En Sıcak Konular

DOĞU'DAN BATI'YA MESAJLAR

9 Haziran 2010 10:41 tsi
DOĞU'DAN BATI'YA MESAJLAR İstanbul’da düzenelenen ve çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katıldığı Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA), bölge ülkelerinin ticari, siyasi ve askeri güçbirliği girişimlerine sahne oldu.

Doğu’dan Batı’ya ilginc mesajlar

İstanbul’da düzenelenen ve çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katıldığı Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA), bölge ülkelerinin ticari, siyasi ve askeri güçbirliği girişimlerine sahne oldu. İsrail saldırısı ve Orta Doğu’da barışın sağlanması konularının da ele alındığı zirvede liderler, Batı’ya önemli mesajlar verdi.

Açılış konuşmasını Gül yaptı
Dünkü toplantının açılışında konuşuan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, insanlık tarihinin ön yargıların, kutuplaşmaların, hoşgörüsüzlüğün, düşmanlığın ve nefretin yol açtığı acılar, her türlü dini ve etnik ayrımcılığın sebep olduğu bireysel ve toplu trajedilerle dolu olduğunu söyledi. Dünyanın pek çok bölgesinde sıcak çatışmaların sürdüğüne, bu bölgelerden bazılarının Türkiye’nin yanı başında olduğuna dikkati çeken Gül, bu olumsuzluklardan en fazla zararı görenin sivil halk olduğunu belirtti.

Eylemler durdurulmalı
Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: “Nefret ve hınç alma duygularıyla yapılan eylemlerin acı verici sonuçları ortadadır. Bunun acımasız örneklerini maalesef yakın bir süre önce gördük yaşadık. Uluslararası barış ve güvenlik açısından fevkalade kaygı verici bu eyleme muhakkak suretle ’dur’ dememiz lazım gelmektedir. Günümüzde uluslararası hukuku hiçe sayarak, insan hayatına pervasızca kast ederek, meseleleri kaba kuvvet kullanarak çözüme kavuşturmak mümkün değildir.”

Aile fotoğrafı çektirdiler
Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) 3. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi katılımcıları aile fotoğrafı çektirdi. Çırağan Sarayında çekilen aile fotoğrafında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün iki yanında Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yer aldı. Aile fotoğrafına Rusya Başbakanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve zirveye katılan heyet başkanları da katıldı.

İsrail elçisi oturumu terk etti
Zirvede İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Batı ve İsrail hakkında sert konuşmalar yapınca, İsrail Büyükelçisi Gabi Levy kapalı oturumu terk etti. Levy, Ahmedinecad’ın konuşmasının ardından toplantıya geri döndü. Diplomatik kaynaklar, Ahmedinecad’ın sert konuşmasının beklendiğini ve bu durumda İsrail büyükelçisinin ayrılmasının da sürpriz olarak görülmediğini söyledi. [1]

Asya da kendi G-20’sini kurar

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nzarbayev, Türkiye’nin, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı AİGK/CICA) dönem başkanı olarak, Asya’daki bütün güvenlik konseptini enişletilmiş diyalog vasıtasıyla ilerletmek için gayretli bir şekilde çalışacağına inandığını bildirdi. Nazarbayev, AİGK 3. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, dünya toplam nüfusunun yarısını ve Asya kıtasının yüzde 90’ını oluşturan örgütün 22 devleti bir araya getirdiğini belirterek, artan üye sayısıyla daha fazla dikkat çekmeye başlayan AİGK’nın sekreterya başkanlığının icra müdürlüğünden, genel sekreterlik konumuna yükseltilmesi önerisinde bulundu. Nükleer tehdit sorununa da değinen Nazarbayev, dikey ve yatay silahlanmanın önlenmesine dair yeni evrensel anlaşma üzerine çalışmalar başlatılması, nükleer silahlardan arındırılmış bölgelerin hukuki statüsünün ayarlanması, uluslararası nükleer yakıt bankasının oluşması gibi önerilerini anımsattı.

Nükleer tehdit
Nazarbayev, “Orta Doğu’da, nükleer silahlardan arınmış bölge olma sürecinin gelişiminin sağlanacağını ümit ediyoruz. Kesin bir kararlılıkla, İran’ın nükleer programı çerçevesinde oluşan durumun diplomatik yöntemlerle çözüme kavuşmasının doğru olduğuna inanıyoruz. İran, Türkiye ve Brezilya arasında uranyum değişimi konusunda sağlanan mutabakatlar, meseleye diplomatik çözüm getirme konusunda önemli bir aşamaya işaret etmiştir” diye konuştu.

Ekonominin lokomotifi
AİGK’nın ekonomik faaliyetlerinin önemine de işaret eden Nazarbayev, “Bugünün Asyası dünya ekonomisinin lokomotifi haline gelmektedir. Tam da bu bölgede dünya finansal sisteminin kriz sonrası yapısı şekillenmektedir. Dünya GSYİH üretiminin üçte birini sağlayan ülkeler CICA içerisinde yer almaktadır” dedi. Nazarbayev krizin, küresel ekonominin yeni mimarisini üretmek açısından bir fırsat sunduğuna işaret ederek, Asyalı G20 oluşturulması önerisini anımsattı. [2]

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ,

[1].http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=35743

[2].http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=35742

 



Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,190 µs