En Sıcak Konular

''SİYASET KENDİ SORUNLARI İLE ÜLKEYİ YORUYOR''

8 Haziran 2010 12:03 tsi
''SİYASET KENDİ SORUNLARI İLE ÜLKEYİ YORUYOR'' Siyasi partiler kanunu, seçim kanunları, dokunulmazlıklar gibi doğrudan siyaseti ilgilendiren konularda reform yapmak en az "Sivil Anayasa" kadar elzemdir.

“Siyaset kendi sorunları ile ülkeyi yoruyor”

HEMEN hiçbir konuda sistem kuramamış bir ülkeyiz. Gerçi sistem dediğimiz şey bir bütündür, bir alandaki aksaklıklar her alana yansır. Aslında 'Sistem kurma' ile kastettiğimiz şey de bir anlamda toplumun olumlu alışkanlıklar edinmesidir. Siyasette de sistemimiz yani olumlu alışkanlıklarımız ve kurallarımız yok. Vaat ettiklerini gerçekleştiremeyen, gerçekler karşısında ne yapacağını bilemeyen siyaset kurumu, yeni sorunlar yaratıyor ve bununla kendisi oyalandığı gibi halkı da oyalıyor. Abdüllatif Şener'in geçenlerde yaptığı çok güzel bir tespitte olduğu gibi, "Siyaset, kendi sorunları ile ülkeyi yoruyor" ülkenin ekonomik ve sosyal sorunları için kalıcı sorunlar üretemeyen siyaset, kendi ürettiği sorunlarla ülkeyi yıllardır oyalıyor.
Örnekler o kadar çok ki hangisini yazayım diye düşünüyorum. Gündemde olan veya son günlerdeki konulara bakalım:
Irak'ta neden uygulanmadı?
BİR an için olay sonrası haklı olduğumuzu ve İsrail'in yaptığı haydutluğu unutun, eğer, iç siyasetten dolayı zaaf göstermeseydi Hükümet, vatandaşlarını böyle göz göre göre İsrail açıklarında ölüme veya en azından sıkıntılar içersine gönderir miydi? Hatta olay öncesi Hükümetin hiçbir tedbir almaması da iç siyaset ile bağlantılı değil mi? "Hayır, bu doğru değil, işin esası Hükümetin samimi İslami ve insani hassasiyeti" diyecek olanlara hemen, Irak'ta neden benzer hassasiyetin gösterilmediğini veya 2 yıl öncesine kadar neden aynı Filistinlilere benzer hassasiyetlerin gösterilmediğini sormak lazım. Bu konunun tek bir açıklaması olabilir; siyaset, dün değil ama bugün konunun kendi çıkarlarına uygun olduğunu görmüştür. Burada bir diğer ilginç durum ise ipin ucunu kaçıran siyasileri bir din adamının uyarma ihtiyacı hissetmesidir. Fethullah Hoca'nın uyarısı olmasa İsrail'i gıyabında kınama yarışına giren siyaset, işi, savaş noktasına kadar götürebilecekti.
Kimler açılım mağduru?
BENZER bir örnek de Kürt açılımı değil midir? Başbakan Cumartesi günü spor camiası ile açılım buluşması yapar ve "Top çevirme değil, gol atma zamanı" derken, zırhı dışındaki dünyada terör tüm hızıyla sürüyordu. Kendilerini açılım mağduru ve kandırılmış olarak gören PKK'lılar eylemlerini artıracaklarını, intikam alacaklarını yemin ederek ilan ediyorlardı. Terörün şiddetlenmesi de çok açık olarak verdiği gereksiz umudu, açılım konusunda yaptığı yanlışlığı gerçeğe dönüştüremeyen siyasetin sorumlu olduğu bir konu değil miydi?
Siyaset yıllardır, ülkenin makro ve mikro sorunlarını sıralıyor, kendi ile ilgili olan siyasi partiler kanunu diyor, dokunulmazlıklar diyor, liderler sultası diyor ve çözüm getirmeden kendini tekrar ediyor. Özellikle kendi yeri garanti olan, delegeyi baştan sona kendi yapmış, devletten sağlanan çıkarları yular gibi kullanan liderler için ülke sorunları ile uğraşmak, bilgi, etik ve ülke sorunlarının çözümü daima ikinci planda olmamış mıdır?
Ülkenin en güçlü, en karizmatik olduğu kabul edilen genel başkanı Erdoğan'ın gücü; bilgi, tecrübe, iyi yöneticiliğinden ve dürüstlüğünden mi gelmektedir, yoksa siyaset mahareti ve mevcut siyaset düzeninden mi?
Siyasi parti genel başkanları koltuklarında bilgi, beceri, etik değerler gibi sebeplerle değil de kendilerine bağlı, gözlerinin içine bakan, yalaka milletvekilleri ve delegeler sayesinde kalabiliyorlarsa, ülkenin sorunlarını çözmek yerine delegenin sıkıntılarını çözmekle uğraşırlar. Ülke sorunlarını çözmek yerine kendilerini orada tutacakların çıkarlarına hizmet ederek hem müritler yaratırlar hem de uçarlar. Bugün olan da budur.
Bu saçma siyaset döngüsünün, sisteminin değişmesi şarttır. Siyasi partiler kanunu, seçim kanunları, dokunulmazlıklar gibi doğrudan siyaseti ilgilendiren konularda reform yapmak en az "Sivil Anayasa" kadar elzemdir.

Bülent Kuşoğlu - Tercüman

Kaynak: TERCÜMAN GAZETESİ,http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=140

 



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,109 µs