En Sıcak Konular

KAZAKİSTAN CICA BAŞKANLIĞINI TÜRKİYE'YE DEVRETTİ

8 Haziran 2010 12:39 tsi
KAZAKİSTAN CICA BAŞKANLIĞINI TÜRKİYE'YE DEVRETTİ Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) Üçüncü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinde konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, organizasyonun başkanlığını Türkiye'ye devretti.

Kazakistan, CICA başkanlığını Türkiye'ye devretti

Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) Üçüncü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinde konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, organizasyonun başkanlığını Türkiye'ye devretti.

Nazarbayev, CICA zirvesinin açılış oturumunda yaptığı konuşmada, Mevlana'nın bir mumla diğer bir mumu yakmakla aydınlığın kaybolmayacağı sözünü örnek vererek, "CICA başkanlığını Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e devrediyorum." dedi.

Nazarbayev, toplantıda CICA faaliyetleri ile ilgili liderlere bilgi verirken, organizasyonun üye sayısını artarak 22'e ulaştığını söyledi. Konuşmasında dünyadaki birçok uluslararası soruna değinen Kazak lider, Türkiye ve Brezilya'nın başlattığı girişimin İran'ın nükleer programıyla ilgili sorunun diplomasi ile çözümünde ilk adım olduğunu söyledi.

"CICA SİYASİ VE ASKERİ ÇALIŞMA BAŞLATMA KONUSUNDA UZLAŞTI"
CICA'nın bugüne kadarki faaliyetleri ile ilgili bilgi veren Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, beş senelik müzakereler sonrası siyasi ve askeri alandan çalışmalar yapılması konusunda üye ülkelerin uzlaştığını ifade etti. Kazak lider, üye sayısı 22'ye ulaşan CICA'nın Asya kıtasının yüzde 90'ını kapsadığına dikkat çekti.

Nükleer tehdidin insanlık için en ciddi sorun olduğunu belirten Nazarbayev, ülkesinin nükleer silahtan kendi isteğiyle vazgeçtiğini de ifade etti.

Nazarbayev, sorunların diploması, diyalog ve uzlaşı ile çözülebileceğini ifade ederek, Kuzey ve Güney Kore arasındaki tansiyonu yükselmesinden de endişe duyduklarını belirtti. Kazak lider, "Tarafları ölçülü adımlar atmaya davet ediyorum." dedi.

CICA'nın elinde güven arttırıcı önlemler kataloğu olduğunu ifade eden Nazarbayev, "Uzlaşma olmadan sorunlar çözülemez." diye konuştu.

Kazakistan'ın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın dönem başkanlığını da yaptığını hatırlatan Nazarbayev, "Kazakistan batı ve doğu arasında diyalog köprüsü olarak biliniyor." ifadelerini kullandı.

"KIRGIZİSTAN'DA İÇ İSTİKRAR İÇİN GEREKEN YARDIMI YAPMAYA HAZIRIZ"
Kazakistan'ın yeni projeleri ile bölgesinde gelişen bir ülke olduğunu ifade eden Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, ülkesinin komşuları ile iyi ilişkileri için gayret gösterdiğini belirtti. Nazarbayev, "Komşumuz Kırgızistan'daki durum zor ve istikrarsızlık devam ediyor. Kırgızistan'da anayasal düzen ve yasaların oturmasına istiyoruz." dedi. Kazakistan lideri, Kırgızistan'ın istikrarı için kapsamlı yardım çağrısı yaptı.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/kazakistan-cica-baskanligini-turkiye-ye-devretti-166086.htm



Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,782 µs