En Sıcak Konular

ET İTHALATI YOLDA YETİŞTİRİCİ ZORDA!

2 Mayıs 2010 10:04 tsi
ET İTHALATI YOLDA YETİŞTİRİCİ ZORDA! Hükümetin et ithalatı kararına tepki gösteren ziraat odası başkanları; ''İthalatla kısa vadede et ucuzlayabilir ama bu karar hayvancılık için idam fermanıdır'' dedi.

Et ithalatı yolda yetiştirici zorda!

Hükümetin et ithalatı kararı almasına tepki gösteren ziraat odası başkanları, “İthalatla kısa vadede et ucuzlayabilir ama bu karar hayvancılık için idam fermanıdır” dediler

ET fiyatlarını düşürmek amacıyla ithalat kapısının aralanması, hayvan yetiştiricilerini zor durumda bıraktı. Krediyle yüksek fiyattan aldığı hayvanının değeri bir anda düşüşe geçen çiftçiler, daha fazla kayba uğramamak için hayvanlarını kesime göndermeye başladı. “Kısa vadede et ucuzlayabilir ama bu karar hayvancılık için idam fermanıdır” diyen ziraat odası başkanları, gazetemiz aracılığıyla uyardı.

Üreticiye destek verilsin

Tarım Bakanlığı’nın daha bir ay önce “Hayvan sayımız yeterli. Fiyatta spekülatör oyunu var” dediğini hatırlatan başkanlar, “İthalat için harcanacak para, yetiştiriciye teşvik olarak verilsin. Spekülatörler açıklanarak cezalandırılsın. O ceza yetiştiricilere kesilmesin” çağrısı yaptı. İşte hayvancılığın kalbi durumundaki illerden yükselen sesler:

Mücahit Harmandar (Erzurum Ziraat Odası Başkanı): “Et ve Balık Kurumu (EBK), etin kilosunu 14.5 TL’ye düşürdü. Fiyatlar birden inişe geçince, birçok yetiştirici de hayvanını elden çıkarmaya başladı. Et fiyatları düşer ama çözüm bu değil. İthal etin gelmesi, doğuda üreticiyi de, hayvancılığı da bitirir. İthal ete verilecek para, çiftçiye ve üreticiye destek olarak verilse, zaten hayvan sayısı artacağından et fiyatları bir süre sonra aşağı iner. Üstelik bundan ülke kazanır. Eğer ithal et gelecek olursa, yetiştirici bir şey kazanamayacağı için zamanla işi bırakır. Aynı şey küçükbaşta yaşandı. Koyunun tanesi 200 TL iken, şu an 600 TL. Getireceklerse, besi için hayvan getirsinler, et değil.”

Ahmet Çankaya (Afyon Ziraat Odası Başkanı): “Afyon’da şu an 14.5 TL’ye kesim yapılıyor. Fiyatların birden düşmesi, büyük yetiştiricilerden çok köyünde hayvancılıkla uğraşan çiftçileri zorda bıraktı. Çünkü, 2-3 hayvanı olanlar, bunları kredili olarak almıştı. Et fiyatları 17-18 TL’ydi. Oysa rakam 14.5 TL’ye indi. Kredisinin günü gelince, bu parayı nasıl tutturacak çiftçi? Et fiyatlarındaki kriz aşılacak deniyor; ama asıl böyle devam ederse hayvancılık krize girecek. Son günlerde kombinalara yüklenme oldu. Fiyatlar daha da düşer ama bu şekilde küçük üretici de ortadan kalkar.”

Spekülatöre darbe vurulsun

Lütfü Özgökçe (Van Ziraat Odası Başkanı): “Hayvancılıkla uğraşanlar zaten zor durumdaydı. Et ithalatı kararı, tuz biber olur. Van’dan 15-20 yıl öncesine kadar Arap ülkelerine biz hayvan ve et ihraç ederdik; şimdi ithal noktasına geldik. Bu sene et fiyatları biraz yükselince, çiftçi tekrar hayvancılıkla ilgilenmeye başlamıştı. Ama şimdi kesimhanelere hücum ediyorlar; ‘Zarar etmeden kesime verelim’ diye. Van’da kasaplar 18 TL’den hayvanları keserken, fiyat 15 TL’ye kadar düştü. Ancak marketlerde 30 TL’yi buluyor. Sorun üreticide değil ki, aradaki spekülatöre çare bulsunlar. Üretici günah keçisi yapılmasın.” (Hakkı Kurban-Tercüman)

 

Kaynak: TERCÜMAN GAZETESİ,http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id=97640&baslik=Et%20ithalatı%20yolda%20yetiştirici%20zorda!&katid=1

 



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,088 µs