En Sıcak Konular

CHP TEŞKİLATI BAYKAL'I BIRAKMIYOR

12 Mayıs 2010 16:44 tsi
CHP TEŞKİLATI BAYKAL'I BIRAKMIYOR CHP Genel Başkanlığı görevinden istifa eden Baykal’ın sağ kolu Mehmet Sevigen, “Baykal tüm örgütlerin desteğiyle yeniden aday olacaktır” açıklamasını yaptı.

CHP’de bütün oklar Baykal’ı gösteriyor  
 
CHP Genel Başkanlığı görevinden istifa eden Baykal’ın sağ kolu Mehmet Sevigen, “Baykal tüm örgütlerin desteğiyle yeniden aday olacaktır” açıklamasını yaptı. 10 gün sonraki kurultay için  aday olması muhtemel isimler de son dakikaya kadar Baykal’ı bekleme kararı aldı.

Deniz Baykal’ın CHP Genel Başkanılığı’ndan istifa etmesinin ardından 22 - 23 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek kurultayda partide kim ya da kimlerin genel başkan adayı olacağı dün itibariyle netleşmedi. CHP içinde çok sayıda üst düzey yönetici Baykal’ın kurultayda aday olması için çaba sarfederken, CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, ortalığın durulmasını bekliyor. Önceki gün kurultayda aday olmayacağını açıklayan Kılıçdaroğlu, topu partinin yetkili kurullarına atmıştı. CHP kulislerinde dün öne çıkan düşünce, “Baykal aday olmazsa, Kılıçdaroğlu aday olsun” şeklindeydi.

Sevigen: Baykal’a tam destek gelecek
Baykal’ın 20 yıllık yol arkadaşı İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, “Tüm örgütler ve Türkiye’nin desteğiyle yeniden aday olacaktır ve eskisinden daha güçlü gelecek” şeklinde konuştu. Sevigen, 64 il başkanıyla görüştüğünü ve destek mesajlarını aldığını belirterek, şöyle konuştu: “Benim için istifa kararı sürpriz olmadı. Baykal yıllardır büyük haksızlıklara uğradı. Ama nedense dik duruşu, haksızlıklara meydan okuması, yalan söylemeden dobra dobra davranması nedeniyle parti içinde de haksızlığa uğramıştır. Koltuk sevdası yoktur ve gücünü halktan alır. Bu yüzden, ahlaksızca bir olay yüzünden, ailesinin ve partisinin yıpratılmasına izin veremezdi. Kararı bu nedenle benim açımdan sürpriz değil. Geçmişte de buna benzer kararlar almıştır.” Sevigen, CHP’nin en ücra köşedeki kurultay delegeĞlerinin bile ayakta olduğunu belirterek, “Deniz Baykal’a şu ana kadar almadığı en yüksek oyla; 1200 delegeden 1 fire dahi verilmeden destek gelecektir” açıklamasını yaptı.

Emanetçi genel başkan
Baykal’a yakın bir ismin Eylül ya da Ekim 2010’da yapılması muhtemel bir olağanüstü kurultaya kadar CHP’ye emaneten genel başkanlık yapması ihtimali de kulislerde konuşulan bir başka senaryo olarak öne çıkıyor. Baykal, istifa açıklamasını yaparken, parti delegelerine mesaj vermesi de ‘siyaseti bırakmayacak’ şeklinde yorumlandı. Bu arada Baykal’ı istifa kararından çevirmek için taban da harekete geçti. Bazı il örgütleri Ankara’ya yürümeyi planlarken, 10 gün sonraki kurultayda delegeler Baykal’ı aday yapmak için imza toplamaya başladı. Bu kapsamda CHP Gençlik Kolları üyesi 5 bin civarında gencin hafta sonunda Ankara’ya gelerek, Baykal’ın evinin yakınlarında kamp kuracağı ifade edildi.

