En Sıcak Konular

KARDEŞ KIRGIZİSTAN'DA İNSANLIK VE KARDEŞLİK SINAVI

16 Haziran 2010 10:25 tsi
KARDEŞ KIRGIZİSTAN'DA İNSANLIK VE KARDEŞLİK SINAVI Kardeş Kırgızistan’da meydana gelen iç çatışmalar, Kırgızistan’ın güney bölgesindeki Oş ve Celalabat illerinde tam anlamıyla bir insanlık faciasına dönüştü.

Kardeş Kırgızistan'da insanlık ve kardeşlik sınavı

Kardeş Kırgızistan’da meydana gelen iç çatışmalar, Kırgızistan’ın güney bölgesindeki Oş ve Celalabat illerinde tam anlamıyla bir insanlık faciasına dönüştü. Çok sayıda ölü ve yaralı olduğu, 100 binin üzerinde Özbek mültecinin Özbekistan sınırına yığıldığı bildiriliyor. 
Çatışma bölgesindeki gıda maddeleri ihtiyacı had safhaya gelmiştir. Özellikle bu durumun  Kırgız-Özbek sınırında daha vahim boyutlara ulaşması üzerine devletlerin ve insani yardım kuruluşlarının acilen harekete geçmesi bekleniyor.
Bu arada Kızılay’ın Oş bölgesine ilk insani yardım uçağını gönderdiğini memnuniyetle kaydedelim. Bu yardımların Bişkek’e gidecek iki uçakla devam edeceği bildirilmektedir.
Üzücü olayların gelişmesi özetle şöyledir. Nisan başında halk isyanıyla Bakiyev iktidarının devrilmesi üzerine idareyi ele geçiren Roza Otunbayeva duruma hakim olamayınca, güneyde Özbek ve Kırgızlar arasında etnik çatışma patlak verdi. Bunun üzerine Hükümet önce Kant’taki Rus üssünden yardım istedi. Bu kabul edilmeyince Otunbayeva, “Durum kontrolden çıktı” diyerek Rus Devlet Başkanı Medvedev’e  yazılı müracaatta bulunarak, askeri müdahale talebinde bulundu. Medvedev şimdilik askeri değil insani yardımda bulunabileceklerini bildirdi.
Çaresizlik içindeki Kırgızistan’da durulma bir yana çatışmalar etnik bir yön kazanarak Özbekler’i hedef seçti. Olaylar Fergana vadisindeki Oş kentinde başlayıp Aravan, Kara-Su ve Özgen ilçelerine, ardından Celalabad bölgesine sıçradı. 1944’de Stalin tarafından Kırgızistan’a sürgün edilen Ahıska ve Karadeniz bölgesi Türkleri ile Uygurları da tehdit ettiği ileri sürülüyor. 
Bölgede olağanüstü hal ilan ederek takviye güçler gönderen Otunbayeva,  “Durumu sakinleştirmek için dışarıdan yabancı güçlere ihtiyacımız var” dedi. Hükümetin güvenlik güçlerine ’vur’emri vermesiyle olaylarda durulma görüldüğü bildiriliyor. Bu arada çatışmaları durdurmak için güney bölgesindeki Kırgız ve Özbek kanaat önderlerinin görüşmelere başladığı duyuruldu. Temenni edelim ki, bu görüşmeler olayların durulmasında etkili olsun. 
Çatışmaların iç yüzünü anlayabilmek için yakın geçmişe bakmak gerekiyor. SSCB’nin dağılmasıyla kurulan Türk Cumhuriyetleri, Orta Asya/Batı Türkistan Türklüğünün 1920’lerden itibaren emperyalist SSCB tarafından etnik adlara göre; Özbek, Kazak, Türkmen, Kırgız gibi bölünmesiyle ortaya çıkmıştır. Daha önce mevcut olmayan bu etnik devletlere, ihtilaflı sınırlar çizilmiş, her birine ayrı tarih uydurulmak, ayrı Kiril alfabesi verilmek suretiyle bir olan milletin parçalanması amaçlanmıştır. Kışkırtmalara açık olan yapının, tarihi arka planı, özetle böyledir.
Ankara’da kriz masası
7 Nisan’da başlayan kargaşanın iç çatışmaya ve tam anlamıyla bir insanlık faciasına dönüşmesinden sonra, ’Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’nın (AİGK/CICA) Dönem Başkanlığını Kazakistan’dan devralan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kırgız geçici yönetimi ve bölge liderleriyle görüştüğünü, oradaki Türk vatandaşlarının güvenliklerinin sağlanmasını istediğini, Bakanlıkta bir kriz masasının oluşturulacağını açıkladı. Ama Kırgızistan’daki kardeş kavgasına dair, ne insani ne güvenlikle ilgili bir hususa temas etmedi.
Hamas için ölçüsüzce kendini paralayan yöneticilerimizin, Türklüğün bir parçası olan soydaşımız Kırgız ve Özbeklerle niçin ilgilenmediğini anlamak mümkün değildir. İnsani yardım için her yere, Afrikalara kadar koşanların, soydaşlarımızın hiç olmazsa gıda, doktor ve ilaç gibi ihtiyaçlarını karşılaması gerekmez miydi? Bunun için yeterli imkanımızın olmadığını kim söyleyebilir? 
Kırgızistan olayları bir defa daha göstermiştir ki soydaşlarımıza reva görülen saldırganlıklar, aynen sürgündeki bir milyondan fazla Azerbaycan Türk’üne, Irak Türkmenlerine ve liderlerine yapılan zulüm ve katliam gibi seyredilmektedir.
Zorda kalan çaresiz insanların gerçek dostu Kızılay’ımız gibi, ülkemizde sayıları bilinmeyen insani yardım kuruluşlarını, kardeş Kırgızistan’a yardıma davet ediyoruz. Bu soydaşlarımız da insanlığın bir parçasıdırlar, Müslüman’dırlar, ama aynı zamanda, kusura bakılmasın büyük Türklük ailesinin de üyesidirler.
Burada siyaset değil, insanlık ve kardeşlik imtihanı vardır.

Sadi Somuncuoğlu-Yeniçağ

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=13690

 



Bu haber 860 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,179 µs