En Sıcak Konular

SİİR'TE ''TOPLU TECAVÜZ'' REZELETİ

21 Nisan 2010 17:17 tsi
SİİR'TE ''TOPLU TECAVÜZ'' REZELETİ Siirt'te yaşanan olayda şehrin ileri gelenleri de dahil 100 kişinin 7 ilköğretim öğrencisine tecavüz ettiği ancak şehirde bu olayla ilgili büyük bir sessizlik yaşandığı iddia edilmişti.

Türkiye'yi sarsan tecavüz haberine savcılıktan açıklama

Siirt'te yaşanan olayda şehrin ileri gelenleri de dahil 100 kişinin 7 ilköğretim öğrencisine tecavüz ettiği ancak şehirde bu olayla ilgili büyük bir sessizlik yaşandığı iddia edilmişti. Bugün bu habere savcılık ve valilikten iki ayrı açıklama geldi. Valilik olayla ilgili 25 kişinin gözaltına alındığını ve 15'inin tutuklandığını açıkladı.

Siirt Valisi Necati Şentürk, "cinsel istismar" olayıyla ilgili olarak 2 kamu görevlisinin açığa alındığını bildirdi.

Siirt Valisi Necati Şentürk, kentte bir ilköğretim okulunda meydana geldiği iddia edilen "nitelikli cinsel istismar olayı" ile ilgili 2 kamu görevlisinin açığa alındığını bildirdi. Vali Şentürk, düzenlediği basın toplantısında, iddiaların "nitelikli cinsel istismar olduğunu ve soruşturmanın gizli yürütüldüğünü" kaydetti. Necati Şentürk, şunları söyledi: "Valilik olarak yapılması gereken her şey yapılmıştır. Şüphelilerin ortaya çıkarılmasında bilgi ve belgelerin toplanması esnasında, çocukların yaşlarının küçük olması ve ilerideki psikolojik durumları göz önünde bulundurularak emniyet teşkilatı psikologla birlikte çalışma yürüttü. İki kamu görevlisi açığa alındı. Bunlar hakkında muhakkik görevlendirilmiştir. Ayrıca bağlı oldukları Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünden de müfettiş istenmiştir. Olayda adli açıdan gizlilik kararı alınmıştır. Biz teşkilat olarak psikologlardan yardım aldık. Aynı zamanda sosyal hizmetleri il müdürlüğü ile çalıştık. Öğrencilerimizden ya da mağdur kızlarımızdan iki tanesi il dışında ve bir sosyal hizmetler il müdürlüğüne ait kuruluşta himaye altında, yani koruma altına alınmıştır. Yaklaşık 25 kişi gözaltına alınmış. Bunlardan 15’i tutuklanmıştır. Bunların arasında polis ve asker yoktur." Bu arada, kız çocuklarından birinin okuduğu ilköğretim okulu müdür yardımcısının da olayla ilgili arandığı bildirildi.

Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Karamık ise  Siirt’te bir ilköğretim okulunda yaşandığı iddia edilen "cinsel istismar" olayıyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü, ancak gizlilik kararı bulunduğunu bildirdi.

Başsavcı Karamık yaptığı açıklamada, basında yer alan ilköğretim öğrencilerine tecavüz olayıyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü, ancak soruşturma hakkında "gizlilik kararı" bulunması nedeniyle basında yer alan haberlerin büyük bir bölümünün gerçekleri yansıtmadığını kaydetti.Gizlilik kararının basın mensuplarına tebliğ edileceğini ifade eden Karamık,

"Bu konuda basında çıkan bütün haberler takip edilerek, yetkililer hakkında soruşturma başlattık" dedi.Siirt’te bir ilköğretim okulunda okuyan kimliği açıklanmayan kız öğrenci ile ablasına cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla adli mercilere sevk edilen 15 kişi tutuklandı.

İDDİALAR... İDDİALAR...

10 Nisan’da Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla, kızların ifadelerinde adı geçen erkeklerden 100’ü sorgulandı, 17’si tutuklandı, 25’i gözaltında. O günden beri bu olayla ilgili tek satırlık bilgi şehirden dışarı sızmadı. Adeta kasabanın sırrı söz konusuydu. Üstelik kız kardeşlerden ikisinin, iki yıldır çok sayıda erkeğin cinsel istismarına maruz kaldığı pek çok kişi tarafından biliniyordu.

Hürriyet muhabiri anlatıyor: Telefondaki ses, günlerdir Siirt’te büyük bir skandalın yaşandığını anlatıyor. İlköğretim öğrencisi H.T. (14), geçen yıl okulu bırakan ablası S.T. (16) ile birlikte kendilerine tecavüz eden onlarca erkeği şikayet etmişti. Kız kardeşlerin maruz kaldığı bu durum, iki yıldır devam ediyordu. Sonunda bu olay 10 Nisan’da yargıya taşınmıştı. 100 erkek sorgulanmış, 16’sı tutuklanmış, 25’i gözaltındaydı. Yaşları 14-70 arasında değişen 100 erkeğin arasında kimler yoktu ki: Okulun müdür yardımcısı, kızların sınıf arkadaşları, Siirt’in tanınmış ailelerine mensup esnaf, hacı dedeler, bir asker, bir polis... Aradan 10 gün geçmişti, şehirden tek satır bir haber dahi sızmamıştı. Bunun nedenini Siirt’e gittiğimde anladım. Savcılık ve Emniyet, “gizli soruşturma” gerekçesiyle tek kelime bilgi vermiyordu. Mütecavizlerin isimlerini öğrenmek için konuştuğum şehrin sakinleri, hatta parti il başkanları, bildiklerini anlattıktan sonra “Beni görmedin, seninle hiç konuşmadık” demeyi ihmal etmiyordu. Onlara göre Siirt’in adı kötüye çıkmamalıydı. Bu olay duyulmasa iyi olurdu. Siirtli erkekler müthiş bir dayanışma, birlik ve beraberlik halindeydi.

