En Sıcak Konular

ANAYASA PAKETİ 5 TEMMUZ'DA ŞEKİL YÖNÜNDEN İNCELENECEK

9 Haziran 2010 09:46 tsi
ANAYASA PAKETİ 5 TEMMUZ'DA ŞEKİL YÖNÜNDEN İNCELENECEK Tartışmalı Anayasa değişikliği paketiyle ilgili CHP’nin iptal başvurusu üzerine inceleme yapan Anayasa Mahkemesi, “İşin şekil yönünden incelenmesine karar verdi.Paket 5 Temmuz’da şekil yönünden incelenecek.

İptal başvurusu kabul edildi

Tartışmalı Anayasa değişikliği paketiyle ilgili CHP’nin iptal başvurusu üzerine inceleme yapan Anayasa Mahkemesi, “İşin şekil yönünden incelenmesine karar verdi. CHP’li Atila Kart ve MHP’li Bölükbaşı gelişmeleri Tercüman’a değerlendirdi

ANAYASA Mahkemesi 111 milletvekilinin açtığı davaya ilişkin ilk incelemesini yaptı. “Anayasa değişikliği paketinin iptali” başvurusu kabul edildi.

Anayasa Mahkemesi, 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna ilişkin iptal davasında, dosyada eksiklik bulunmadığına karar vererek, “işin şekil yönünden incelenmesine” karar verdi. Paket 5 Temmuz’da şekil yönünden incelenecek.

Arınç: Şekil yönünden inceleyeceğine inanıyorum

Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra ilk tepki hükümet kanadından geldi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, referandum yapılmadan Anayasa Mahkemesi’nin karar veremeyeceğini söyleyerek, Anayasa Mahkemesi’nin, anayasa değişikliğinin iptali istemini içeren başvuruyu içeriğine girmeden şekil yönünden inceleyeceğine inandığını söyledi.

Şimdi ise merak edilen konu 111 milletvekilinin paketin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasını sağlayan ve üzerinde sık sık durulan maddelerin Anayasa Mahkemesi’nde iptal edilip edilmeyeceği...

Yüksek Mahkeme’nin bu kararı erken seçim taleplerini de yeniden gündeme getirdi. Muhalefetin sık sık tekrarladığı erken seçim temennisi Anayasa Mahkemesi’nin bu kararından sonra yeniden gündeme gelmiş oldu.

Konuya ilişkin görüşler şöyle:

“Aykırılık olup olmadığı ortaya çıkacak”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili- TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Attila Kart: Yargı ile kamuyonu karlı karşıya getirme çabasındalar. Biz pakete karşı olmadığımızı söyledik. Biz paketin tümünün reddini istemiyoruz. Diğer maddeleri destekleriz. Vatandaşların, seçmenlerin özgürce serbest oylarını kullanabilmesini istiyoruz. Başbakan diyor ki, ‘maddeleri milletvekilleri görüştü, halkın tek tek oylamasına ne gerek var?’ Biz de diyoruz ki, ‘Bu maddeleri değerlendirecek halktır. Tek tek değerlendirmek gerekir.”Anayasa Mahkemesi referandumdan önce inceleme yapsın ki, aykırılık var mı yok mu değerlendirilsin. Aykırılık varsa oylamaya gitmesin, yoksa gitsin istiyoruz. Referandumdan sonra inceleme yapılması halk ile yargıyı karşı karşıya getirmek anlamına gelir. Bu kabul edilemez.

“Recep Bey’e mağduriyet alanı yaratılmasın”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Deniz Bölükbaşı: Anayasa Mahkemesi’nden ne karar çıkacağı konusunda herhangi bir tahminimiz yok. Bundan sonra ne olacağını hep beraber bekleyip göreceğiz. Ancak bizce Anayasa Mahkemesi bu işe karıştırılmasın. Recep Bey’e yeni bir mağduriyet alanı yaratılmasın. Biz kendisiyle 12 Eylül’de hesaplaşmak istiyoruz. Mümkün olan en kısa zamanda, en kısa sürede erken seçime gidilmeli. Bu mesele hayati bir önem taşıyor. Ne kadar kısa sürede erken seçime gidilirse memleket için o kadar hayırlı olacak.

 

Kaynak: TERCÜMAN GAZETESİ,http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id=98038



Bu haber 1,194 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,241 µs