Aday olmak kolay değil
CHP’nin 33. Olağan Kurultayı 22-23 Mayıs’ta 1252 delegenin katılımıyla yapılacak. CHP Tüzüğü’ne göre delegelerin en az yüzde 20’sinin (yaklaşık 2525 delege) imzasıyla bir isim Genel Başkanlığa aday gösterilebiliyor. Baykal, istifasında kararlı olduğu izlenimi vermesine karşın CHP kulislerinde, “Baykal kurultayda ya da kurultayda bir emanetçi bulunduktan hemen sonra yapılacak bir olağanüstü kurultayda döner” görüşü dillendiriliyor. Bu kapsamda kurultayda 1252 delegeden tamamına yakınının imza vermesi durumunda Baykal’ın buna direnmeyebileceği konuşuluyor. Bu çerçevede, Baykal yanlısı yöneticilerle örgütlerin ‘karşı aday fırsatçılığı’nı önlemek için yoğun kulis faaliyeti yürüteceğine kesin gözüyle bakılıyor.
MYK üyesi Mesut Değer ise  “Kurultayda kendisini göreve çağıracağız, emredeceğiz. O da gelip emri yerine getirecektir ” dedi. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise,  “Örgüt Sayın Baykal’ı aday göstermelidir.  Haddini bilen başka bir kişi  aday olmaz ” diye konuştu.[1]

Dünya Baykal’ı konuşuyor  
 
Deniz Baykal’ın, gizli kamera kayıtları nedeniyle CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa etmesi dünyada yankılandı. “Muhalefet lideri videodan sonra istifa etti” diye başlıkları kullanan yabancı medya, bu gelişmelerin CHP’nin anayasa değişikliklerine ilişkin referandumu bloke etmekle tehdit ettiği bir döneme denk düştüğüne dikkat çekti. 

Yabancı medyada, “CHP, tartışmalı anayasa reformunu bloke etmekle tehdit etti”, “Genç ve yaratıcı kuşağın partide yükselme fırsatı olacak”, “Skandal, Türk politikacılarının özel hayatına ilişkin tabuyu yıktı” gibi görüşler dile getirildi.
“Sayın Baykal, bir hükümet komplosunun kurban olduğunu öne sürdü. Parlamentoda yapılan oylamada, Sayın Baykal’ın partisinin bloke etmekle tehdit ettiği tartışmalı anayasa değişikliklerine ilişkin referandum için zemin hazırladı. AKP’nin öncülük yaptığı reformlar, ülkenin katı laik yargının gücünü azaltacak. Sayın Baykal’nın CHP’si ise, değişikliklerin ülkenin en yüksek mahkemesince iptal edilmesini sağlamaya yönelik planlarını açıkladı.
El Pais (İspanya): 1992 yılından bu yana zincir halinde meydana gelen seçim hezimetleri, Türk muhalefet liderinin koltuğuna olan düşkünlüğünü pek etkilemiş gibi görünüyordu. Ama geçen hafta sonunda internete seks içerikli bir video düşmesi, 71 yaşındaki Cumhuriyet Halk Partisi liderinin siyasi kariyerine son vermekle tehdit ediyor. Skandal, Türk politikacılarının özel hayatına ilişkin suskunluk tabusunu yıktı.

Anayasa paketine muhalifti

Financial Times (İngiltere): Türkiye’nin uzun bir süreden beri devam eden Avrupa Birliği’ne katılımı çabasında ilerleme açısından zaruri olarak görünen anayasa reformuna sert muhalefeti, ılımlı İslami hükümetin reformcu politikalarıyla daha çok akort içinde olan, laik elit içindeki birçok kişinin desteğini kaybettirdi.

‘Komplo’ olarak niteledi
New York Times (ABD): Uzun bir süreden beri ana muhalefet partisi lideri olan Deniz Baykal, bir internet videosunun, kendisini, partisinden bir kadın milletvekili ile bir yatak odasında göstermesinin ardından Pazartesi günü istifa etti. 71 yaşındaki Sayın Baykal, ilişkiyi ne yalanladı ne de doğruladı ama videonun dağıtılmasını bir ‘komplo’ olarak niteledi.
Independent (İngiltere): Muhalefet lideri seks video nedeniyle görevinden ayrıldı. İktidardaki İslami eğilimli AK Parti’yi sert bir biçimde eleştiren Deniz Baykal’ın istifası, Cumhuriyet Halk Partisi’nin anayasa reformuna ilişkin referandumu bloke etmeyi taahhüt ettiği döneme rastlanıyor. Sayın Baykal, AK Parti’yi videodan haberdar olmakla suçladı. [2]

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ,

 

[1].http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=10002075&tarih=2010-05-12

[2].http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10002077&tarih=2010-05-12

 

 



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,881 µs