ABLA-KARDEŞ KORUMA ALTINA ALINDI

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın talimatı doğrultusunda, Siirt’teki cinsel istismara uğradıkları iddia edilen kız öğrenci ve ablası koruma altına alındı.

Basında yer alan ilköğretim öğrencilerine tecavüz olayıyla ilgili Bakan Kavaf’ın Siirt İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne talimat verdi. Bu doğrultuda, mağdur kız öğrenci ve ablasının koruma altına alınarak, sosyal ve psikolojik destek verilmeye başlandı.

Mağdurların güvenlik amacıyla başka bir kente gönderildiği de bildirildi.

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında 15 kişi tutuklanmıştı.

EĞİTİM-BİR SEN: KINIYORUZ

Eğitim-Bir-Sen Siirt Şubesi, kentte meydana gelen çocukların cinsel istismarı olayının başta eğitimciler olmak üzere Siirt halkı tarafından nefretle karşılandığını belirtti.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, bu tür olayların çocuklar üzerinde yıkıcı bir etki yaptığı belirtildi.

Olayın bir an önce aydınlatılması istenen açıklamada, şöyle denildi: "Bu olayı nefretle kınıyoruz. Olayın bir an önce aydınlatılması ve suçluların bir an önce ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Toplum vicdanında rahatsızlık oluşturan, vicdanımızı yaralayan bu olayı lanetliyor ve esefle kınıyoruz. Olayın münferit bir olay olduğunun altını önemle çiziyoruz. Ulusal bir gazetedeki haberde geçen ’Siirtli erkekler müthiş bir dayanışma, birlik ve beraberlik halindeydi’ ifadesi sanki bu olayın ortaya çıkmaması için toplumsal bir mutabakat varmış izlenimi verdiğinden Siirtliler tarafından tepkiyle karşılanmaktadır." Açıklamada, olayın Siirt’e mal edilmemesi gerektiği de belirtilerek, bu tür olayların yaşanmaması için faillerine caydırıcı cezaların verilmesi gerektiği de kaydedildi.[1]

CHP 'TOPLU TECAVÜZ'Ü MECLİS'E TAŞIYACAK

CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu üyesi Çetin Soysal, Siirt’teki ‘toplu tecavüz’ olayını hem İnsan Hakları Komisyonu’nun gündemine taşımaya hem de yerinde incelemelerde bulunmak üzere Siirt’e gitmeye hazırlanıyor.

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Siirt’teki toplu tecavüz olayını ANKA’ya değerlendirdi. Kendisine ulaşan bilgilere göre tecavüz olayının iki yıldır bilinen ve süregelen bir olay olduğunu, ilin yetkilileri tarafından da bilindiğini kaydeden Soysal, "Utanç verici bir tablo. Gizliliği ortadan kaldırılmalı. Böyle bir olayın, bir gazetenin yaptığı çalışma sonucu kamuoyuna yansımaması gerekirdi. Ancak iki yıldır bilinen ve süregelen bu olay örtbas edilmeye çalışılmış. Siirt’in tanınmış ailelerinin bu işin içinde olduğu gerekçesiyle, kentin adının kötüye çıkmaması adına bu işlerin kapatılmaya çalışılması çok daha vahim bir durumdur" dedi. Tecavüze uğrayan çocukların 6 ay önce Emniyet müdürlüğüne şikayette bulunduğu ancak buna rağmen tecavüz olaylarının devam ettiğinin iddia edildiğini de hatırlatan Soysal, "Başbakan 3 çocuk diyordu, işte sana 7 çocuk. Çocuklarına sahip çıkamayan, ekonomik koşullar altında ezilen, itilen, kakılan bir aile. Tanınmış ailelerin mensupları tarafından bu çocukların tecavüze uğraması Siirt değil Türkiye adına utanç verici. Bu olay Siirt’e mahsus değil, çocuk istismarlarının arttığı, yeterince önlem alınamadığının göstergesi" diye konuştu. Tecavüz olayını İnsan Hakları komisyonu gündemine taşıyacağını ve yazılı başvuruda bulunacağını kaydeden Soysal, Siirt’e giderek aileyle irtibata geçeceğini ve bilgi alacağını da bildirdi.[2]

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ

[1].http://www.milliyet.com.tr/turkiye-yi-sarsan-tecavuz-haberine-savciliktan-aciklama/turkiye/sondakika/21.04.2010/1227994/default.htm

[2].http://www.milliyet.com.tr/Milliyet.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1228078



Bu haber 1,599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,600 µs