÖRÜNDE BATMA SİNYALLERİ

16 Haziran 2010 10:29 tsi
TURİZM SEKTÖRÜNDE BATMA SİNYALLERİ İngiltere de yapılan bazı araştırmalar turizm sektöründe faaliyet gösteren orta ölçekli turizm şirketlerinin ciddi finansal sorunlar yaşadıklarını ve yılsonu itibari ile birçok firmanın el değiştirmesinin veya birleşmeye gitmesinin beklendiğini belirtiyor

Turizm sektöründe batma sinyalleri

İngiltere de yapılan bazı araştırmalar turizm sektöründe faaliyet gösteren orta ölçekli turizm şirketlerinin ciddi finansal sorunlar yaşadıklarını ve yılsonu itibari ile birçok firmanın el değiştirmesinin veya birleşmeye gitmesinin beklendiğini belirtiyorlar.
Ülkeye sağladığı girdiler göz önünde bulundurulduğunda, Avrupa ülkelerinde “tur operatörleri” ciddi bir yer tutar iken, ülkemizde hâlâ böyle bir konunun gündeme bile alınmaması aslında ülke turizmimize katkı sağlayan yerli sermayenin etkisinin ne kadar az olduğunu göstermekte. Turizm sektöründe sürekli operatörlerin ön plana çıkmasının nedeni, bu sektörün en önemli ayağını oluşturmasından kaynaklanmaktadır.
THY’ye düşen görev
Avrupalı tur operatörlerinin çalışma yöntemleri incelendiğinde ilk göze çarpan konu, “havayolu taşımacılığına verdikleri önemdir”. Bünyesinde 10-15 orta boy yolcu uçağı bulunduran bu firmalar, turizme yön vermekte, istediği zaman krizleri bahane etmekte, yapay krizler yaratmakta, ülkemizin Ulaştırma Bakanlığı ile masaya oturabilmekteler.  Daha öncelerde de bahsettiğim bir konu, THY’nin bünyesinde bulunan uçakların daha verimli şekilde kullanılabilmesinin önünü açıcı siyasetin egemen kılınmasıdır. THY, Türk Turizminin ivme kazanmasına katkı sağlayabilecek kurumların en başında gelmektedir. Dünyanın sayılı havayolları arasında bulunan THY, getirisi olmayan tarifeli uçuşları yeniden gözden geçirip, özellikle  “yaz sezonunda”  charter denen ucuz tarifeli uçuş siyasetini benimsemelidir. Ülke turizminin önünü açmak ve Avrupalı tur operatörlerinin hegemonyasından kurtarmak için gerekli olan 20 adet uçak ucuz tarifeli seferlerde kullanılmaya başladığı anda Türk Turizminin kaderini belirleme hakkı Türkiye’ye geçecektir.
TÜRSAB ne yapmalı?
Ankara’daki TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) merkez binasının İstanbul’a taşınması ile birlikte, daha önceden daha etkin sektör denetlemesi yapan kurum şu sıralar  “revize edilmiş” bir kurum görüntüsü vermekte. Oysaki 2007’de yapılan son yasal değişikliklerle TÜRSAB’ın yetkileri daha da artırılmıştı. Demek ki, yetki kullanılmadıktan sonra Birliklerin varlıkları bir anlam ifade etmiyor.  
Son dönemlerde “açılım çalışmalarına” ve dolayısı ile yasalardaki değişikliklere hız veren Hükümet’e önerim. TÜRSAB yönetim kuruluna dışarıdan üye ataması yapabilmenin önünü açıcı yasal düzenlemeler yapması yönünde olacaktır. Bu üyeler de Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan olmalıdır.
Yapısal olarak TÜRSAB’ın yönetim şemasındaki bu değişiklikle, Seyahat Acenteleri Birliğinin çalışmaları daha verimli hale gelecek, yapılacak değişiklikler Bakanlık temsilcilerinin de olurları ile daha kısa sürede yapılabilecektir.
Hükümet edenlerin “açılım sürecinde” gözden kaçırmamaları gereken asıl konu, devlet kurumlarının yapısı ile çok fazla uğraşmak yerine, Birliklerin yapılarını daha demokratik hale getirecek değişikliklerle bir anlam kazanacaktır.
 TÜRSAB Merkezi turizmin en yoğun olarak görüldüğü Antalya İl’imize alınarak işe başlanabilir. Antalya’dan turizmin ikinci en yoğun bölgesi Ege’ye de Birlik daha kolay müdahale edip çözüm üretebilecektir.

Kamuran ÖZGEN-Yeniçağ

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=13694



Bu haber 890 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,379 µs