En Sıcak Konular

MÜSLÜMAN'A ''ON EMİR''

16 Haziran 2010 09:56 tsi
MÜSLÜMAN'A ''ON EMİR'' Başbakan Erdoğan'ın İsrai'le seslenirken hatırlattığı "on emir" tartışmaları gündemi işgal ederken,Mehmet Şevket Eygi Müslümanlara hitaben on ermir yazdı.

ON EMİR

Birinci Emir:

Bedevî Müslüman olma, medenî Müslüman ol. İlim, irfan, hikmet, kültür sahibi ol. Yazılı ve edebî zengin Türkçeyi iyi öğren. 1928 öncesi Türkçesiyle oku yaz. Mantıklı ol, zarif ol, efendi ol, çelebi ol, adam ol.

İkinci Emir:

Başta doğruluk ve dürüstlük olmak üzere ahlâklı ve faziletli Müslüman ol. Mürüvvetli ve fütüvvetli Müslüman ol. Kerim ol, cömert ol. Paylaşma ve yardım ahlakına sahip ol. İyi ve vasıflı Müslüman ol. Bu yolda ilerleye ilerleye hiç ol, ölmeden önce öl.

Üçüncü Emir:

Güzel Müslüman ol. Sanat kültürüne sahip ol. Kılığın kıyafetin, evin, mobilyan, her şeyin estetik ve güzel olsun. Abusü'l-vech olma, mütebessim Müslüman ol. Sana bakan sende İslâm'ın letafetlerini ve güzelliklerini görsün.

Dördüncü Emir:

Lisanına hâkim ol. Dilinle kimseyi incitme. Gıybet ve nemime yapma. Tecessüs etme. (İnsanların özel hayatını araştırma), öğrenirsen fâş etme. Ya hayır söyle ya sus. Söylediğin ve yazdığın hep doğru olsun, lakin her doğruyu söylemenin doğru olmadığını bil. Halk senin elinden ve dilinden selamette olsun.

Beşinci Emir:

Mütevâzı ve alçakgönüllü ol. Kibir, gurur ve gösterişten kaç bucak bucak. Benliğini en büyük düşman bil. Kendi ayıp, kusur ve günahlarına bakıp üzülmekten başkalarınınkini göreme.

Altıncı Emir:

Şehvetlerine esir olma, onları alabildiğine dizginle. Azma, kudurma. Yabancı kadınlara anne, kızkardeş, kız çocuğu gözüyle bak. Harama uçkur çözme. İffetli ve şerefli ol. Kendini para, riyaset, nefsaniyet, lüks ve konfor, gösteriş şehvetlerinden koru.

Yedinci Emir:

Beş vakit namazı dosdoğru kıl. Cemaatten ayrılma, kopma. Ezanlı, namazlı, camili, secdeli, devamlı taharetli Müslüman ol.

Sekizinci Emir:

İtikada ait bilgilerini tashih et.Sana yetecek, seni kurtaracak derecede ilmihal bilgisini ve din ahlâkı kültürünü, icazetli ulemâ ve fukahanın yazmış olduğu sahih ve güvenilir kitaplardan sağlam bir şekilde öğren ve bunları hayatına ve hayata uygula.

Dokuzuncu Emir:

Sakın haram yeme. Sakın riba ve faize bulaşma. Sakın paraya tapma. Sakın ihtiyaçlarını çoğaltma. Peygambere ve onların vârisi olan gerçek ulemâya ve gerçek meşayihe bak, onlardan ibret al, onları örnek al.

Onuncu Emir:

Dünyaya aldanma. Dünyadan ve ehlinden vefa bekleme. Dünya cîfedir, kilâb gibi ona tâlib olma. Dünya için orada kalacağın kadar, âhiret için orada kalacağın kadar çalış. Büyük yolculuk için azık topla. Hüsn-i hâtimeye nâil olmak için neler yapmak, nasıl olmak gerekiyorsa onları yap, öyle ol, sebeplere tevessül et.

MEHMET ŞEVKET EYGİ-Milli Gazete

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/makale/gemideki-beyaz-elbiseli-uzun-boylu-esrarengiz-askerler-166999.htm



Bu haber 1,189 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,639 µs